Misoginie - cealaltă pandemie. Protest de 8 martie la București și Cluj

 

Rețeaua #MulțumescPentruFlori organizează în luna martie o serie de acțiuni colective sub umbrela sloganului #MisoginieCealaltăPandemie.

 

 

Pe 8 martie, de la ora 12.30, revendicările vor fi scandate în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului, pentru a trage un semnal de alarmă: modul în care autoritățile au gestionat pandemia a agravat multe dintre problemele cu care femeile se confruntă.

O manifestație simultană va avea loc la Cluj, în fața Prefecturii, începând cu ora 12:00.

 

Organizatoarele atrag atenția că, pe timpul pandemiei, incidența cazurilor de violență sexuală și domestică a crescut, accesul la serviciile sociale și medicale a fost îngreunat iar munca domestică și munca de îngrijire apasă și mai tare pe umerii femeilor, pe fondul închiderii școlilor și grădinițelor.

 

Femeile poartă povara pandemiei. Ele lucrează în prima linie în calitate de cadre medicale, asistente sociale, educatoare, profesoare, lucrătoare sexuale, lucrătoare în servicii de curățenie sau în magazinele alimentare, lucrătoare în logistică sau sezoniere, lucrătoare domestice și îngrijitoare pentru copii, vârstnici și bolnavi, și se ocupă aproape singure și de munca de acasă.

 

Florile de 8 Martie, precum și aplauzele și vorbele de recunoștință trebuie să fie însoțite de măsuri concrete pentru protejarea lor și a celor care se află în grija lor, mai ales acum, în plină pandemie, când ele își continuă munca în beneficiul nostru, al tuturor.

 

Sunt femei care fug de precaritatea condițiilor de muncă din țară și merg peste granițe să îngrijească bătrâni, să lucreze în agricultură pentru a-și putea susține familiile. Acolo însă, sunt lăsate la cheremul patronilor, fără nicio protecție din partea statului român sau din partea statelor gazdă. Odată cu începutul pandemiei, au fost abandonate de autorități și a trebuit să se descurce singure - cu pierderea locurilor de muncă, cu organizarea călătoriilor în și din țară, cu lipsa asigurărilor medicale.

 

În pandemie, spitalele nu mai țin cont de dreptul fundamental de a decide asupra propriilor corpuri - a fost restricționat dreptul la avort sau la nașteri în siguranță.

 

Atunci când au loc agresiuni sexuale, femeilor le este frică să meargă la poliție pentru că se lovesc de polițiști și procurori care mai degrabă reproduc violența societății decât o combat. Instituțiile justiției nu reprezintă interesele femeilor atâta timp cât sunt bazate pe principii patriarhale și rasiste. Iar în timpul pandemiei, poliția a agresat în mod repetat comunitățile, acționând nu doar sexist ci și rasist.

 

Femeile sunt închise în case cu parteneri abuzivi, fără ca măsurile de carantină să specifice clar că se poate ieși din casă la orice oră în situații de violență domestică pentru a-și proteja viața.

 

“Acasă este spațiul nostru vital, un loc al revendicărilor feministe, al grijii noastre, al muncii noastre. Acasă este spațiul în care ni s-a spus să stăm în siguranță, în timpul pandemiei. Dar ce putem face când acasă nu este un loc sigur? Sau când nu avem acel „acasă”?”

 

Multe femei nu au, de fapt, case, fie pentru că au fost evacuate forțat, fie pentru că trăiesc în condiții precare și supra-aglomerate, fără acces la serviciile de bază. Nedreptatea locativă înseamnă segregarea rasistă a unor întregi comunități, izolate la marginea orașelor, în medii toxice, periculoase pentru sănătatea fizică și mintală. Înseamnă supra-aglomerare, condiții indecente de existență, datorii la utilități, locuirea cu persoane abuzive - probleme existente dinainte de pandemie, dar intensificate acum.

 

Munca esențială a femeilor menține societatea pe linia de plutire. Totuși, creșterea șomajului în pandemie a afectat mai ales femeile: în timp ce numărul bărbaților șomeri a scăzut cu 4%, cel al femeilor a crescut cu 7%. Două treimi din persoanele disponibilizate au fost femei. De multe ori, muncile făcute cu precădere de femei, deși considerate esențiale, sunt prost remunerate și nu sunt apreciate la adevărata lor valoare în societate.

 

Femeile cu copii au fost supra-încărcate de munca domestică și de îngrijire după închiderea școlilor și grădinițelor. Sănătatea lor psihică și capacitatea de muncă au fost puse la grea încercare. Oboseala, anxietatea, stresul și depresia au produs o traumă la nivel colectiv în ultimele luni. Pentru mamele care-și cresc singure copiii a fost și mai greu, pentru că ele se confruntă cu un risc de sărăcie mai mare decât media generală.

 

Ne opunem valului de măsuri de austeritate și oricăror politici economice și fiscale care au efecte negative asupra celor care se confruntă deja cu sărăcia, precaritatea și vulnerabilitatea. Vrem fonduri pentru sănătate, educație și politici sociale. Ne-am săturat ca viețile, drepturile și nevoile noastre să fie ignorate. Ne-am săturat ca misoginia generalizată, clasismul, rasismul și sexismul instituționalizat să ne transforme în cetățene de mâna a doua. 

 

#MulțumimPentruFlori, dar de 8 martie vrem siguranță și respectarea drepturilor și demnității femeilor.

 

REVENDICĂRI:

 

MUNCĂ ESENȚIALĂ ȘI MUNCĂ DE ÎNGRIJIRE

●Alocarea a 10% din PIB pentru Sănătate și a 6% din PIB pentru Educație;

●Creșterea salariului minim cel puțin până la nivelul coșului minim pentru un trai decent - 3000 de lei net/lună, pentru a diminua sărăcia categoriilor celor mai vulnerabile;

●Plata corectă a  celor care lucrează în sistemul medical și în asistența socială (majoritatea femei);

●Subvenții suplimentare pe timpul pandemiei pentru mamele singure;

●Sprijinirea copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate;

●Finanțarea prioritară a construirii de creșe și grădinițe în toată țara;

 Menționarea explicită a femeilor în Planul Național de Redresare și Reziliență;

●Decriminalizarea muncii sexuale și recunoașterea ei ca muncă, pentru a permite lucrătoarelor sexuale să aibă acces la protectie, ajutoare sau beneficii sociale și a le proteja de abuzurile poliției, prin amenzi și violență fizică și verbală, mai ales față de lucrătoarele sexuale din stradă, cel mai adesea femei cis și trans și/sau rome.

 

 

 

SĂNĂTATE ȘI DREPTURI REPRODUCTIVE

●Acces universal la servicii medicale esențiale (teste și tratamente, întreruperi de sarcină, terapie) și tratamente decontate complet pentru persoane cu boli cronice, suferințe psihice, situație economică precară;

●Spații pentru dezvoltarea unor comunități de întrajutorare (centre comunitare, grupuri de sprijin etc.);

●Educație sexuală pentru tineri, adaptată vârstei și nevoilor acestora;

 Asigurarea accesului la produse sanitare menstruale și la produse pentru contracepție  (prin eliminarea taxelor, distribuție gratuită în școli și în cabinete medicale);

●Formarea personalului medical și psihiatric în spirit feminist intersecțional și queer, anti-sanist, anti-abilitist și anti-rasist, pentru interacțiunea cu persoane queer, trans sau non-binare, cu lucrătoare sexuale sau persoane în relații non-monogame.

 

VIOLENȚĂ DOMESTICĂ ȘI SEXUALĂ

●Finanțări publice prioritare pentru centrele de asistență și adăposturile de urgență pentru femeile supraviețuitoare ale violenței domestice;

●Asigurarea accesului tuturor femeilor la justiție, inclusiv în perioada stării de urgență sau de alertă;

●Dezvoltarea unor proceduri clare de intervenție în cazurile de violență domestică, atunci când victima sau agresorul sunt infectați cu COVID-19;

●Gestionarea specifică a cazurilor de agresiune sexuală cu victime minore  (proceduri concrete de intervenție, formare de specialitate, obligativitatea probei ADN etc.);

●Introducerea sistemul de monitorizare electronică a agresorilor domestici și sexuali;

Sesizarea din oficiu a instituțiilor responsabile ale statului și cercetarea cu celeritate de fiecare dată când află că există cazuri de acte sexuale cu minore.

Formarea continuă a personalului din IGPR, IML, servicii de sănătate, servicii sociale, avocaților și a magistraților care se ocupă de cazuri de femei victime sau supraviețuitoare ale violenței domestice și sexuale. Includerea în toate tipurile de formare a informațiilor din domeniul drepturilor omului (inclusiv concepte care țin de identitatea etnică, de gen, intersecțională, discriminare multiplă).

 Dezvoltarea serviciilor psihologice pentru agresori.

 

 

LOCUIRE

Relocarea imediată a persoanelor care au trecut prin violență domestică;

 Stop evacuărilor din locuințe;

Eliminarea chiriilor la stat pentru cei și cele care se confruntă cu probleme financiare. Controlul chiriilor private;

Acces universal și fără restricții la toate utilitățile indiferent de situația contractuală sau de datorii;

Locuințe și servicii socio-medicale pentru persoanele fără adăpost;

Creșterea fondului de locuințe sociale conform nevoilor locale;

Locuințe adecvate și accesibile financiar pentru toți și toate, fără supraaglomerare și fără condiții precare.

 

 

De 8 Martie femeile luptă pentru drepturile lor!

 

De 8 Martie ne ridicăm și strigăm:

Misoginie - cealaltă pandemie!

___________________

Organizații și grupuri care fac parte din rețeaua #MultumescPentruFlori:

 

Asociația Front/Feminism-Romania

E-Romnja - Asociația pentru promovarea drepturilor femeilor rome

Mad Pride Romania

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire

Căși Sociale ACUM

Blocul pentru Locuire

Zine Fem Cluj

Centrul Filia

Absorbante pentru Toate

Filaret 16

Editura Pagini Libere

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea