Scrisoare deschisă către Președintele României

Stimate Domnule Președinte,

Dorim să vă reamintim faptul că femeile din România reprezintă peste jumătate din cetățenii acestei țări și o parte semnificativă a forței de muncă. În aprilie 2015, ați declarat că „Respectul față de cei din jurul nostru este o virtute, iar egalitatea de gen trebuie să devină realitate într-o Românie modernă”. O lună mai târziu, v-ați alăturat campaniei He for She, desfășurată de Organizația Națiunilor Unite, luându-vă, astfel, angajamentul de a promova egalitatea de gen în societatea românască. Ulterior, în februarie anul acesta, ați afirmat următoarele:

„Politică fără partide și fără politicieni nu se poate. Înnoirea clasei politice nu trebuie percepută ca o schimbare a politicienilor cu oameni care nu vor să aibă nimic de a face cu politica. Ea trebuie înțeleasă ca o asumare clară a noțiunilor de competență, integritate, egalitate de gen, legitimitate în faţa comunităţii și responsabilitate. Schimbarea vine așadar odată cu alt mod de a face politică, care înseamnă totodată lideri care știu să unească și nu să dezbine oamenii, care îi reprezintă cu adevărat pe cetățeni’’.(text preluat de pe site-ul www.presidency.ro)

În contextul acestor angajamente, alegerea membrilor Comisiei prezidențiale pentru proiectul de țară este cel puțin surprinzătoare întrucât din componența sa face parte doar o singură femeie. Acest act întărește „tradiția” politicii românești privind subreprezentarea femeilor, fiind departe de a produce schimbarea menționată în discursurile dumneavoastră. Cum, de altfel, componența Comisiei nu reflectă în niciun fel diversitatea din societatea românească, reflectată, de pildă, prin absența persoanelor cu dizabilități, a minorităților etnice, sexuale, etc.

Considerăm inacceptabil ca un proiect de țară pe termen mediu și lung să omită aceste aspecte și să fie un exemplu de inegalitate și aproape lipsă de reprezentare de gen. Nu putem face pași înainte înspre modernizarea României despre care vorbiți, înspre o politică înțeleasă inclusiv în termeni de egalitate de gen, cu un proiect de țară din a cărui realizare nu fac parte într-un mod echitabil și femeile. Distribuția actuală a comisiei nu face altceva decât să întărească stereotipurile de gen privind prezența și implicarea femeilor în politică, stereotipuri contrazise de către statisticile privind competențele femeilor în domeniul științelor guvernării. De asemenea, Comisia nu oferă spațiu pentru reprezentarea altor voci dovedind pe lângă lipsa echilibrului de gen, lipsa diversității.

Referitor la distribuția comisiei, nu sunt clare pentru noi în acest moment, criteriile de selecție a membrilor care au dus la excluderea aproape în totalitate a femeilor. Suntem convinse că stiți, la fel ca noi, că în România există un număr considerabil de femei specialiste și cu rezultate deosebite în științele guvernării, astfel încât aveți o bază de selecție foarte largă.

Având în vedere toate aceastea, vă solicităm să comunicați criteriile de selectare a membrilor, să reconsiderați competența acestei echipe și să asigurați un echilibru de gen ținând cont de faptul că o reprezentare de gen echilibrată ar servi dezvoltării unui proiect de țară, iar strategiile propuse ar fi adecvate și relevante pentru o mai mare parte din societate.

 

Această scrisoare deschisă este susținută de:

Liliana Popescu, Fundația Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică

Alina Dragolea, Lector universitar Facultatea de Științe Politice SNSPA, membră Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA

Oana Băluță, conferențiar universitar, Universitatea din București

Mihaela Miroiu, Prof. Univ. Dr. Școala Națională de Studii Politice și Administrative

Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent

Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor, Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală și Coaliția pentru Egalitate de Gen formate din:

Asociaţia TRANSCENA, Bucureşti

Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei ARTEMIS, Cluj-Napoca,

Fundaţia SENSIBLU, București,

Asociaţia GRADO – Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Bucureşti,

Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Bucureşti,

Asociatia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, A.L.EG., Sibiu,

Asociaţia Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA, Bucureşti

Asociaţia FRONT, Bucureşti,

Asociaţia ANAIS, Bucuresti,

E-ROMNJA – Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Bucuresti,

Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii – IEESR, Tg Mureş

Fundaţia Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară – CMSC, Iasi

PAS ALTERNATIV, Braşov

Asociaţia pentru Promovarea Femeilor din România, Timişoara

Societatea Doamnelor Bucovinene, Suceava

Asociația ATENA DELPHI, Cluj-Napoca

Asociaţia „Victorie Împotriva Violenţei, Abuzului şi Discriminării – V.I.V.A.D.“ Cluj-Napoca

Asociația SEVA – Șanse egale – Valoare – Autoritate, Suceava

Asociația SPICC – Solidaritate, Participare, Incluziune, Comunicare, Cooperare, Timișoara

Asociatia Quantic, București

Asociația All for Family, Constanța

Asociația Femeilor Universitare, București

Asociația VIS, Constanța

Psihosfera, Brașov

Asociația ACTEDO

Romanian Women’s Lobby

Societatea de Analize Feministe – AnA

Asociația PLURAL

Asociația EMA

Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP)

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea