8 martie 2023 și încă luptăm pentru drepturi fundamentale. Încă luptăm pentru siguranță, pentru solidaritate, pentru o lume non-violentă. Astăzi vorbim despre accesul la avort, care în ultimii ani a devenit sursă de profit, plătită de noi cu corpurile și viețile noastre.
În contextul în care violența împotriva femeii rămâne cotidianul vieților noastre, îngrădirea accesului la avort și la servicii de sănătate reproductivă mai largi reprezintă doar un alt strat de violență. Corpurile noastre sunt transformate în câmpuri de luptă, în obiecte de agresat, în vehicule de produs și reprodus societatea și profitul, în surse de validare a patriarhatului - însă pare că nu sunt niciodată ale noastre.
Astăzi ne luăm corpurile înapoi, toate, împreună. Uterul nostru nu e profitul vostru!
Ieșim astăzi în stradă pentru a condamna orice inițiativă care rezultă în limitarea serviciilor publice de întrerupere a sarcinii la cerere și încălcarea dreptului de a decide cu privire la propriul corp. Ieșim în stradă pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care astfel de măsuri le pot avea asupra integrității și autonomiei persoanelor de sex feminin, dar și asupra familiilor, comunităților și societății în ansamblul său.
Ieșim în stradă pentru a trage un semnal de alarmă legat de numărul mare de mame minore din România, situație agravată de faptul că multe din cazuri sunt o urmare a violenței sexuale, a grooming-ului și pedofiliei.
Ieșim în stradă pentru a repeta de nenumărate ori că educația sexuală este esențială în prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor și nu numai - dar și lupta împotriva sexismului, împotriva credinței că bărbații trebuie să domine și să posede femeile. Ieșim în stradă să ne cerem drepturile și pentru că dacă nu ieșim noi, nimeni nu o va face.
Ne opunem intereselor politice și economice care ne tratează ca instrumente de reglare demografică, ca surse de profit și de muncă reproductivă forțată. Munca reproductivă este muncă, iar munca reproductivă forțată este violență. A naște și crește copii, a face muncile enorme de îngrijire a familiei și a membrilor ei, munca domestică, emoțională și toate muncile care reproduc viața noastră de zi cu zi sunt, într-un cuvânt, muncă! Muncă - și nu esența vreunei presupuse condiții feminine care să invizibilizeze astfel enormul efort colectiv al femeilor, nerecunoscut și de multe ori forțat și exploatat pentru profit și dominație.
Astăzi, afirmăm că munca reproductivă este muncă. Iar munca reproductivă forțată este violență. Maternitatea obligatorie este violență. Iar orice formă de îngrădire a accesului la avort reprezintă o încălcare fundamentală a drepturilor reproductive.
Ne opunem fanatismului religios misogin și ideologiilor extremiste de dreapta care susțin măsuri de reducere a drepturilor femeilor, mamelor, persoanelor queer, femeilor rome și ale altor grupuri vulnerabile în numele unor pretinse idealuri de țară. Ne opunem grupărilor religioase infiltrate la nivelul pretinselor centre de criză care promovează minciuni nefundamentate științific și manipulează prin vină persoanele care vor să avorteze.
Ne împotrivim ideologiilor rasiste care susțin sterilizarea femeilor rome și a femeilor cu dizabilități. Denunțăm constrângerile economice din partea statului și companiilor private care mențin persoanele sărace în afara accesului la servicii de sănătate reproductivă, la mijloace contraceptive și la un trai decent pentru creșterea unui copil.
La fel ca în perioada Decretului 770/1966, care a interzis avorturile timp de 23 ani, diminuarea accesului la întreruperi de sarcină la cerere nu va duce la scăderea numărului avorturilor sau la o cerere mai mică, ci la creșterea numărului avorturilor empirice, realizate în condiții nesterile, în lipsa personalului medical, în afara unui spital sau a unui cabinet medical, precum și la creșterea numărului de decese.
Cel puțin 10.000 de femei moarte ca urmare a avorturilor clandestine, zeci de mii de copii abandonați în orfelinate, creșterea incidenței stărilor depresive și a problemelor sexuale – acestea au fost câteva din efectele nefaste ale politicii pronataliste naționaliste ale anilor 1966-1989. Pretextul creșterii demografice făcut prin femicidul și violența organizată nu poate fi decât violență și astăzi îl numim violență. Mamele, mătușile și bunicile noastre au trecut cu infinită durere prin acești ani sângeroși ai decretului 770. Vocea lor nu va fi înecată! Istoria lor nu va fi uitată!
Iar astăzi spunem alături de ele, într-un singur glas: Istoria lor nu va fi repetată! Nu vom permite să ne fie luate nici corpurile, nici drepturile câștigate.
În perioada 2020-2021, din 171 de spitale de stat, doar 59 făceau întreruperi de sarcină la cerere. Medicii refuză astfel de intervenții în spitalele de stat, dar unii dintre ei acceptă să facă avorturi la cerere în cabinetele private, în schimbul unor sume enorme de bani. Pentru acești medici, persoanele însărcinate care se confruntă cu o sarcină nedorită sunt văzute ca surse de profit.
Astăzi, 8 martie 2023, situația rămâne cel puțin la fel de gravă. Din cele 171 de spitale, 51 au invocat religia ca principal motiv de refuz al medicilor, un motiv ce nu își are locul în sistemul public de sănătate al unui stat laic. Accesul la sănătate reproductivă este atât un drept fundamental cât și o obligație medicală deontologică.
Avortul medicamentos introdus de Ministerul Sănătății în anul 2020, în plină pandemie de COVID-19, este foarte slab promovat în spitale, pentru că ministerul nu a făcut nicio informare și nicio formare a cadrelor medicale cu privire la această modalitate de întrerupere a sarcinii.
Rețeaua cabinetelor de planificare familială este lăsată în ultimii ani fără finanțare pentru anti-concepționale gratuite, care pe vremuri se acordau persoanelor din categorii vulnerabile, femeilor sărace, elevelor și studentelor.
În România nu există niciun protocol sau strategie la nivel național care să reglementeze accesul la metode de contracepție, deși Organizația Mondială a Sănătății consideră că accesul la servicii de sănătate comprehensive, care includ avortul, prevenția sarcinilor nedorite și tratamentul bolilor cu transmitere sexuală, înseamnă respectarea drepturilor omului.
Înregistrăm mii de cazuri și mii de decese produse de cancerul de col uterin, unul dintre cancerele care poate fi evitat prin prevenție.
Astăzi, cerem cu îndârjirea vocilor noastre sătule de violență: Vrem acces la sănătate reproductivă pentru noi toate! Vrem avort gratuit, liber și în siguranță pentru fiecare femeie! Vrem ca interesele private și ideologiile extremiste să iasă din uterul nostru!
Uterul nostru NU e profitul vostru!
REVENDICĂRILE NOASTRE
Către Ministerul Sănătății:
-
Decontarea procedurii întreruperii de sarcină la cerere prin bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate.
-
Introducerea acordării de servicii de avort la cerere în procedura de acreditare a spitalelor cu secții de obstetrică ginecologie și monitorizarea acordării procedurii de întrerupere de sarcină (la cerere și terapeutică).
-
Stabilirea la nivel național a unui protocol privind întreruperile de sarcină (la cerere, medicamentoase și terapeutice) care să conțină specificații clare privind situațiile în care se poate refuza o pacientă, privind procedura în sine, drepturile și obligațiile părților etc.
-
Interzicerea transmiterii de informații eronate și pro-viață cu scopul de a descuraja avortul prin consilierea pre-avort obligatorie în unele spitale. Stabilirea unui discurs pro-alegere, în cadrul consilierii pre-avort, bazat în întregime pe date științifice, informații medicale, nu cu scopul de a descuraja din start sau a învinovăți persoana care apelează la această procedură.
-
Comunicarea prin intermediul unei platforme online a unor informații corecte, valide din punct de vedere științific și nepărtinitoare despre întreruperile de sarcină la cerere, medicamentoase și terapeutice, dar și asigurarea unei linii telefonice gratuite de informare pentru persoanele care vor să afle mai multe informații despre acest serviciu medical.
-
Colectarea datelor privind procedurile din sfera sănătății reproducerii, inclusiv procedura de avort, efectuate la nivelul cabinetelor, clinicilor și spitalelor din mediul privat.
-
Introducerea consilierii post-avort în urma procedurii de întrerupere de sarcină, care să includă informații despre primele 48 de ore post-avort, relații sexuale sigure și sănătoase, metodele de contracepție pe care pacienta le poate folosi în prevenirea unor sarcini nedorite.
-
Asigurarea accesului tuturor persoanelor de sex feminin la informații despre mijloace contraceptive.
-
Distribuirea de anticoncepționale gratuite prin cabinetele medicilor de familie.
-
Gratuitatea testării HPV și vaccinare gratuită anti-HPV inclusiv pentru persoanele de sex feminin până în 40 de ani.
-
Formarea personalului medical din perspectivă anti-rasistă, anti-clasistă, anti-homofobă, anti-transfobă, anti-abilistă, etc.
-
Crearea de servicii de sănătate specializate pentru tranziția medicală a persoanelor transgender, decontate prin bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate (analize și consultații endocrinologice, suport psihologic, tratament hormonal).
-
Implementarea la nivel național a Clasificării Internaţionale a Maladiilor Revizia 11, adoptată de Organizația Mondială a Sănătății în 2019 și în vigoare de la 1 ianuarie 2022, în vederea depatologizării identităților transgender și eliminarea diagnosticului psihiatric pentru persoanele transgender.
-
Interzicerea procedurii de evaluare medicală a persoanelor transgender în cadrul Institutului Național de Medicină Legală, solicitată abuziv de judecători în cadrul proceselor de stare civilă pentru recunoașterea juridică a genului. Această expertiză este abuzivă, umilitoare și contrară standardelor CEDO, care decuplează tranziția juridică de cea medicală și interzic obligarea persoanelor transgender la efectuarea intervențiilor chirurgicale ca precondiție la modificarea sexului în actele de stare civilă.
-
Revizuirea programelor de formare inițială în cooperare cu facultățile de medicină, pentru a depatologiza identitățile queer și a pune în acord educația medicală cu standardele OMS. În prezent homosexualitatea și identitățile transgender sunt considerate parafilii (deviații sexuale) în educația medicală românească, în contradicție cu standardele medicale internaționale ale profesiei de psihiatru.
Către autoritățile Administrației Publice Centrale sau Locale care au în subordine spitale publice:
-
Monitorizarea condițiilor în care este asigurat accesul la întreruperi de sarcină la cerere pe toată perioada anului și dacă este asigurat personalul medical necesar în funcție de numărul populației pentru fiecare regiune, luând în considerare și statisticile existente (numărul de întreruperi de sarcină anual, numărul de întreruperi de sarcină în cazul minorelor, numărul de întreruperi de sarcină la cerere etc.).
-
Finanțarea de la bugetul local a contraceptivelor decontate pentru populația din unitatea administrativ-teritorială respectivă, prin cabinetele de planificare familială existente la nivel județean.
-
Eliminarea și prevenirea tuturor formelor de violență asupra femeilor și persoanelor queer în spațiile publice sau private, online sau offline, precum violența de gen, violența domestică, femicidul, abuzul, hărțuirea.
Către Colegiul Medicilor din România:
-
Armonizarea normelor deontologice, cu accent pe relația medic-pacient, componenta de întrerupere a relației cu pacientului și componentele de consimțământ și confidențialitate.
-
Să se asigure că în formarea inițială a medicilor se regăsesc elementele practice pentru acordarea serviciului de întrerupere de sarcină prin metode sigure, în concordanță cu ultimele standarde aprobate de OMS în domeniu.
-
Includerea temei drepturilor omului în sistemul de sănătate prin adoptarea unui cod de etică pentru nediscriminare, egalitate de gen, antirasism, etc.
-
Să se asigure că în formarea inițială și continuă a medicilor se regăsesc elementele practice pentru acordarea de servicii specifice de sănătate pentru persoane queer, inclusiv servicii medicale specifice tranziției.
Către managerii din spitale:
-
Informarea pacientelor privind condițiile și termenii pentru accesarea serviciilor de întrerupere de sarcină, inclusiv prin publicarea informațiilor pe pagina web a instituției.
-
Temporar, în cazul în care nu există personal medical care să efectueze sau care să asiste la efectuarea întreruperilor de sarcină la cerere, să contracteze cadre medicale dispuse să efectueze această intervenție fără nicio reținere de orice natură.
Către Parlamentul României:
-
Interzicerea oricărui discurs care promovează informații părtinitoare, incorecte din punct de vedere științific, sau care le-ar putea aduce un prejudiciu psiho-emoțional pacientelor despre orice procedură medicală din sfera sănătății reproducerii, inclusiv avortul la cerere.
-
Promovarea participării complete, echitabile și incluzive în procesele de decizie la nivel instituțional pentru a combate efectele barierelor specifice genului.
-
Producerea unui model de colectare a datelor care să evalueze impactul politicilor publice în funcție de gen care să genereze răspunsuri instituționale la femicid, violența de gen, sănătate publică.
-
Introducerea conceptului intersecționalității în legislația privind drepturile sexuale și reproductive.
-
Interzicerea terapiei de conversie: toate demersurile realizate de psiholog sau psihiatru pentru a modifica orientarea sexuală care nu se încadrează în heteronormativitate și identitatea queer. Terapia de conversie este un abuz psihologic la adresa acestor persoane și nu dă rezultatele scontate: pacienții nu devin heterosexuali sau cisgender, ci se confruntă cu o creștere a depresiei, anxietății și au un risc crescut de suicid.
Către Ministerul Educației
-
Introducerea în programa școlară pentru ciclul primar a unei materii numite "Educație Relațională" adaptată vârstei care să includă informații despre societate, sănătate publică, egalitate de gen, diversitate, dezvoltare emoțională și relații umane.
-
Eliminarea educației religioase obligatorie în ciclul primar.
-
Introducerea în programa școlară a noțiunilor despre corp, relații sexuale, consimțământ, mijloace de contracepție, avort sub forma unei materii numite „Educație Sexuală” de la începutul ciclului gimnazial și nu sub termeni vagi care permit o programă interdisciplinară mai largă precum „Educație Sanitară” sau „Educație de Viață”.
-
În cazul în care Ministerul Educației întâlnește opoziție și/sau refuzuri împotriva introducerii la nivel național a unei materii numite „Educație Sexuală” care cuprinde o programă largă cu privire la noțiuni legate de viața sexuală, cerem de urgență aprobarea unui proiect care să introducă în școli introducerea unor ateliere obligatorii pentru elevi care să-i informeze cu privire la metode contraceptive (care sunt opțiunile, cum pot fi accesate, cum trebuie să fie folosite, etc.) și la consimțământ (ce este, importanța sa, limbajul consimțământului, criteriile consimțământului);
-
Introducerea în programa școlară a noțiunilor despre formele de violență împotriva fetelor și femeilor (conform legii 217/2003) și a noțiunilor despre egalitatea de gen și eliminarea stereotipurilor de gen (conform Legii 202/2002).
-
Aprobarea manualelor auxiliare care abordează tema egalității de gen.
-
Diminuarea diferențelor din învățământul din mediul urban și cel rural cu privire la accesul la informații despre educația sexuală și informații despre metode contraceptive.
-
Distribuirea în licee - prin intermediul consilierului școlar - a prezervativelor care să fie disponibile elevilor la cerere (această reformă dorește să micșoreze numărul de sarcini nedorite în rândul tinerilor);
-
Pentru a preveni abandonul școlar în rândul mamelor minore (conform statisticii Salvați Copiii: 83% din mamele minore abandonează școala) dorim înființarea unui sistem de resurse și de susținere, printre care se numără burse sociale speciale, sprijin oferit de consilieri, un tratament asemănător celui oferit copiilor cu CES (care include și prefesori de sprijin);
-
Organizarea unor programe de educație bilingvă pentru elevii și elevele rome, refugiații/refugiatele din Ucraina și din alte țări, înscriși/-se în învățământul de stat.
Către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului:
-
Asigurarea accesului tinerelor și tinerilor aflați în sistemul de protecție la educații pentru sănătatea sexuală și a reproducerii, prin intermediul cabinetelor de planificare familială, medicilor ginecologi și consilierilor școlari.
-
Gravidele minore din sistemul de protecție să aibă acces la informații privind drepturile lor, inclusiv asupra dreptului de a face întrerupere de sarcină.
-
Asigurarea accesului la mijloace de contracepție pentru toți tinerii aflați în sistemul de protecție a copilului.