Proiectul se desfășoară în perioada 15 mai 2014 - 15 mai 2015.

Parteneri: Asociația Transcena, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii, Asociația Front, Asociația E-Romnja, Asociația Filia, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociația Artemis, coordonator Asociația A.L.E.G. colaborator Fundația Sensiblu.

Finanțator: Granturile SEE prin Fondul ONG în România.

Beneficiarii proiectului: cele 10 organizații partenere în acest proiect, precum și alte 10 organizații identificate pentru întâlnirile de lucru, care se axează pe combaterea violenței împotriva femeii. În acțiunile proiectului vor fi vizați cel puțin 500 de beneficiari, femei victime ale violenței sexuale (mai ales interparteneriale), copiii și tineri, comunitatea LGBTQI și femei din comunitățile roma.

Principalele activități:

  • Consolidarea unei coaliții de 15 ONG-uri cre activează în domeniul combaterii violenței împotriva femeii;
  • Consolidarea capacității interne de advocacy a rețelei de a acționa solidar promovând un mesaj comun ca rețea în cadrul unor evenimente publice locale și unui seminar pe tema violenței sexuale;
  • Participarea ONG-urilor la șapte întâlniri tematice de dialog care să abordeze problematica violenței sexuale asupra femeilor;
  • Crearea unui centru de resurse online pe tema violenței sexuale cu informații despre serviciile adresate victimelor violenței sexuale, campanii de advocacy, studii și cercetări privind violența sexuală în România etc.;
  • Organizarea de evenimente locale pentru conștientizarea fenomenului în 5 localități: București, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Iași;
  • Extinderea și promovarea rețelei cu un minimum de 5 organizații noi în rețea;
  • Creșterea conștientizării fenomenului de violență sexuală asupra femeilor prin promovarea în mass-media.

Pentru mai multe informații vizitați pagina: www.violentaimpotrivafemeilor.ro

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Masterul de Politici, Gen și Minorități, Facultatea de Științe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Bucureşti
Forma: Învăţământ la zi cu frecvenţă. Durata: 2 ani (120 credite ECTS)

Înscrierea se realizează online în perioada 14 iunie -13 iulie 2014 sau 1 august – 14 septembrie 2014.

Descriere
Masteratul de Politici, Gen şi Master Politici, Gen si Minoritatiăţi este primul de profil din Romania (înfiinţat în 1998). Are cele mai relevante şi cunoscute cercetări şi publicaţii de profil la nivel naţional. Se află în reţele europene şi americane de profil. Are o colecţie proprie de publicaţii: Studii de Gen, Editura Polirom (din anul 2000). Beneficiază de sprijinul Centrului de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA pentru accesul la Biblioteca FILIA, centrată pe studii de gen, dar şi prin programe speciale de internship şi oportunități de dezvoltare profesională pentru masteranzi.

Masteratul de Politici, Gen si Minorități îi vizează pe cei sau pe cele care sunt interesați/interesate să înțeleagă de ce și cum se manifestă misoginismul, rasismul și șovinismul politic și cultural, cum a evoluat și cum evoluează politica dreptății de gen, de ce femeile și minoritarii au în genere mai puțină putere și mai puține resurse. Misiunea principală a masteratului este de a forma specialiști și specialiste în domeniu, dar și persoane cu capacități morale, psihologice și politice necesare recunoașterii și combaterii inechității și discriminării.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Vineri, 6 Decembrie 2013, în cadrul Campaniei pentru Siguranța Femeii în Familie, Asociația Transcena, în parteneriat cu Fundația Sensiblu, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociația Front, Centrul Filia, Asociația Anais, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Artemis Cluj, Asociația ALEG, Institutul Est European De Sănătate a Reproducerii și Asociația E-ROMNJA, lansează în premieră două studii care radiografiază dificultățile cu care se confruntă victimele violenței în familie în accesul lor la justiție și la servicii de specialitate.

Pentru prima dată în România, organizațiile non-guvernamentale au monitorizat modul în care s-a implementat Legea 25/2012 referitoare la ordinul de protecție și eficiența acestui instrument în creșterea siguranței victimelor. În total la nivelul țării în perioada 12 mai 2012 – 30 septembrie 2013 au fost înregistrate 2453 de cereri de emitere a ordinului de protecție, puțin peste 40% fiind admise. Cele mai multe cereri s-au înregistrat în municipiul București, iar cele mai puține în județul Caraș Severin. Deși ordinul de protecție ar trebui să fie judecat cu celeritate, studiul ne arată că durata medie la nivel național pentru soluționarea unei cereri este de 33 de zile, timp în care victima este în continuare în pericol.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Masterul de Politici, Gen şi Minorităţi – Admitere Septembrie 2013

http://www.politice.ro/programe/politici-gen-si-minoritati - pentru prezentarea masteratului.

http://admitere-masterat.politice.ro/?q=admitere – pentru informatii legate de admiterea 2013.


Termenul limita de inscriere pentru Masterul de Politici, Gen si Minoritati a fost prelungit.
Noul termen limita este 29.09.2013
Interviurile vor avea loc in data de 30.09.2013

Inscrierea la Masteratul de Politici, Gen si Minorităţi se realizeaza urmand pasii:

1. Deschide-ti un cont pe siteul http://admitere-masterat.politice.ro/?q=admitere sau autentifica-te daca ai deja un cont.

2. Completează datele de inscriere.

3. Incarca CV-ul si lucrarea pe care o vei sustine.

Persoana de contact: Lect. univ. dr. Alina Dragolea – adragolea@yahoo.com

Masteratul de Politici, Gen si Minoritati va este util daca va intereseaza:
* Un doctorat in tematica de profil;
* Sa oferiti consiliere pe politici de nediscriminare si egalitate de sanse pentru partide politice, Parlament, consilii locale;
* Sa dezvoltati o cariera in cercetarea in domeniul egalitatii de sanse si al politicilor nediscriminarii;
* Sa urmati o cariera in invatamantul superior;
* Să gândiţi liber, creativ şi cu sens propria evoluţie intelectuală şi morală;
* Să vă dezvoltaţi în grupuri solidare care împărtăşesc valori şi credinţe comune.
* Deveniţi formatori naţionali şi internaţionali;
* Deveniţi experţi: pentru institutii guvernamentale centrale şi locale în probleme de nediscriminare şi egalitate de şanse; în politici de gen în educaţie şi pe piaţa muncii; pentru ONG-uri de profil;
* Să activaţi civic şi politic în aceste domenii;
* Aveţi competenţe în jurnalismul de specialitate.
Masteratul de Politici, Gen şi Minorităţi este primul de profil din Romania (înfiinţat în 1998).
* Are cele mai relevante şi cunoscute cercetări şi publicaţii de profil la nivel naţional.
* Se află în reţele europene şi americane de profil.
* Are o bibliotecă specializată proprie.
* Are o colecţie proprie de publicaţii: Studii de Gen, Editura Polirom (din anul 2000).
Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Centrul de Studii in Idei Politice - CeSIP lanseaza Cercul de Studii de Gen

Dorim ca prin aceasta initiativa sa generam un spatiu de dezbatere si analiza prietenos si in acelasi timp provocator, creativ si deschis, in care fiecare dintre cei/cele implicati/e sa se regaseasca la nivel de interes de cercetare si cunoastere, dar si ca implicare activa in desfasurarea intalnirilor.

Pornind de aici, va propunem echipa coordonatoare formata din persoane direct implicate atat in partea academica si de cercetare, dar si in cea priveste activismul pentru egalitate de sanse intre femei si barbati – Diana Neaga, Alina Dragolea si Tudorina Mihai – si va asiguram de asemenea partea de logistica (asigurare sala, videoproiector, invitati).

Persoanele interesate de Cercul de Studii de Gen – CeSIP sunt rugate sa trimita un e-mail cu CV si o scurta prezentare a domeniilor de interes din aria studiilor de gen – persoana de contact Diana Neaga e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Asteptam propuneri pentru prima tema de dezbatere din cadrul cercului, intalnire care va avea loc in ultima saptamana din aprilie.

Va asteptam cu drag !
Echipa CeSIP

vezi: facebook.com

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Conferinţă: RGS-IBG Annual Conference 2012, 3-5 July, University
of Edinburgh
Responsabile:
Dr Rebecca Finkel, Queen Margaret University
Dr Catherine M. Matheson, Queen Margaret University
Sponsor: the Women and Geography Study Group (WGSG)
Titlul sesiunii: Gender Issues, Global Events and the Sustainability of
(Safe) Space

Tema: În concordanţă cu tema generală a conferinţei: siguranţa şi securitatea, această sesiune va aborda probleme genizate şi spaţiale ale evenimentelor globale, definite drept evenimente majore, semnificative din punct de vedere simbolic, internaţionale (implică un public internaţional, media internaţională, atleţi sau artişti internaţionali). Această sesiue va investiga impactul acestor evenimente asupra securităţii, reprezentării, obiectificării, marginalizării şi formării identităţilor femeilor participante, publicului şi grupurilor vulnerabile. Încadrând aceste contexte în relaţie cu sustenabilitatea socială, accentul va cădea asupra politicii şi praxis-ului evenimentelor globale şi relaţiei acestora cu narativele genizate.

Posibile prezentări în cadrul acestei sesiuni pot aborda:
Probleme de siguranţă spaţială a lucrătorilor sexuali în timpul evenimentelor sportive majore
Controverse din jurul obiectificării femeilor din timpul Concursurilor Miss Univers şi viitoarea sustenabilitate a acestor evenimente  
Puncte de pericol-imputernicire din Tahrir Square sau în cadrul altor proteste şi mişcări internaţionale
Rolul şi reprezentarea femeilor în conferinţe şi summituri de profil înalt.
Intersecţia dintre sustenabilitate socială şi feminism spaţial
Metodologii de cercetare şi aspecte etice
Alte probleme, concepte şi aspecte relevante din domeniu

Abstracte de 250 de cuvinte (incluzând titlul lucrării şi datele de contact ale autorilor) trebuie trimise către Dr Rebecca Finkel (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) până vineri, 27 ianuarie 2012.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Conferinţă: 22nd international conference British and American Studies - BAS,
Timişoara, Mai 17 - 19, 2012.
Locaţie: Universitatea de Vest, , Timişoara, 4, Bd. Vasile Pârvan.
Panel: Gender Studies in Romania – From Margins to Center

De ce continuă Studiile de Gen să fie un domeniu “exotic” în învăţământ şi cercetare în România şi care sunt soluţiile pentru a avea un curriculum academic Românesc mai inclusiv din punct de vedere al genului? Acestea sunt întrebările principale abordate de acest panel.

Lucrări pot fi propuse cu privire la următoarele:
•    Instituţionalizarea Studiilor de Gen în Universităţile Româneşti (studii de caz sunt recomandate)
•    Cercetare feministă vs activism feminist; Feminism Academic/ Studii de gen în România/ Studii privind femeile
Alte subiecte apropiate pot fi abordate.

Abstractul: 60 de cuvinte
Deadline: 5 FEBRUARY 2012
Publicare: O selecţie a lucrărilor va fi publicată în jurnale indexate MLA (pentru mai multe informaţii vezi: AICI).
Contact:
-         dr. Reghina Dascăl Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
-         dr. Diana Elena Neaga Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Site-ul Conferinţei AICI


Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2sScoala Nationala de Studii Politice si Administrative, din Bucuresti, ofera posibilitatea de a urma studii doctorale in Stiinte Politice centrate pe dimensiunea de gen.

Durata programului de studiu: 3 ani
Statut: acreditat din anul 2000
Coordonatoare: Prof. univ. dr. Mihaela Miroiu
Arii Tematice: Teorii politice feministe, Gen si politici publice

Pentru mai multe detalii vezi pagina doctorat SNSPA.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Nume Proiect: Excluziunea Sociala si Feminismul Valului Trei in Romania (Social Exclusion and Third Wave Feminism in Romania)
Institutie: Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative
Perioada: 2009
Finantator: fundatia ERSTE Stiftung
Coordonatoare: prof.univ.dr. Mihaela Miroiu
Descriere proiect: Proiectul Excluziunea Sociala si Feminismul Valului Trei in Romania a cuprins o cercetare calitativa de teren  in 8 orase din Romania, urmarind sa cerceteze riscurile de excluziune sociala ale femeilor cu dependenti in grija si daca/cum excluziunea sociala a femeilor se regaseste pe agenda de cercetare si activism a miscarii feministe din Romania. De asemenea s-a aplicat grila celor trei valuri feministe vestice la  realitatea tranzitiei romanesti pentru a determina in ce masura aceasta este potrivita pentru si folosita in cercetarea si activismul feminist romanesc. In urma implementarii proiectului a fost obtinuta o baza de date valoroasa pentru cercetarea sociala, in total fiind realizate 72 de interviuri. Rezultatele cercetarii vor fi publicate in articolul Women’s Social Exclusion and Feminisms: Living in Parallel Worlds?The Romanian Case, semnat de Iancu Alice; Oana Baluta; Alina Dragolea si Bogdan Florian,  2011 din volumul Gendering Transition. Studies of Changing Gender Perspectives from Easter Europe,  Krassimira Daskalova, Caroline Hornstein-Tomic, Karl Kaser and Filip Radunovic (eds.), Publishing House LIT Verlag Vienna, Münster, Berlin, London (in curs de publicare).

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s


Nume Proiect: Gen, interese politice si insertie europeana
Institutie: Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative
Perioada: 2005-2008
Finantator: Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS)
Coordonatoare: prof.univ.dr. Mihaela Miroiu
Descriere proiect:
Proiectul Gen, interese politice si insertie europeana a cuprins cercetari teoretice si de teren noi in Romania, urmarind agenda politica a cetatenelor si cetatenilor. In urma implementarii proiectului a fost obtinuta o baza de date valoroasa pentru cercetarea sociala. O parte a cercetarii realizate a fost valorificata prin volumul Gen si interese politice. Teorii si practici, aparut la editura Polirom, in colectia Studii de Gen.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 

Scoala Naţionala de Studii Politice si Administrative, din Bucuresti, ofera posibilitatea de a urma un Master de Gen, Politici si Minoritaţi, singurul program masteral de acest tip din Romania.

 

Durata programului de studiu: 2 ani
Nr. credite: 120
Statutul: acreditat ARACIS
Coordonatori:
Prof. univ. dr. Mihaela Miroiu
Conf. univ. dr. Gabriel Andreescu
Cui i se adreseaza programul:
Acest masterat este destinat absolventilor de invatamant superior interesati in cercetarea, analiza si proiectarea politicilor menite sa asigure pacea si justitia sociala in societatile diverse national, etnic, rasial, lingvistic, religios, unde exista asimetrii de gen si comunitati vulnerabile, in particular, a politicilor anti-discriminare si pentru egalitate de sanse. Abordarea curiculara este inter si trans-disciplinara, dar presupune (mai ales pentru optiunea de cercetare) cunostinte de baza in cel putin una dintre specializarile: Stiinte politice, Drept, Sociologie, Relatii internationale, Stiintele educatiei, Filosofie, Psihologie, Economie, Administratie publica, Jurnalism si Stiintele comunicarii.

Pentru mai multe detalii vezi pagina masterate SNSPA si prezentarea masteratului.

Adauga un comentariu
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea