Coalitie

 

http://ongen.ro/

Discriminari Urbane

Consiliere online

Consiliere online în caz de violență sexuală!

http://aleg-romania.eu/consiliere/

Violență domestică

Educaţie sexuală

Sexul vs Barza

Reclamă discriminarea

Dezbate pe Facebook

Home Presa Stiri Protest împotriva includerii violului în Legea Medierii
Protest împotriva includerii violului în Legea Medierii
Wednesday, 30 January 2013 11:39

Legea Medierii (115/2012), adoptată anul trecut la iniţiativa deputatei liberale Alina Gorghiu, prevede obligativitatea părţilor de a asista la o şedinţă de informare asupra „avantajelor medierii” înainte de judecarea cauzei în faţa instanţei. ONG-urile consideră că medierea poate fi un instrument pentru rezolvarea anumitor tipuri de conflicte, dar că în mod categoric nu reprezintă o soluţie acceptabilă când vine vorba de viol întrucât denotă permisivitate faţă de o faptă penală gravă şi creează violatorului condiţii legale pentru a scăpa de pedeapsă. Mai mult, conduce la situația în care victima este obligată să retrăiască oroarea violului.

În România, victimele violurilor sunt deja descurajate, instituţional, cultural şi social să urmărească pedepsirea violatorilor. Ele sunt sistematic descurajate de la a depune plângere de către cei cu care interacționează, începând cu agresorul, persoanele apropiate lor şi până la personalul medical şi poliţie. Procedura prin care trebuie să treacă pentru a raporta agresiunea (înainte de înfățișarea în instanță) – de la obținerea certificatului medico-legal la întâlnirea cu poliţia şi depunerea plângerii oficiale, la discuții cu avocații – este greu de parcurs fără un sprijin adecvat. În România nu există centre de urgenţă pentru victimele violului, resurse specializate şi programe de formare pentru psihologi sau alte persoane care să acţioneze în interesul persoanelor care au suferit agresiuni sexuale.

În aceste condiţii, şedinţa obligatorie de informare prin care i se va prezenta victimei unui viol avantajele medierii poate echivala cu presiuni suplimentare asupra acesteia pentru a-şi retrage plângerea şi a-l ierta pe agresor.

În susținerea demersului nostru, am lansat o petiţie online pe care o vom trimite la Parlament, Ministerul Justiţiei şi Primul Ministru:

http://www.avaaz.org/en/petition/Eliminate_RAPE_from_the_upcoming_Mediation_Law_in_Romania/

 

DETALII DESPRE PROTEST:

 

Locaţie: Bucureşti, Piaţa Sf. Anton, în spatele Hanului Manuc (Centrul Vechi)
Vineri, 1 februarie. Ora de începere: 18.00

Pagina evenimentului: http://www.facebook.com/events/502445863128209/

Pagina evenimentului de la Timişoara: https://www.facebook.com/events/538153099542640

 

Organizatori:

Asociaţia FRONT www.feminism-romania.ro

Centrul FILIA www.centrulfilia.ro

Societatea de Analize Feministe AnA www.anasaf.ro

Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) www.cpe.ro

Asociaţia Transcena www.transcena.ro

Grupul de Intervenţii Feministe

Last Updated on Tuesday, 12 February 2013 18:49
 

Comments  

 
0 # victor 2013-02-02 15:49
M-a uimit placut protestul vostru dar consider ca sunteti egoiste, cum voi viitoare mame nu aparati copiii? Un copil abuzat este inferior unei femei violate? Trauma copilului din si dupa divort nu pot fi puse in mediere, sunt fapte penale. Abuzurile de orice fel asupra copiilor trebuie tratate ca atare, un copil nu poate sa se apere, de aceea nu poate exista mediere, cel care a cauzat suferinta copilului este perfect constient de forta si rezultatul agresiunii.
Va rog sa reveniti cu lista actualizata, cand protestati.
Reply | Reply with quote | Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Noi suntem FRONT

 

Donează!

Donează!

DIRECTIONEAZA 2%

2% pentru 100% feminism!

listă de ONG-uri

Parteneri

 


feed-image Feed Entries


Feminism-Romania, 2010. all rights reserved.