Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibil la gen

În perioada 6-8 iunie se desfaşoară in Bucureşti, chiar pe Strada Mătăsari, festivalul urban “Femei pe Mătăsari”, “dedicat universului feminin in toată diversitatea sa”.

În cadrul manifestării va fi prezentat şi proiectul de cetăţenie activăDiscriminări urbane”.

Dacă nu te-ai gândit niciodată, echipa proiectului „Discriminări urbane” te provoacă să îţi pui astfel de întrebari:

“Este capitala României un oraş european, atent la problemele de incluziune, diversitate, egalitate? Este Bucureştiul un oraş sexist, homofob, transfob, rasist? Este Bucureştiul un loc sigur pentru femeile tinere sau cele mai în vârstă? Este un oraş în care a merge cu căruciorul în parc este o plăcere sau o corvoadă pentru părinţi? Se regăsesc femeile în memoria colectivă a acestui oraş? Care femei sunt reprezentate şi care nu în spaţiul urban? De ce, în Bucureşti, atât de puţine străzi poartă nume de femei?”

În căutare de răspunsuri Societatea de Analize Feministe AnA, în parteneriat cu Asociaţia Front, demarează  proiectul  “Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibil la gen”.

 

 

 

 

Principalele activităţi

  • platformă online interactivă. Împreunăcu cetăţenii vom identifica zone  nesigure din oraş, mesaje sexiste şi homofobe, vom elabora petiţii către autorităţi, ne vom mobiliza pentru acţiuni stradale, vom lansa concursuri.
  • ghid al discriminărilor urbane de gen, realizat pe baza  cercetării unor aspecte precum: gen şi signalectică/toponimie urbană; mesaje sexiste/misogine/instigatoare la violenţă împotriva femeilor; dreptul la exprimare publică pentru organizaţiile care apără drepturile femeilor; violenţa stradală împotriva femeilor.
  • activism stradal: acţiune de 8 Martie, flash-mob în parcul Cişmigiu, eveniment de artă urbană/graffiti despre violenţa stradală împotriva femeilor.
  • expoziţie de fotografie/artă video/instalaţii pe tema  „Discriminări urbane de gen”

Împreună putem face din București un oraș mai prietenos cu locuitorii săi!

La Femei pe Mătăsari poţi afla mai multe detalii despre proiect şi poţi sta de vorbă cu echipa.

Sau urmareste desfăşurarea proiectului Discriminări urbane începând cu luna iulie 2014, pe paginile special dedicate proiectului, de pe site-urile www.anasaf.ro și www.feminism-romania.ro, care te vor direcționa către platforma on-line interactivă.

****

„Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibil la gen” este un proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

 

*Lucrarea "Contesa" a făcut parte din programul de artă în spațiul public SPAM desfășurat în parcul Carol I din București. Autoare Ileana Oancea.

 


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea