Campania StepUp! - PAȘI ÎNAINTE. O campanie la nivel european pentru dreptul la protecție și servicii specializate pentru femeile victime ale violenței și copiii lor

 

1 din 3 femei  sunt victime ale violentei fizice sau sexuale in Europa, iar cifra e valabilă şi pentru România. Cu toate că femeile reprezintă mai bine de jumătate din contribuabili, în multe țări statul nu asigură încă protecție si servicii de asistență adecvate femeilor victime ale violenței. Locurile în adăposturi sunt cu 47.000 mai puţine decât necesarul la nivel european, cele mai mari lipsuri fiind în Estul Europei. Centrele integrate de urgență pentru victimele violenţei sexuale lipsesc de asemenea. Discriminarea împiedica cele mai vulnerabile femei să acceseze serviciile necesare. “Exista o serioasa subfinanțare in cazul serviciilor specializate in multe țări din Europa, iar în consecință femeile victime ale violentei nu beneficiază de asistență adecvată. Cerem decidenților de la nivel european și de la nivel național precum si altor actori cheie din societate sa facă pași înainte și să investească în eliminarea violentei împotriva femeilor!“ (Rosa Logar, Președinta WAVE)

Rețeaua organizațiilor pentru femei împotriva violenței „Women against Violence Europe” (WAVE), cu susținerea UN Women – Orange the World, lansează Campania Europeană Step Up! – PAȘI ÎNAINTE. In următorii doi ani, membrii WAVE vor promova drepturile femeilor supraviețuitoare ale violenței si ale copiilor lor la protecție și servicii specializate adecvate în toate țările Europei. Violența împotriva femeilor si fetelor rămâne cea mai răspândita formă de încălcare a drepturilor omului, fatală în multe cazuri –  in 2012, aproximativ 47 % dintre cazurile de omucidere îndreptate împotriva femeilor au fost comise de către un membru de familie sau partener. Lipsa serviciilor specializate, în strânsă legătură cu tendința de blamare a victimei, conduce la  raportarea extrem de scăzută a violenței. Violența împotriva femeilor este o încălcare a legii în majoritatea țărilor, însă în practică ea rămâne tacit tolerată și nesancționată corespunzător. Fără un sprijin real, femeile tac și îndură violență repetată. Costul acestei violențe repetate îl plătesc nu doar ele, ci întreaga societate. Serviciile specializate sunt vitale pentru a oferi siguranță femeilor si copiilor și  le ajută să regăsească forța pentru a-și clădi viața eliberate de violență.  Prin urmare, cerem statelor europene sa facă pași înainte și să investească mai mult în servicii specializate independente care aplică principiile drepturilor femeilor și au o abordare sensibilă la dimensiunea de gen, țintind cauzele esențiale ale violenței.

 Date care evidențiază lipsa de acces la servicii specializate în Europa (Raport WAVE 2015):

• Doar 15 din 46 tari europene asigura asistență telefonica specializată care funcționează 24h/7zile în mod gratuit

• Locurile în adăposturi sunt cu 47.000 mai puţine decât necesarul, in mod special in noile țări membre UE care au aderat după 2004 si în tarile din afara UE, conform standardelor publicate de către Consiliul Europei

• Serviciile specializate pentru victimele violenței sexuale lipsesc 

• Accesul la servicii specializate este îngreunat pentru cele mai vulnerabile grupuri,  inclusiv femeile de culoare si cele aparținând minorităților etnice, femei migrate cu sau fără acte de identitate, femeile cu dizabilități, vârstnice sau aparținând grupurilor LGBT

In Romania, serviciile specializate care aplică principiile drepturilor femeilor sunt extrem de puține, concentrate în marile orașe, iar statul nu asigură continuitatea finanțării lor. Mule adăposturi ajung să se închidă și se pierde astfel investiția în infrastructură și personal format. Legislația nu prevede încă accesul la servicii specializate decât victimelor violenței intrafamiliale. Nu există încă centre integrate de urgență pentru victimele violenței sexuale, deși Parlamentul României a votat în februarie ratificarea Convenției de la Istanbul care prevede astfel de servicii, iar ONGuril fac demersuri de aproape un an în acest sens.

Rețeaua europeană WAVE împreună cu rețelele de ONG-uri din România: Rupem tăcerea despre violența sexuală, Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și Coaliția pentru Egalitate de Gen solicită decidenților de la nivel național și european: 

1) Sa asigure prevenirea violenței și protejarea femeilor și copiilor lor de violență repetată; 

2) Să faciliteze accesul imediat și nebirocratic  la servicii specializate pentru toate femeile si copiii lor; 

3) Să asigure disponibilitatea serviciilor specializate (în special adăposturi și centre integrate de urgență pentru victimele violenței sexuale) și funcționarea lor pe termen lung; 

4) Sa nu finanțeze revictimizarea femeilor, ci să promoveze calitatea serviciilor specializate ținând cont de faptul că femeile au nevoie de servicii independente care le apără drepturile 

Deoarece violenta împotriva femeilor este o problemă de interes public cu costuri pentru angajatori și pentru întreaga economie, ne adresăm în același timp mediului de afaceri si caritabil din Romania: 

Faceți  PAȘI ÎNAINTE și investiți în protecție și servicii specializate!”

Lansăm totodată mass mediei apelul de a se alătura campaniei și de a promova mesajul ONGurilor din Europa si din România prin clipul video disponibil aici.

Pentru a afla mai multe detalii sau pentru a susține această campanie vă rugăm contactați:

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G.: Camelia Proca, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Biroul WAVE din Viena: Rosa Logar, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Maria Rösslhumer, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Urmăriți campania aici: www.wave-network.org și facebook.com/wavestepup

Susțineți adăugând la profilul de Facebook acest Twibbon.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea