SCRISOARE DESCHISĂ: Cerem demiterea secretarului de Stat Vasile Șalaru

În atenția Ministrului Educației Naționale, Sorin Câmpeanu, Co-Președintele partidului ALDE Daniel Constantin și Co-Președintele partidului ALDE Călin Popescu Tăriceanu
 
 
 
Stimate Domnule Ministru,
 
Stimați domni Co-Președinți,
 
Vă scriem în legătură cu declarațiile cu caracter misogin și care contravin grav convențiilor internaționale în domeniul drepturilor femeilor făcute de către Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Vasile Șalaru, privind introducerea în programa școlară a ”educației de pension” pentru fete. Secretarul de Stat a declarat ieri, cităm „ Eu aș vrea să văd o elevă de clasa a XI-a sau a XII-a mergând frumos pe tocuri, dansând vals sau tango, știind să fie o gazdă bună” http://www.antena3.ro/actualitate/educatie/pieptul-in-fata-dosul-in-spate-si-sa-lesine-baietii-secretarul-de-stat-in-ministerul-educatiei-vrea-319957.html). Vasile Șalaru și-a continuat declarația subliniind faptul că cel mai important pentru o fată este să știe să „scoată pieptul în față”: „Îmi cer scuze dacă nu m-am făcut înțeles, dar cred că un băiat, când are de braț o fată, <cel puțin, așa e la mine, în zona Moldovei>, nu cred că îl interesează dacă fata știe educație rutieră, ci dacă știe să meargă frumos, ca o doamnă. Într-un cuvânt, pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții!”
 
Aceste declarații ilustrează existența în Ministerul Educației a unor atitudini și tendințe care contravin grav atât prevederilor Convenției CEDAW (Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor) – ratificată de România – cât și prevederilor Convenției Consiliului Europei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice – pentru care guvernul a aprobat recent proiectul de ratificare. În recomandările Comitetului Convenției CEDAW la rapoartele de țară depuse de România s-a subliniat în repetate rânduri eliminarea stereotipurilor de gen din educație. Totodată, Convenția Consiliului Europei cere statelor membre să ia „măsurile necesare pentru a promova schimbările în modelele sociale şi culturale de comportament al femeilor şi bărbaţilor, în vederea eradicării prejudecăţilor, obiceiurilor, tradiţiilor şi a altor practici, care sunt bazate pe ideea inferiorităţii femeilor sau pe roluri stereotipe pentru femei şi bărbaţi” (Art. 12). Autoritățile din domeniul educației au obligația conform convenției să facă “demersurile necesare pentru a include material didactic pe probleme cum ar fi egalitatea între femei şi bărbaţi, rolurile de gen ne-stereotipe” (Art. 14), întrucât aceastea au o legătură directă cu violența de gen împotriva femeilor.
 
Ne manifestăm dezaprobarea față de astfel de declarațiilor grave și profund ofensatoare la adresa femeilor făcute de o persoană cu funcție importantă în Minister, care contribuie la tratarea femeilor care obiecte sexuale  și la perpetuarea rolurilor tradiționale de gen din societate. Cu indignare remarcăm faptul că în timp ce obligațiile României la nivel european și internațional în sfera drepturilor femeilor sunt legate de eliminarea rolurilor de gen prin intermediul educației (vezi convențiile citate mai sus), un reprezentant al Ministerului Educației își propune ca prin intermediul educației să limiteze preocupările fetelor la aspectul fizic. Propunerea Secretarului de Stat Șalaru este una scandaloasă și inacceptabilă.
 
Prin urmare, cerem demiterea Secretarului de Stat, ale cărui viziuni privind educația sunt incompatibile atât cu obiectivele guvernului care a aprobat ratificarea convenției Consiliului Europei, cât și cu principiile unei societăți moderne, în care educația reprezintă o metodă esențială de combatere a inegalităților de gen și nicidecum o metodă de adâncire a acestora, așa cum propune domnul Șalaru. Cerem ca ALDE, partidul politic, din care face parte domnul Șalaru, să sancționeze cu promptitudine discursul retrograd și misogin al acestuia și să se delimiteze explicit față de afirmațiile sale.
 
 
 
SEMNEAZĂ: Coaliția pentru Egalitate de Gen, formată din 10 organizații neguvernamentale :
 
CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA – Societatea de Analize Feministe, Asociația Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociația Front (Feminism Romania) Centrul Filia, Asociația EMA din Brașov, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP),  Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și Asociația Plural
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea