De 8 martie se mimează respectul. Ne ascundem după zâmbete și încercăm să ne simțim speciale. O singură zi pe an. Bifăm ipocrit data în calendar, iar de a doua zi revenim la același curs al lucrurilor, fără ca nimic să se schimbe în viața multora dintre noi.

Aceasta este realitatea: femeile din România muncesc mai mult la treburile domestice decât bărbații.  Tot femeile sunt cele care îngrijesc copii, vârstnicii, rudele bolnave sau aflate în incapacitate. Această muncă este neremunerată și nevalorizată, dar presupune timp, efort, stres și oboseală.  

Bineînțeles că există excepții, sunt bărbați parteneriali care se respectă și își respectă partenerele de viață, mamele, bunicile. Îi invităm alături de noi și îi invităm să-i îndemne pe ceilalți bărbați din jurul lor să facă la fel. Însă nu-i vom felicita și nici nu le vom ridica vreo statuie. Ceea ce fac se numește pur și simplu normalitate. Iar ei știu asta și nu se vor simți deranjați de aceste rânduri.

Sub sloganul ”De 8 Martie ne distrăm, restul anului... curățăm / spălăm / călcăm / cărăm” te invităm să arătăm realitatea în care trăiesc femeile tot timpul anului, în contrast cu omagiile care li se aduc de 8 martie.

Ne vom strânge duminică, 8 martie, în fața Magazinului Unirea (colț H&M), la ora 15.00, ca să marcăm Ziua Internațională a Femeii, ca să conștientizăm problemele cu care ne confruntăm și să le aducem în spațiul public!

Ne vom așeza în două grupuri, fiecare cu accesoriile sale.

 

Grupul „8 Martie” va fi plin de flori, baloane colorate, zâmbete și veselie. Este ziua noastră și trebuie să ne bucurăm de ea. Dar să nu uităm: de 8 martie se luptă! Este ziua care marchează lupta femeilor pentru multe dintre drepturile de care ne bucurăm astăzi. De peste 100 de ani, femeile luptă pentru egalitate, autonomie, drepturi, respect. Nimic din toate acestea nu au venit de la sine, ci au fost obținute prin voință comună, solidaritate și eforturi susținute.

Pentru Grupul “Restul de 364 de zile” te așteptăm cu accesoriile pe care ești dispusă să le cari în geantă (știm că ai multe planuri pentru 8 martie și o să fii echipată pentru distracție, nu pentru bucătăreală). Un ibric cât de mic, un șorț de bucătărie, mănuși de spălat vasele. Și multe alte astfel de obiecte, le știi prea bine, doar suntem educate de mici să fim gospodine desăvârșite.

Făcălețul îl lăsăm pentru o altă ocazie, s-ar potrivi mai degrabă la un protest:) Daca reușești să aduci un polonic și o cratiță, le transformăm în instrumente de percuție ca să facem niște gălăgie. O să iasă un 8 martie perfect!

Sigur, mulți ar putea crede că lupta femeilor nu-și mai are rostul în anul 2015, că suntem egali în fața legii și că acest lucru este suficient. Din păcate, nu, pentru că inegalitățile continuă să persiste, iar discriminările și actele de violență împotriva femeilor par să devină un element banal, care nu mai interesează pe nimeni decât în măsura în care poate fi valorificat în show-uri de televiziune ca subiect de divertisment. Aceasta nu înseamnă egalitate, ci sexism. Nu înseamnă respect, ci dispreț!

Avem, prin urmare, această unică zi de omagii  vs. 364 de zile de ignorare, discriminare, hărțuire, lipsă de respect și de interes pentru problemele care ne afectează viața de zi cu zi!

Să ne amintim că:

- 80% din muncile casnice sunt făcute de către femei – un frumos mărțișor ar fi să spălaţi şi voi vasele şi să daţi cu aspiratorul!

- Doar 40 de creşe de stat mai sunt funcţionale în România  - poeziile dedicate mamelor sunt emoționante, dar vrem fonduri pentru construcţia de creşe şi grădiniţe!

- Peste 70% dintre victimele violenței domestice sunt femei – vreți să ne faceți un cadou de 8 martie? Finanțați asistența și adăposturile dedicate victimelor. Vrem protecție reală din partea autorităților!

- Violența sexuală este un subiect tabu iar femeile agresate sexual simt presiunea rușinii din partea celorlalți în loc să fie sprijinite să ceară dreptate. Spunem stop blamării victimelor, sancționarea agresorilor și programe educative de prevenție.

- Hărțuirea stradală în București și în alte orașe este o realitate cu care ne confruntăm aproape zilnic – O cină romantică sună bine, dar cum ne întoarcem seara acasă? Vrem siguranță pe stradă!

- Peste 20 de mii de adolescente devin, anual, mame – Copii care primesc felicitări de 8 martie de la alți copii... Cerem educație sexuală în școli și campanii eficiente de planificare familială! 

- Doar 11% din Parlamentul României este format din femei – pe lângă flori, am vrea o mai bună reprezentare la nivel politic!

Haideți să luptăm pentru a transforma un omagiu episodic și de fațadă în acțiuni destinate să ne îmbunătățească în mod substanțial viața! 

 


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea