Performance de 8 Martie - “Liturghia Feministă”

 

Duminică, 8 martie, ora 14:00, vă invităm la un performance feminist în fața Catedralei Neamului: #LiturghiaFeminista.

 

De Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor manifestăm împotriva unei instituții misogine, homofobe și lacome.

Dorim să tragem un semnal de alarmă privind presiunea exercitată de Biserică în spațiul public și politic, care blochează multe încercări de reformă pentru sănătatea reproducerii, accesul la avort sau predarea noțiunilor de educație sexuală în școli.

Ne arătăm revolta față de discriminările promovate de BOR și față de alocarea de fonduri din bugetele publice către Biserică, în detrimentul finanțării serviciilor de asistență și protecție socială. Stat complice și delăsător, nu mai da bani cu nemiluita la BOR! 

Femeile sunt egale cu bărbații, în toate domeniile - spune legea. Dar Biserica pune în plan superior bărbatul și în plan secundar femeia - în familie, în spațiul public și în propria ierarhie internă. Cler misogin, nu ne predica cum să trăim!

Toți cetățenii sunt egali în fața legii - scrie în Constituție. Dar Biserica neagă dreptul persoanelor de același sex de a forma un cuplu prin parteneriat civil sau de a se căsători. Popi transfobi și homofobi, iubirea noastră nu e treaba voastră!

Tinerii au dreptul la educație privind sănătatea reproductivă și sexuală, dar Biserica se opune vehement introducerii orelor de educația sexuală în școli, accesului tinerilor la informații despre corpurile lor, și afirmă că numărul mare de sarcini la adolescente este doar problema fetelor rome care fac prea mulți copii. Înalte fețe ale BOR, lăsați tinerii să învețe despre corpurile lor!

Femeile, indiferent de clasa, etnia, religia sau zona geografică din care provin, au dreptul la întrerupere de sarcină în siguranță, gratuit și accesibil, dar Biserica spune că avortul este o crimă și descurajează utilizarea contraceptivelor. Patriarhul a oferit medalii unor medici ginecologi care refuză accesul femeilor la întreruperi de sarcină în spitale publice. Bărbați în sutane, nu vă privesc deciziile noastre despre avort, pilule și tampoane!

Femeile au dreptul la o viață în familie fără violență, dar unele fețe bisericești spun că „rufele se spală în familie”, „femeia să-și poarte crucea” și să „dea ascultare bărbatului”. Acest tip de mesaje sunt un obstacol în calea eliberării femeilor din relații abuzive.

România este printre cele mai sărace țări din UE, cu milioane de oameni care au emigrat pentru salarii decente în alte țări, dar Biserica nu se sfiește să ceară bani de la persoanele sărace și de la Stat pentru a construi o Catedrală care a înghițit sute de milioane de euro.

Parlamentul, Ministerul Educației, unele primării și instituții publice au fost complice la acțiunile Bisericii care contravin drepturilor și libertăților cetățenești.  Ajunge!

Credem în libertatea de gândire, conștiință și religie, ca drept fundamental al creștin-ortodocșilor și al tuturor persoanelor care aleg sau nu să își exprime convingerile. Prin această manifestație dorim să criticăm acțiunile instituției Bisericii Ortodoxe Române, care încalcă principiile statului de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale femeilor și ale persoanelor LGBTQ+ și care pune mai presus propriile interese față de nevoile persoanelor marginalizate și sărace.

***

Organizatoare: Colectiva feministă #MulțumescPentruFlori

Eveniment organizat cu sprijinul: Asociația Front/Feminism Romania, Centrul Filia, Colectiva Autonomă Macaz, E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome).

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea