Flashmob la Guvern: 33 de fete și femei au fost ucise în primele 8 luni ale anului 2021

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor a organizat miercuri, 20 octombrie, o acțiune publică de sensibilizare și de protest împotriva violenței asupra femeilor și fetelor.

Activistele s-au reunit într-un flash mob în fața Guvernului din Piața Victoriei, pentru a atrage atenția că 33 de femei au fost ucise de parteneri, foști parteneri sau membri ai familiei în primele opt luni ale anului 2021 și că statul nu face suficient pentru a le proteja.

Criza politică și criza sanitară nu pun violența în așteptare. Dimpotrivă, violența împotriva femeilor crește atunci când societatea trece prin perioade de criză. 

Pandemia a intensificat violențele verbale, psihice, fizice și sexuale. Ne-a arătat, din nou, cum autoritățile centrale și locale ignoră inegalitățile cu care se confruntă fetele și femeile, întărind sexismul, rasismul, clasismul și transfobia.

Nu suntem în siguranță nicăieri, nici pe stradă nici în propria casă. Iar dacă partenerul sau un membru din familie ne agresează, nu avem unde merge; nu putem accesa servicii sociale care să ne vină în ajutor.

Deși a trecut mai bine de un an de pandemie, situația agravată a accesului femeilor la servicii sociale în situații de violență de gen nu s-a îmbunătățit. Dimpotrivă. În timpul izolării supraviețuitoarele nu au putut să acceseze servicii de medicină legală, asistență juridică sau socială. În acest moment femeile bătute care caută asistență medicală nu pot beneficia de tratament.

426 femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 8 ani. Pe timp de pace, în România, au fost ucise de 16 ori mai multe femei și fete decât au fost uciși, în războiul din Afganistan, soldați români pe parcursul a 19 ani. Statul român are obligația constituțională de a garanta tuturor femeilor și fetelor dreptul la o viață în siguranță. Fiecare caz de violență domestică și de gen arată eșecul statului în garantarea drepturilor fundamentale.

În perioada ianuarie - august 2021:

  • 1.212 apeluri în domeniul violenței domestice la numărul unic la nivel național 0800.500.333
  • Au fost emise 7.120 de ordine de protecție provizorii și 6.901 ordine de protecție. 2.206 ordine de protecție au fost încălcate de agresori
  • 19.860 de cazuri de loviri și alte violențe. 91% dintre agresori sunt bărbați
  • 72 de femei și 73 de fete au fost violate, 1 bărbat și 13 băieți au fost violați. În fiecare săptămână sunt înregistrate 4 cazuri în care o femeie sau o fată a fost violată..
  • 59 de fete, 14 femei și 9 băieți au fost agresați sexual de un membru de familie
  • 228 de fete, 86 de femei, 27 de băieți și 1 bărbat au înregistrat plângeri pentru viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor. În medie, aproape în fiecare zi, de la începutul anului, a fost înregistrat un caz în care o minoră a fost violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie.
  • 92% dintre agresori sexuali sunt bărbați.

La un an și jumătate de la începerea pandemiei, multe supraviețuitoare ale violenței domestice se află într-o situație precară ca urmare a pierderii locurilor de muncă sau a reducerii veniturilor și, prin urmare într-o stare de dependență economică față de agresori. Izolarea la domiciliu le-a forțat pe unele femei să locuiască în permanență în aceeași casă cu agresorii. Femeile care locuiesc cu familia extinsă a agresorilor nu pot solicita ordin de protecție din teama unor posibile repercusiuni ca urmare a evacuării agresorilor. Lipsa bugetării adecvate a serviciilor de consiliere socială, psihologică și juridică și a adăposturilor/centrelor de urgență, în mod special la nivel local, lasă supraviețuitoarele violenței fără niciun fel de ajutor sau opțiune.

Ne dorim respect, siguranță și tratament nediscriminatoriu pentru fete și femei pe timpul pandemiei. Vrem să fim în siguranță. Vrem să fim auzite. Acum. ♀️✊

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea