Protestele împotriva violenţei sexuale s-au răspândit în zona sudică a Asiei, ca urmare a violului şi decesului studentei de 23 de ani din Delhi.

Inspirate de acţiunile de protest din India, din ultimele 3 săptămâni, au avut loc demonstraţii şi în Nepal, Sri Lanka, Pakistan şi Bangladesh – ţări în care activiştii spun că ponderea femeilor care sunt supuse violenţelor sexuale şi domestice este foarte mare.

În Nepal, cazul unei femei de 21 de ani care afirmă că a fost violată şi ameninţată cu moartea de către un ofiţer de poliţie şi jefuită de către oficialii Biroului de emigrări a scos în stradă sute de demonstranţi, în faţa reşedinţei din Kathmandu a prim-ministrului. Demonstanţii au cerut reforme legislative şi schimbarea atitudinii faţă de femei. “Am văzut puterea unei campanii de masă în cazul violului din Delhi. Este, pur şi simplu, o mişcare populară”, a declarat Anita Thapa, una dintre demonstrante.

Bandana Rana, o veterană a activismului nepalez, a descris protestele din Delhi ca fiind cele care “ne-au deschis ochii”. “Cu câţiva ani în urmă, femeile abia dacă vrobeau despre violenţa sexuală sau chiar despre cea domestică”, a mai declarat ea.

Sultana Kamal, de la grupul pentru drepturile omului Ain o Salish Kendra (ASK) din Bangladesh, a afirmat că protestele din Delhi au conferit un impuls nou mişcării împotriva violenţei sexuale.

Unul dintre incidentele care a provocat furie în Bangladesh a fost cel al violului comis de către un grup de 4 bărbaţi asupra unei adolescente, la începutul lunii decembrie, în Tangail, la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Dhaka. Bărbaţii au făcut înregistrări video în timpul atacului, înainte de a-şi abandona victima.

Vineri, 28 decembrie, o adolescentă despre care se spunea că a fost violată în mod repetat într-un hotel, a murit într-un spital din Dhaka, ca urmare a rănilor suferite în urma încercării de a-şi pune capăt zilelor, după viol.

Dar, în pofida creşterii furiei împotriva acestor evenimete, stigmatul social ataşat victimelor violului în această regiune rămâne, în continuare, o problemă majoră.

Chiar dacă poliţia din Bangladesh a arestat suspecţi în ambele cazuri, iar investigaţiile sunt în curs de derulare, activistele şi activiştii se tem de faptul că atât corupţia cât şi misoginismul adânc înrădăcinat în concepţiile multora dintre ofiţerii investigatori şi ale persoanelor din aparatul judiciar fac improbabilă condamnarea acestora.

Sursa: www.guardian.co.uk 

Foto: protestul din Dhaka, Bangladesh, fotograf  Rehman Asad/ Rehman Asad/Demotix/Corbis


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea