Flashmob 1 martie 2020 - Violatorul ești TU! / O Violatori san TU!

 

Începem luna femeilor cu două acţiuni politice, de 1 şi 8 martie! Vom continua cea mai frumoasă tradiție: protestul feminist și solidaritatea între femei! Pe 1 martie mergem în fața Ministerului de Interne să protestăm, prin acest flashmob, împotriva oricărei forme de violență și agresiune asupra femeilor. Lupta uneia este lupta tuturor!

Funcționăm sub formă colectivă, feministă și am inițiat mişcarea #CadeUnaCădemToate în solidaritate cu mişcarea feministă intersecţională mai amplă – #NiUnaMenos, şi cu celelalte iniţiative similare din Europa, America Latină, SUA şi nu numai, care luptă pentru drepturile femeilor indiferent de culoare, etnie, naţionalitate sau orientare sexuală.

Pe 28 iulie 2019, în cadrul protestului cu același nume din faţa Ministerului de Afaceri Interne (), ne-am arătat solidaritatea cu Alexandra Măceșanu, precum și furia față de ignoranța și complicitatea autorităților și forțelor de ordine la violențele îndreptate asupra femeilor.

„Poliția Ucide!” reprezintă poziția noastră împotriva unui sistem de control și pedeapsă care participă la umilirea și distrugerea vieților femeilor.

Nu s-au schimbat multe din iulie 2019, deși ne-am fi așteptat ca autoritățile să reacționeze mai rapid după cazul Caracal. Anul 2020 a debutat cu scandalul primarului PNL care a violat două minore traficate (). Din cauza traumei, una din fete a încercat să se sinucidă. Primarul nu a pățit nimic, iar politicienii nu au luat atitudine publică împotriva violenței la care sunt supuse fetele și femeile în această țară. Cât timp mai băgăm sub preș o realitate pe care femeile sunt obligate să o trăiască zi de zi?


Violenţa împotriva femeilor este în continuare tacit sau explicit acceptată atât la nivel de societate, cât şi instituţional. Statisticile pentru România arată că 1 din 4 omoruri au loc în familie (), în jur de jumătate dintre cetățeni cred că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe (), iar 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani (shorturl.at/dfAMW). 81% din cazurile de violenţă se petrec la domiciliu () – atât în rural (53% din cazuri), cât şi în urban (47%). Tot în 81% dintre cazuri, victimele violenţei sunt femei pe când în 92% dintre cazuri bărbaţii sunt agresori, iar 1 din 4 românce a fost agresată fizic sau sexual de partener. Cu toate acestea, doar 4% din actele de violenţă ajung în instanţă. În plus, România este una dintre principalele țări de origine ale victimelor traficului de persoane din Europa, de multe ori traficul având loc cu complicitatea autorităților ().

România NU este „un caz special”, „o excepţie”, iar discursurile care folosesc astfel de argumente vin dintr-o gândire auto-colonizatoare şi maschează faptul că violența de gen este normalizată în societatea patriarhală, atât în Est cât şi în Vest.

În semn de solidaritate cu surorile noastre de peste tot din lume, am ales să organizăm şi în România flashmob-ul „Violatorul ești TU”, tocmai pentru a arăta, încă o dată, că sexismul şi violenţa împotriva femeilor sunt normalizate în toate societățile patriarhale atât din Est cât și din Vest, NU sunt doar o excepție românească sau un semn de “necivilizație”.
Evenimentul se va desfășura inclusiv în limba Romani pentru a atrage atenția că femeile rome din România se confruntă atât cu sexismul cât și cu rasismul autorităților și ale societății.

Cântecul “Un violador en tu camino” a pornit în Chile în Noiembrie 2019 de la colectiva feministă Las Tesis, în semn de protest împotriva violenţei sexuale şi de gen, şi s-a răspândit în multe alte ţări din America Latină şi din lume.

În luna femeilor, mulțumim pentru flori dar vrem respect, egalitate, dreptate, siguranță și toleranță-zero față de orice formă de agresiune. Reluăm revendicările pe care le-am transmis an de an, și pe care vom continua să le susținem atât timp cât va fi necesar:

Cerem:
✊ Formarea obligatorie a polițiștilor, personalului juridic și medical în problematica violenței de gen. De cele mai multe ori, reprezentanții instituțiilor nu au cunoștințe specifice despre nevoile victimelor, sunt misogini, rasiști, homofobi, transfobi și discriminează lucrătorii sexuali.
✊ Simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale, cu respect pentru femei, fără a le obliga să retrăiască trauma.
✊Debirocratizarea procesului de eliberare gratuită a certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență.
✊ Mai multe adăposturi în toată țara pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală. Să funcționeze non-stop și să găzduiască toate femeile care au nevoie de ajutor, indiferent de statutul actului de identitate.
✊ Depenalizarea și dezincriminarea muncii sexuale. Munca sexuală este muncă! Lucrătoarele sexuale sunt constant abuzate de polițiști și blamate de societate.
✊ Informații oficiale cu privire la câți abuzatori sunt printre polițiști și cine sunt aceștia.
✊ Simplificarea procedurii prin care persoane abuzate sau ignorate de către agenți ai Poliției să poată depună plângeri împotriva acestora.
✊ Întărirea și subvenționarea serviciilor de transport și locuire publice la nivel național. Transportul public în siguranță este o nevoie de bază pentru fete și femei. Accesul la locuire ajută femeile să iasă mai ușor din situația de violență.
✊Introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen. E nevoie să învățăm să nu mai trăim într-o societate sexistă!

-------------------------------------------
Detalii organizatorice :

În cadrul flashmobului sunt invitate să participe doar persoanele care se identifică drept femei sau persoane non-binare. Alte persoane ne pot sprijini logistic - contactați-ne!

Pentru a participa la dans şi a creşte impactul vizual al flashmob-ului, vă rugăm:

a) să respectaţi codul vestimentar (haine negre și eşarfă mov de legat la ochi; vom avea și noi câteva eșarfe mov suplimentare).
b) să participaţi la cel puţin o repetiţie din ziua respectivă sau cu o zi înainte - le vom anunța din timp.

Mai multe detalii despre organizare şi participare vor fi accesibile celor care vor să se alăture flashmobului pe grupul public de Facebook:
https://www.facebook.com/groups/2550534058389132/.

Împreună supravieţuim! Niciuna mai puţin!
Stop violenţei împotriva femeilor!
Patriarhatul ucide!

#cadeunacademtoate
#sexismulucide
#niunamenos
#nonunadimeno
#yositecreo
#pereliekperassaroria
#credetine

Photo credit: Colectivo Registro Callejero

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea