Comunicat de presa
-
Prima întâlnire a reţelei „Rupem tăcerea despre violența sexuală”
Studiul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), “Violența împotriva femeilor: în fiecare zi și în orice loc” arată că 6% dintre femeile din România au fost la un moment dat victimele unei agresiuni sexuale. Rezultatul anchetei FRA este cu atât mai îngrijorător cu cât numărul de cazuri de agresiuni sexuale și violuri raportate către autorități nu depășește 1500 de cazuri anual. Diferența dintre ceea ce ajunge în statisticile poliției și viața de zi cu zi a femeilor unde hărțuirile și agresiunile sexuale se apropie de cotidian, este învăluită în tăcere și acoperită de tabu-uri, prejudecăți și teamă.
Reţeaua de ONG-uri „Rupem tăcerea despre violența sexuală” își propune să introducă pe agenda publică problema violenței sexuale, a drepturilor victimelor unor astfel de infracțiuni, a lipsurilor existente la nivel legislativ și la nivelul autorităților care intră în contact direct cu victimele. Aceste lipsuri afectează atât pedepsirea agresorilor cât și recuperarea victimelor și limitează dezvoltarea unor servicii specializate de asistență pentru supraviețuitoarele/rii violenței de natură sexuală.
Pentru a promova în spațiul public mesaje și poziții comune rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală” se întâlnește lunar într-o serie de întâlniri tematice deschise și altor organizații neguvernamentale ce lucrează cu beneficiari cu risc de victimizare.
În cadrul primei întâlniri de lucru a rețelei, întâlnire ce a avut loc în 24 iulie 2014, reprezentanţii ONG-urilor din cadrul reţelei au concluzionat că este necesară modificarea Legii violenţei în familie (L217/2003) în aşa fel încât să facă referire la toate formele de violenţă asupra femeilor. Propunerea lor este să se facă o adaptare a acestei legi la prevederile Convenţiei Consiliului Europei pentru prevenire şi combatere a violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie (Convenţia de la Istanbul), semnată de guvernul României de curând.
Tot în cadrul întâlnirii de joi, Maria Stoleru de la Asociaţia Artemis a subliniat pericolul ca victima să fie retraumatizată prin procedurile medicale, poliţieneşti şi judiciare atunci când cei care intră în contact cu ea nu ţin cont de dificultăţile cu care aceasta se confruntă. „Când nevoile victimei unui viol nu sunt îndeplinite tocmai de oamenii la care apelează pentru ajutor, efectele pot fi destul de devastatoare. Reconstruirea unei forme de încredere, chiar dacă aceasta este minimă, este sarcina principală pentru recuperarea după traumă”, a arătat Maria Stoleru.
O a treia temă a vizat violenţa sexuală în comunitatea romă. Anca Tănase de la asociaţia E-Romnja a ţinut să sublinieze faptul că este împământenită în societate prejudecata că violenţa sexuală ar fi răspândită cu precădere în rândul săracilor şi al romilor, ignorându-se faptul că violenţa sexuală nu ţine cont de etnie, religie, educaţie, statut socio-economic etc. O strategie de combatere a violenţei sexuale în comunităţile de romi trebuie să ţină cont de anumiţi factori: brutalitatea poliţiei, atitudinile rasiste în relaţia cu autorităţile locale şi centrale şi discriminarea romilor în accesarea serviciilor medicale şi sociale.
Rețeaua informală “Rupem tăcerea despre violența sexuală” este formată din următoarele organizații: Asociația Transcena, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii, Asociația Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociația E-Romnja, Asociația Filia, Societatea de Analize Feministe Ana, Asociația Artemis, coordonator Asociația A.L.E.G, colaborator Fundația Sensiblu.
Activitățile rețelei „Rupem tăcerea despre violența sexuală” fac parte din proiectul “Rupem tăcerea despre violența sexuală: întărirea capacității ONG-urilor de a integra violența sexuală pe agenda publică”, valoarea totală a proiectului este de 43,409 Euro,iar perioada de implementare este 15 Mai 2014- 15 Mai 2015.
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene vizitati www.eeagrants.org
Persoane de contact:
Irina Costache (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; telefon:0721213696)
Tudorina Mihai (telefon: 0741 731 424)