Susține campania! Caută frame-ul "Multumesc pentru flori" și adaugă-l la poza ta de profil.
#MultumescPentruFlori, dar vreau respect!
În luna martie se celebrează femeile, cu flori și cadouri. Se fac gesturi simple și festiviste, golite de sensul revendicativ al zilei de 8 Martie.
Mai mult decât atât, florile ajung să fie oferite până și de bărbați care, în alte ocazii, desconsideră, hărțuiesc sau agresează femei. Sau de bărbați care sunt complici cu ceilalți prin neîncrederea și lipsa de sprijin față de femeile afectate de jigniri, umiliri, hărțuire și violență. Bărbați care nu trag la răspundere alți bărbați care batjocoresc femeile prin glumele lor sexiste, acum mimează respectul.
Mulțumim pentru flori, dar denunțăm această ipocrizie!
Mulțumim pentru flori, dar 8 martie este Ziua Internațională pentru revendicarea drepturilor femeilor și comemorarea luptei femeilor pentru egalitate.
În România, în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie. La fiecare 2 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată sau agresată sexual de un adult din familie. Iar foarte multe alte cazuri de violență împotriva femeilor și fetelor sunt neraportate. Și nepedepsite. Un studiu european arată că 55% dintre români consideră că violul poate fi justificat; oamenii nu intervin în cazuri de violență domestică nici măcar cu un apel la 112; 30% dintre români consideră că femeile sunt bătute și din vina lor.
Florile de 8 Martie nu pot îndulci această realitate. Nu pot alunga rânjetele la glumele cu violuri. Nu pot îmblânzi apelative ca „târfe”, „curve”, „panarame”, „pițipoance”, „parașute”, „păpușele”, „pisi”. Florile nu pot anula palma pusă pe fund în autobuz. Nu pot șterge aluziile sexuale scârboase de la locul de muncă sau din sala de curs. Nu pot domoli frica de a ne plimba noaptea pe stradă. Nu pot risipi durerea resimțită în fiecare palmă, în fiecare abuz, în fiecare condamnare la umilință.
Florile de 8 Martie nu ne fac să iertăm instituțiile statului pentru incompetența criminală care a dus la uciderea Alexandrei Marin și Nicoletei Botan și a altor femei ca ele. Plângerile la poliție și ordinul de protecție nu le-au salvat viața. Câte femei trebuie să mai moară din cauza neputinței sistemului de a ne proteja? Câtă umilință și batjocură putem să mai suportăm din partea autorităților, politicienilor, polițiștilor, judecătorilor?
Florile de 8 Martie nu vorbesc despre marginalizarea și stigmatizarea atroce a femeilor invizibile în societatea noastră. Despre vulnerabilitatea femeilor traficate, a femeilor fără adăpost, despre suferințele fetelor abuzate în centrele de plasament, despre violența cu care se confruntă lucrătoarele și lucrătorii sexuali. Despre ura cu care sunt tratate femeile rome. Despre traumele femeilor plecate la muncă în străinătate, care ajung de multe ori sclavele sexuale ale patronilor.
8 Martie este despre solidaritate între femei și solidaritate cu femeile. 8 Martie este despre lupta comună de a crea o societate care să nu mai tolereze abuzurile la adresa femeilor. 8 Martie este despre mobilizare și revendicare.
De câteva luni, fenomenul #metoo scoate de sub tăcere abuzurile la care sunt supuse femeile. Numărul enorm de mărturii și emoția lor a făcut lumină în întunericul și singurătatea în care multe femei trăiesc și resimt violența, în toate formele sale. Pentru femeile care au avut curajul să denunțe violența și agresorii, momentul #metoo este istoric. De 8 Martie, le celebrăm pe femeile care ne inspiră prin forța de a rupe tăcerea asupra violenței.
De 8 Martie afirmăm răspicat că nu mai avem răbdare și înțelegere pentru bărbații care aleg să rămână blocați într-o masculinitate toxică, violentă, de opresiune și de subjugare a femeilor.
De 8 Martie îți #MulțumescPentruFlori, dar vreau respect!