Abolition2012

Peste 50 de asociaţii franceze şi 40 de politiciene şi politicieni din toate partidele susţin adoptarea unei legi care să sancţioneze clientul, să pedepsească mult mai aspru proxeneţii şi să fie însoţită de politici publice de educaţie, prevenire şi protecţie a victimelor, inclusiv a celor care provin din alte ţări.


Mişcarea Abolition2012 se poziţionează foarte clar: Prostituţia este o formă de violenţă ce ţine de lunga istorie a dominaţiei masculine; este o formă de exploatare a inegalităţilor sociale; un obstacol fundamental  pentru obţinerea egalităţii dintre bărbaţi şi femei şi o încălcare gravă a drepturilor omului.


Iniţiativa vine în contextul în care Franţa se pregăteşte să adopte la finalul anului o lege care să încadreze prostituţia. Politicienii sunt divizaţi între a reglementa prostituţia ca pe o meserie oarecare sau a interzice prostituţia şi a sancţiona clienţii.


Pe 13 aprilie a fost organizată la Paris o întâlnire a Mişcării Abolition2012 la care au participat sute de susţinători din toată ţara.  Întâlnirea a fost întreruptă de manifestanţi care doresc reglementarea prostituţiei şi recunoaşterea ei drept o meserie. Pentru a contracara acest tip de argument conform căruia prostituţia este o opţiune personală, un reprezentant al unui ONG francez a declarat: „Da, există persoane care aleg să se prostitueze. Dar 90% dintre prostituate provin din traficul de persoane. Trebuie să dăm o lege pentru ele.”

 

Strategia Mişcării este să aducă în prim-plan experienţele prostituatelor. Opinia publică şi politicienii trebuie să cunoască realităţile cotidiene cu care acestea se confruntă . Astfel, la întâlnire au fost ascultate mărturii cutremurătoare ale fostelor prostituate. Fiona: „Sunt o bucată de carne. Am impresia că sunt la măcelar, de fapt sunt la abator. Clientul este rege. Unii dintre ei au fantezii, îşi imaginează că corpul nostru poate suporta orice. Ne-am obişnuit cu ideea aceasta - dacă suntem plătite, trebuie să tăcem. Ce se întâmplă la bordel, rămâne la bordel”.  Iar Laurence mulţumeşte în lacrimi participanţilor: „Am reuşit să mă reconstruiesc, cu gândul că nu voi putea spune nimănui niciodată ce mi s-a întâmplat. Dar acum tăcerea a luat sfârşit! Cum pot clienţii să înţeleagă ce se întâmplă dacă vom continua să tăcem? ”

Mişcarea Aboltion2012 are un aliat important în persoana Ministrei Drepturilor Femeilor, Najat Vallaud-Belkacem, membă a Partidului Socialist: “Personal, am convingeri foarte puternice, toată lumea a înţeles acest lucru: obiectivul meu este lupta împotriva prostituţiei ca violenţă împotriva femeilor. Sancţionarea clienţilor este luată în considerare, alături de celelalte argumente.”


Sursa: L'Express.fr0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea