Ada Lovelace este omagiată de Google, prin intermediul unui Logo Googledoodle special, la 197 ani de la naşterea sa.

Cine a fost Ada Lovelace ?

Ada Lovelace (10 decembrie 1815 - 27 noiembrie 1852) a fost singurul copil legitim al poetului George Gordon Byron, cunoscut sub numele de Lord Byron. Mama sa, Annabella Milbanke, l-a părăsit pe cunoscutul poet britanic la începutul anului 1816. În ciuda faptului că legile de la acea vreme i-ar fi asigurat custodia copilului, Byron nu a cerut niciodată acest lucru.

Matematiciana britanică al cărei nume real era Augusta Ada King, Contesă de Lovelace, şi-a arătat interesul faţă de acest domeniu încă de la o vârstă fragedă. Ea a primit lecţii de matematică şi de ştiinţă de la William Frend, de la William King şi de la Mary Somerville, iar mai târziu, unul dintre profesorii săi a devenit şi matematicianul şi logicianul Augustus De Morgan, cel care a avut contribuţii importante la elaborarea logicii matematice şi cel care a introdus noţiunea de inducţie matematică.

Mary Somerville, o cunoscută cercetătoare a secolului 19, a fost cea care i-a făcut cunoştinţă Adei Lovelace cu Charles Babbage, un matematician, filosof, inventator şi inginer mecanic, considerat a fi "părintele" informaticii pentru că a fost primul care şi-a imaginat conceptul de maşină de calculat programabilă.

Ea a tradus lucrarea lui Menabrea a cărei temă a fost motorul analitic. Explicarea funcţiilor acestuia a fost o misiune dificilă, având în vedere faptul că alţi oameni de ştiinţă nu au înţeles cu desăvârşire conceptul. Notiţele ei au explicat modul în care motorul analitic era diferit de maşina diferenţială.

Acestea sunt mai detaliate decât lucrarea în sine a inginerului italian şi au o metodă de calcul a secvenţei numerelor lui Bernoulli, care ar fi rulat corect dacă motorul analitic ar fi fost construit la acea vreme. Pe baza acestora, Ada Lovelace a devenit cunoscută ca fiind primul programator din lume, iar metoda sa a fost recunoscută ca fiind primul program destinat calculatoarelor.

Sursa : www.gandul.info


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea