(traducere și adaptare de Carmen Radu)
Sâmbătă, 21 ianuarie, la o zi după inaugurarea oficială a președintelui Donald Trump, are loc un Marș al Femeilor - Women’s March on Washington.
Zeci de asociații din Statele Unite și-au unit eforturile pentru organizare, alte peste 150 de organizații sprijină evenimentul și la fel de multe vedete.
Mișcarea a căpătat o amploare internațională, fiind organizate evenimente similare pe toate continentele. Sunt programate peste 600 de manifestații în 73 de țări și 183 de orașe, în afara celor din Statele Unite.
Un eveniment de solidarizare este programat inclusiv la București.
Peste o sută de mii de persoane în Statele Unite și peste 2 milioane în întreaga lume transmit un mesaj ferm către politicieni - nu vă atingeți de drepturile femeilor și de drepturile omului!
Pe lângă importanța istorică a acestei mobilizări, merită să punem accentul pe principiile care stau la baza mișcării.
Platforma Women’s March este feministă, inclusivă, progresistă și intersecțională. Poate fi un model de revoluție socială, perfect adaptabil oricărei țări, și arată universalitatea luptei pentru drepturile femeilor și drepturile omului.
Propunem o traducere/adaptare în limba română.
PRINCIPIUL DE BAZĂ
Drepturile femeilor sunt drepturile omului.
Drepturile omului sunt drepturile femeilor.
Orice societate trebuie să înlăture
discriminările structurale care împiedică femeile
(în special femeile de culoare, femeile sărace,
femeile imigrante, femeile musulmane,
femeile cu dizabilități, femeile queer și trans)
să se bucure de drepturile lor.
STOP VIOLENȚA
Femeile au dreptul la o viață fără violență. Una din trei femei este agresată fizic de partenerul de viață. Una din cinci femei este violată. În fiecare an, mii de femei (mai ales fete și femei de culoare și trans) sunt răpite, traficate și ucise. Onorăm memoria celor care au dispărut dintre noi și ne luăm angajamentul să luptăm pentru ziua în care toate formele de violență asupra femeilor să dispară.
Poliția trebuie să dea socoteală pentru actele de brutalitate direcționate mai ales asupra comunității de culoare. Femeile de culoare sunt ucise în custodia poliției sau supuse agresiunilor sexuale.
Credem în justiție restaurativă și credem că există alternative la actualul sistem carceral. Dorim să întrerupem traseul din-școală-la-închisoare, în care se prioritizează pedepsirea copiilor noștri în loc să se pună accentul pe educație. Tinerii (mai ales tinerii de culoare, queer și trans, și tinerii instituționalizați) ajung prizonierii sistemului de justiție.
DREPTATE REPRODUCTIVĂ
Libertatea reproductivă și dreptatea reproductivă trebuie să fie respectate și garantate de către stat: acces la servicii pentru sănătatea reproducerii, acces la mijloace de contracepție, programe de prevenție și îngrijire a persoanelor cu HIV/SIDA, educație despre sexualitate. Acces neîngrădit la avort în condiții sigure, legale și ieftine, pentru toate femeile, indiferent de venit, educație, domiciliu.
DREPTATE DE GEN
Femeile trebuie să aibă dreptul asupra propriului corp și dreptul de a trăi fără presiuni sociale, norme de gen, stereotipuri. Trebuie să ne eliberăm pe noi, și să eliberăm societatea în care trăim, de instituționalizarea masculinității ca normă, masculinitate care primește putere, resurse și legitimitate în detrimentul altor categorii.
DREPTURILE LGBTQIA
Drepturile LGBTQIA sunt drepturile omului. Este obligația noastră să protejăm și să lărgim drepturile fraților, surorilor, prietenilor noștri homosexuali, lesbiene, bisexuali, queer, trans, cu gen non binar. Acces la sistemul de sănătate fără excepții, limitări, discriminare, prejudecăți. Acces ușor la schimbarea numelui și sexului pe actele de identitate. Protecție totală împotriva oricăror discriminări. Acces la educație, locuri de muncă, locuințe. Stoparea violenței statului și a poliției împotriva comunității LGBTQIA.
DREPTURILE ECONOMICE
Economia trebuie să fie guvernată de transparență, responsabilitate, siguranță, echitate. O piață a muncii care nu discriminează femeile și mamele ajută întreaga economie. Națiunile și companiile trebuie să investească în protecția de bază a angajaților și în structuri de îngrijire: concedii plătite, acces la creșe și grădinițe, asigurări medicale, zile libere, condiții bune de muncă.
Plată egală la muncă egală. Trebuie să înceteze discriminarea salarială a femeilor, mai ales a mamelor, femeilor de culoare, lesbienelor, femeilor queer și trans.
Munca de îngrijire este muncă. Povara îngrijirii copiilor, bătrânilor, persoanelor bolnave, persoanelor cu dizabilități cade în mod disproporționat pe umerii femeilor, mai ales ai femeilor de culoare. Trebuie să luptăm pentru drepturile, demnitatea și tratamentul egal al tuturor celor care fac munca de îngrijire, cu plată sau fără plată.
Toate muncitoarele și toți muncitorii (inclusiv cei domestici și cei din agricultură) au dreptul să se auto-organizeze și să lupte pentru salarii care să le asigure un trai decent. Sindicatele și asociațiile muncitorești sunt vitale pentru o economie care să fie într-adevăr a tuturor. Muncitorii la negru și muncitorii migranți trebuie să fie protejați, de asemenea, de legislația muncii.
Ne exprimăm solidaritatea cu mișcările pentru drepturile lucrătoarelor și lucrătorilor sexuali.
DREPTURILE CIVILE
Guvernele trebuie să protejeze și să extindă accesul la drepturi și libertăți civile, nu să-l restricționeze. Drepturile constituționale trebuie să fie deplin accesate de toți cetățenii și cetățenele, indiferent de rasă, gen, vârstă sau dizabilitate: dreptul la vot, dreptul la propria religie, fără teama de hărțuire sau intimidare, dreptul la liberă exprimare, protecția în fața legii.
Constituția trebuie să garanteze egalitatea drepturilor tuturor cetățenilor și cetățenelor, egalitate care să nu poată fi ușor pierdută sau ignorată.
DREPTURILE FEMEILOR CU DIZABILITĂȚI
Femeile cu dizabilități sunt membre depline ale societății și trebuie să se bucure de acces, incluziune, independență și cetățenie activă, acasă sau oriunde în lume.
DREPTURILE MIGRANȚILOR
Migranții si refugiații au drepturi indiferent de țara de origine sau de statutul social. Avem datoria morală de a menține familiile împreună și de a da șansa oricui să contribuie la dezvoltarea societății noastre. Ne opunem deportărilor în masă, arestării familiilor de migranți, violenței împotriva migranților queer și trans.
O reformă a migrației trebuie să includă proceduri clare pentru dobândirea cetățeniei, egalitate de șanse, protecție pe piața muncii. Considerăm că migrarea este un drept. Nicio ființă umană nu este ilegală.
DREPTUL LA UN MEDIU SĂNĂTOS
Fiecare persoană și fiecare comunitate are dreptul la apă curată, aer curat, acces la pământul și natura din domeniul public. Mediul înconjurător trebuie protejat. Pământul și resursele naturale nu pot fi exploatate în numele profitului și lăcomiei corporațiilor, mai ales dacă se aduc prejudicii siguranței și sănătății publice.