Ieri, 14 decembrie 2011, în cadrul Galei Premiilor Academiei, care a avut loc în Aula Academiei din Bucureşti, Premiul „Ion Creangă", în domeniul filologiei şi literaturii, a fost  acordat de Academia Română scriitoarei Doina Ruşti, pentru cartea „Lizoanca la 11 ani".

Apărut în anul 2009, la Editura Trei, romanul „Lizoanca la 11 ani" este bestseller şi se află în curs de traducere în italiană şi germană. De asemenea, romanul Doinei Ruşti, pentru care aceasta a primit Premiul „Ion Creangă" în domeniul filologiei şi literaturii, va fi ecranizat în regia lui Radu Jude, drepturile fiind achiziţionate de casa de producţie HiFilm, condusă de Ada Solomon.

 

 

Irina Petrescu a primit Premiul „Aristizza Romanescu", în domeniul artelor spectacolului, acordat deAcademia Română pentru „creaţia teatrală şi cinematografică". Născută pe 19 iunie 1941, Irina Petrescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" din Bucureşti, la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig. Sub bagheta lui Liviu Ciulei, care a descoperit-o, a interpretat roluri importante în spectacole din epoca de glorie a Teatrului „Bulandra".

A colaborat cu numeroşi regizori importanţi, printre care Valeriu Moisescu, Cătălina Buzoianu sau Alexandru Tocilescu. Este prezentă în distribuţia a peste 25 de filme, printre care: „Străinul", creaţia regizorului Mihai Iacob, „Duminică la ora 6", regizat de Lucian Pintilie, „Dimineţile unui băiat cuminte", de Andrei Blaier. Irina Petrescu poate fi văzută la Teatrul „Bulandra", în spectacolele „Unchiul Vania", de A.P. Cehov, în regia lui Yuriy Kordonskiy, „Căsătoria", de Gogol, montare a aceluiaşi regizor, precum şi în „Oblomov",după I.A. Goncearov, şi „Sfârşit de partidă", de S. Beckett, puse în scenă de Alexandru Tocilescu.

Sursa : www.adevarul.ro


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea