De 8 martie, facem apel la grevă generală feministă!

 

De 8 martie, facem apel la grevă generală feministă!

Pentru unitatea luptelor noastre împotriva capitalismului, de la râu și până la mare!

 

De acest 8 martie, vrem să ne amintim împreună, și să le amintim și tuturor celor care ar vrea să uităm: puterea noastră stă dintotdeauna în felul în care schimbăm lumea în fiecare zi – adică în munca noastră.

Munca noastră din casă, munca noastră de îngrijire, munca emoțională, munca din economiile informale, munca nerecunoscută drept muncă – adică munca sexuală și munca gestațională; munca salariată – ca profesoare, asistente medicale, funcționare publice; munca fizică și manuală; munca din serviciile publice, din restaurante, din transporturi, din hoteluri; munca de salubritate, fără de care nu s-ar putea merge pe străzi; munca artistică și intelectuală.

Și dacă puterea noastră stă în munca noastră, pe care o prestăm zi de zi împreună, atunci puterea noastră stă și în capacitatea de a controla, tot împreună, timpul, ritmul, locul, oprirea acestei munci. Oprind împreună munca noastră oprim exploatarea! Oprim acumularea și profitul de pe urma muncii noastre. Oprim sistemul economic și politic care se reproduce astfel. Oprim munca, oprim capitalismul! 

Puterea noastră colectivă stă în grevă!

Greva înseamnă acțiune și organizare politică colectivă și revendicatoare.

Greva feministă înseamnă unitate a luptelor împotriva violențelor economice care se ascund în spatele unei false libertăți financiare prin care neoliberalismului își justifică nedreptățile. Împotriva naționalismului, colonialismului, precarizării, clasismului, rasismului, abilismului, speciismului și sexismului care susțin exploatarea, extracția financiară, distrugerea ecologică, criza climatică și sistemul de producție capitalist. Împotriva nenumăratelor războaie pentru profit! 

Împotriva genocidului din Palestina și împotriva politicilor sioniste naționaliste de colonizare și eradicare etnică a populației palestiniene! Împotriva statelor imperialiste care participă prin susținere militară, financiară și diplomatică la uciderea a mii de corpuri, copii, femei, bărbați, persoane queer și trans! 

Activismul pentru justiție socială și reproductivă nu se oprește la granițele unei țări. Puterea noastră de a schimba totul crește prin solidaritate internațională. De aceea trebuie să vorbim aici și acum despre cum corpurile feminizate din Gaza nu au acces la produse menstruale sau la servicii de sănătate sexuală din cauza genocidului perpetuat împotriva lor cu tehnologie și arme exportate și din România. Există în țară trei subunități de producție ale companiei israeliene de armament Elbit, cea mai mare companie israeliană de acest tip. De pe 7 octombrie până azi, 30.000 de persoane au fost ucise, 70.000 au suferit răni grave, în timp ce sute de corpuri se află sub rămășițele spitalelor și clădirilor bombardate, iar peste un milion de persoane sunt dislocate, făra acces la apă, alimente și îngrijire medicală. Din 1948 până în prezent, populația palestiniană s-a aflat într-o luptă permanentă de supraviețuire. 

Cerem azi urgent încetarea focului și eliberarea populației palestiniene de sub dominația sionistă! 

Cerem azi încetarea acestui genocid! 

Cerem azi încetarea tuturor războaielor și oricărui genocid!

Palestina liberă! Free, free Palestine! România nu uita, Gaza e și vina ta! Stop, acum, masacrului din Gaza!

Prin grevă marcăm momentul istoric și politic pe care îl trăim totx și toatx împreună, aducându-ne aminte acum, aici și în fiecare zi de tovarășele noastre din alte colțuri ale lumii și de înaintașele noastre care ne-au lăsat moștenire peste timp cunoașterea, forța și încrederea lor. Când luptăm pentru drepturile noastre, luptăm totodată împreună cu ele!

Ne amintim astăzi de greva muncitoarelor din Sankt Petersburg, care a declanșat, încă din februarie 1917, Revoluția Rusă. Greva împotriva războiului și a asupririi țariste.

Ne amintim de 8 Martie 2017, când am ieșit pentru prima dată în stradă să marcăm această zi și însemnătatea ei istorică în a ne cere drepturile.

Ne amintim de 19 Octombrie 2016, când tovarășele noastre din Argentina au început lupta împotriva violenței capitaliste mereu îndreptată asupra corpurilor și vieților noastre. 

Ne amintim de 3 Octombrie 2016, când femeile din Polonia au ieșit în stradă să lupte împotriva interzicerii avortului. 

Greva feministă este o grevă internaționalistă!

Și de aceea nu vom uita niciodată Greva Internațională a Femeilor din 2017, la care au luat parte tovarășele noastre din 55 de țări și care este reluată de atunci an de an în ziua de 8 Martie.

Și nu vom uita niciodată, urmând-o pe Rosa Luxemburg, că greva este fundalul pentru orice revoluție. Este un proces în desfășurare, nu un moment izolat. Este ceea ce generează corpul nostru politic comun și ceea ce deschide un spațiu pentru noi toate:

Pentru cele a căror muncă este invizibilizată, pentru cele cărora le este refuzat dreptul la grevă, pentru cele care sunt devalorizate și neplătite, pentru cele lăsate la margini pentru că nu sunt producătoare directe, pentru cele desconsiderate și reduse la tăcere. 

Pentru toate lucrătoarele sexuale, migrante, de culoare, cis și în special trans ucise pe străzile orașelor din toată lumea. Pentru toate cele a căror muncă nu a fost recunoscută aproape niciodată ca muncă și a căror viață nu a fost prețuită. Ne amintim de ele și le onorăm.

Pentru cele exploatate zilnic, persoane umane și non-umane. Pentru totx și toatx împreună/laolaltă!

Facem astăzi apel la grevă feministă generală: Să retragem munca și să oprim totul! Să recunoaștem valoarea muncii neplătite și a muncii neproductive!

Și întrebăm: cum ar arăta o lume în care munca noastră reproductivă, plătită sau neplătită, s-ar opri? O lume în care mamele, bunicile, fiicele, mătușile s-ar odihni? 

Cum ar arăta lumea în care asistentele medicale, îngrijtoarele, badantele, bonele și-ar retrage dintr-odată munca?

Și cum ar arăta lumea noastră dacă menajerele, cameristele, persoanele care asigură curățenia străzilor și a cartierelor, și-ar înceta munca pe termen nelimitat?

Cum ar fi dacă, deodată, munca înfăptuită de persoanele migrante s-ar opri?

Cum ar fi dacă, deodată, s-ar opri toate transporturile?

Dacă profesoarele și profesorii ar ieși încă o dată în stradă, de data asta pe termen nedefinit, cerând cu aceeași directețe salarii mai bune?

Capitalismul ne supune și ne exploatează fără scrupule, manipulându-ne emoțional pe toatx cele care depunem astfel de munci, munci a căror întrerupere ar avea urmări grave asupra tuturor. Ne folosește ca resurse pentru a se reproduce la infinit cu prețul vieților noastre.

De aceea, greva înseamnă și perioade de respirație împreună, de întâlnire și de înțelegere a ceea ce-i de făcut. Cum putem să ne organizăm pentru a pune capăt reproducerii acestui sistem distrugător și a ne lua munca înapoi? O muncă doar pentru noi, corpurile muncitoare! O muncă dincolo de asuprire, o muncă creatoare și întemeietoare. 

Chiar dacă munca unora dintre noi nu poate fi oprită, chiar dacă ea a fost, și încă este, ascunsă și disprețuită, greva feministă o scoate la vedere și cere recunoașterea ei. Toate corpurile asuprite și exploatate sunt corpuri muncitoare, dincolo de granițe, dincolo de specie.

Greva feministă este o grevă în numele dreptului nostru la existență! Trebuie să ne producem un timp comun pentru nesupunere și reimaginarea relațiilor dintre noi. Să ne ascultăm poveștile. Să ne redescoperim puterea pe care o avem împreună și să înlocuim orice model închis din care foarte multe dintre noi au fost eliminate.

GREVA FEMINISTĂ este lupta tuturor corpurilor-muncitoare și asuprite, recunoscute și nerecunoscute! Este lupta împotriva producției de capital, a relațiilor sociale impuse de acesta. Să ne amintim întotdeauna că dezrobirea noastră colectivă stă în grevă!

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea