Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 15.00, organizăm Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!”. Pornim de la Piața Universității, lângă Parcul Colțea, spre Muzeul Antipa.

Event Facebook: https://www.facebook.com/events/495957484112761/ 

SIGURANȚA E UN DREPT FUNDAMENTAL. SIGURANȚA E O NEVOIE VITALĂ


HAIDEȚI LA MARȘ!

Pentru că în fiecare zi suntem martori la diferite forme de agresiune asupra femeilor, agresiuni care nu sunt sancționate nici de comunitate, nici de statul român. Femeile sunt prizonierele unei culturi a violenţei în care victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate şi stigmatizate.

Pentru că 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014);

Pentru că 25% din omoruri au avut loc în familie în 2015 (cf. datelor Ministerului Public);

Pentru că 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei;

Pentru că nu există încă ordinul de protecție de urgență care să fie emis de polițist imediat după ce a avut loc cazul de violență, care să ofere siguranță imediată victimelor;

Pentru că în prezent doar 34 de agresori sunt condamnați definitiv în raport cu 18.683 de fapte de violență în familie (Art. 199, Cod Penal) sesizate în 2016

Pentru că fiecare acțiune de condamnare a violenței împotriva femeilor ne aduce mai aproape de o lume în care femeile trăiesc în siguranță.

Pentru că sexismul, rasismul, clasismul, homofobia sunt încă obstacole cu care trebuie să se confrunte femeile atunci când vor să reclame agresiunile și abuzurile;

Pentru că vrem să ne arătăm solidaritatea față de toate femeile care au fost sau sunt nevoite să supraviețuiască violenței;

Pentru că ne pasă și nu mai acceptăm să fim complici cu agresorii prin tăcere;

Pentru că vrem să denunțăm public violența asupra femeilor și să condamnăm comportamentul agresorilor;

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Dincolo de flori și mărțișoare, astăzi, de Ziua Femeii onorăm o istorie a luptelor mișcărilor feministe atât din România cât și de peste hotare. 

Propus de artista Veda Popovici, performance-ul este parte din proiectul „Istoria Artei Rescrisă prin Pătratul Negru” (Instrumentar revoluționar) produs de Atelier 35.

8 martie este Ziua Internațională a Femeii începând cu 1914, an ce marchează un apogeu al istoriei europene a mișcării pentru emanciparea femeilor. În acea perioadă, numeroase organizații de femei și sindicate din Franța până în Rusia, coordonate în rețele extinse numărând milioane de membre au ținut nenumărate proteste, greve și acțiuni publice pentru recunoașterea implicării femeilor în societate. Acestea au cerut recunoașterea valorii muncii salariate și domestice, îmbunătățirea condițiilor de muncă din fabrici, participarea politică prin vot și implicarea în guvernare, accesul nerestricționat la educație de toate nivelele, echitate socială și încetarea războiului.

Importanța acestei zile datează încă din 8 martie 1857, când muncitoarele de la o fabrică de îmbrăcăminte din New York au organizat o grevă în care cereau ca ziua de muncă să fie redusă de la 12 ore la 10 ore, salarii mai mari, condiții mai bune de muncă și drepturi egale pentru femei. Greva a fost încheiată prin intervenția brutală a poliției, cu multe femei arestate și agresate (fizic și psihic).

Cincizeci și unul de ani mai târziu, pe 8 martie 1908, femei aparținând muncitoarelor din ateliere de ace au intrat în grevă în onoarea și pentru susținerea grevei surorilor de la fabrica de îmbrăcăminte din 1857, cerând de data aceasta și închiderea atelierelor ilegale, oprirea exploatării muncii copiilor și dreptul la vot pentru femei.

De ziua internațională a femeilor din 1917, un grup de femei aflate în grevă la o fabrică de textile din Petrograd, Rusia a declanșat Revoluția Rusă, cerându-le soților și fraților lor să li se alăture. Ele au reușit să mobilizeze 90.000 de muncitori să-și ceară pâinea, oprirea războiului și represiunii țariste.

Încă de la începutul anilor 1900, Ziua Internațională a Femeilor a fost folosită de muncitori și muncitoare în primul rând ca și zi de rezistență și de organizare și în al doi-lea rând ca și zi de sărbătoare și comemorare a luptei dure dusă de proletarii din întreagă lume. Multe țări, incluzând Afganistan, Cuba, Vietnam, Rusia, celebrează ziua de 8 martie ca și sărbătoare oficială.

 

 Explicarea ipostazelor performance-ului: 

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

De 8 martie se mimează respectul. Ne ascundem după zâmbete și încercăm să ne simțim speciale. O singură zi pe an. Bifăm ipocrit data în calendar, iar de a doua zi revenim la același curs al lucrurilor, fără ca nimic să se schimbe în viața multora dintre noi.

Aceasta este realitatea: femeile din România muncesc mai mult la treburile domestice decât bărbații.  Tot femeile sunt cele care îngrijesc copii, vârstnicii, rudele bolnave sau aflate în incapacitate. Această muncă este neremunerată și nevalorizată, dar presupune timp, efort, stres și oboseală.  

Bineînțeles că există excepții, sunt bărbați parteneriali care se respectă și își respectă partenerele de viață, mamele, bunicile. Îi invităm alături de noi și îi invităm să-i îndemne pe ceilalți bărbați din jurul lor să facă la fel. Însă nu-i vom felicita și nici nu le vom ridica vreo statuie. Ceea ce fac se numește pur și simplu normalitate. Iar ei știu asta și nu se vor simți deranjați de aceste rânduri.

Sub sloganul ”De 8 Martie ne distrăm, restul anului... curățăm / spălăm / călcăm / cărăm” te invităm să arătăm realitatea în care trăiesc femeile tot timpul anului, în contrast cu omagiile care li se aduc de 8 martie.

Ne vom strânge duminică, 8 martie, în fața Magazinului Unirea (colț H&M), la ora 15.00, ca să marcăm Ziua Internațională a Femeii, ca să conștientizăm problemele cu care ne confruntăm și să le aducem în spațiul public!

Ne vom așeza în două grupuri, fiecare cu accesoriile sale.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea