80 de organizații ale societății civile susțin educația privind identitatea de gen

Comunicat de presă și vizual preluate de pe site-ul Asociației Accept.

 

Optzeci de organizații ale societății civile solicită Președintelui României Klaus Iohannis să intervină în baza mandatului său constituţional pentru a opri derapajul grav la adresa principiilor constituţionale, autonomiei universitare şi drepturilor fundamentale ale omului înregistrat prin adoptarea de către Parlamentul României a unui amendament la Legea educației pentru interzicerea educației despre gen, egalitate de gen și identitate de gen.

Textul memoriului transmis Președintelui poate fi consultat aici.

Asociația ACCEPT și ceilalți semnatari solicită ca legea inițiată de PMP și susținută de ALDE și PSD să  nu fie promulgată, ci trimisă  în procedură de reexaminare în Parlament. Scrisoarea societății civile este susținută și de persoane publice, precum artistul Emil Rengle și regizorul Alexandru Solomon.  De asemenea, o petiție online lansată de MozaiQ a adunat în doar două zile peste 40.000 de semnatari.

Demersuri similare au fost inițiate și susținute de întreaga societate civilă. Organizațiile pentru drepturile femeilor, membre ale Coaliției pentru Egalitate de Gen, organizațiile studenților și elevilor, dar și mediul academic, s-au solidarizat și au cerut într-o singură voce oprirea acestei grave ingerințe asupra mediului universitar și a libertății de gândire.  Consiliul Național al Rectorilor, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu se numără printre vocile care se opun excluderii educației despre gen și identitate de gen din mediul universitar.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

126 de ONG-uri cer implementarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală

Într-o scrisoare-deschisă transmisă prim-ministrei Viorica Dăncilă, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) solicită finalizarea, aprobarea și implementarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală 2018 - 2025.

Aceasta a fost retrasă de Ministerul Educației Naționale la presiunea BOR, Coaliției pentru Familie, Academiei Române, sindicatelor din Educație și reprezentanților părinților.

Mai multe detalii despre implicarea BOR găsim într-un articol publicat de jurnalista Diana Oncioiu pe pagina Să fie lumină.

Două sunt pasajele din Strategie care au trezit reacția BOR:

- sistemul de educație parentală trebuie să vină în sprijinul dezvoltării unor principii esențiale ce vizează promovarea drepturilor omului, respectul pentru diversitate și încurajarea activă a egalității de gen.

- stilurile parentale trebuie revizuite din perspectiva relaționării cu copiii și înlăturării stereotipiilor de gen, care influențează traseele de viață diferite ale fetelor și băieților.

 Jurnalista Florinela Iosip dezvoltă subiectul într-un articol publicat de Adevărul.

„Membrii CpF şi din interiorul BOR hărţuiesc cu telefoane ONG-urile care susţin strategia, ceea ce nu este normal. Din punctul meu de vedere, astfel de acţiuni sunt mafiote şi lupte de gherilă. Asta nu e democraţie. Nu aşa construim viitorul copiilor noştri“, a declarat Daniela Gheorghe pentru „Adevărul“. Preşedinta FNOPC a adăugat că nu înţelege de ce documentul a ajuns să fie aspru criticat şi chiar scos de pe site-ul Ministerului Educaţiei, în condiţiile în care la consultări au participat inclusiv membri ai Bisericii Ortodoxe şi ai ministerelor abilitate.

Demersul FONPC este susținut de 56 de organizații membre ale Federației, cărora li se alătură alte 70 de ONG-uri din sfera drepturilor omului. Iată un extras din scrisoarea-deschisă:

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Apel către deputați pentru susținerea proiectului de lege pentru siguranța femeilor!

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, inițiat de Guvernul României, a fost adoptat de Senat, pe 16 aprilie, cu 81 de voturi pentru și 12 abțineri. Prin această scrisoare deschisă facem un apel public, adresat tuturor deputaților, prin care solicităm susținerea proiectului de lege și asigurarea unui proces legislativ fără întârzieri, astfel încât propunerile de modificare să fie adoptate de urgență, pentru siguranța femeilor și în acord cu prevederile Convenției de la Istanbul.

La propunerea de modificare au lucrat, din 2015 până în 2017, grupuri alcătuite din experți reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale și reprezentanți ai Ministerului Muncii (prin Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați), Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Public și Consiliului Superior al Magistraturii. Organizațiile non-guvernamentale care au participat la elaborarea textului și care au promovat principalele modificări introduse sunt, în majoritate, membre ale Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF) și ale Rețelei „Rupem tăcerea despre violența sexuală”. Procesul de elaborare a textului de modificare este un exemplu de colaborare între societatea civilă și instituțiile statului și un exemplu de angajare din partea partenerilor de dialog, pe parcursul a cinci guverne succesive.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

UN warns Romania: women are facing violence, discrimination and stereotypes

What measures must the Romanian government implement by 2021 to fight discrimination against women? From offering services to help women survivors of violence, to ensuring the provision of sexual education in schools, gender quotas for political candidates, gender quotas for companies listed in the Stock Exchange, prohibiting the practice of conscientious objection towards abortions in hospitals, and the simplification of the process of filing complaints of sexual harassment.

All of the above are a part of the referrals submitted in the Romanian Report by the UN Committee for the Elimination of Discrimination against Women (CEDAW).

In June 2017, the UN carried out Romania’s periodical evaluation as part of the 67th CEDAW session on the implementation of The UN Convention for the Elimination of all Forms of Discrimination against Women.

One of the points noted by the UN was that the members of the Romanian government are not ready to address the specificity of the problems women are facing. Training sessions for judges and prosecutors, police, social services, local authorities, and academic personnel was recommended, so that these respective authorities can be correctly informed on women’s rights and its specific legislation, can implement gender sensitive intervention protocols, inter-institutional co-operation, and a general approach to prevent situations in which discrimination, violence, or abuse against women and girls take place.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea