Avocata Noriko Moriya a organizat weekend-ul trecut (4-5 decembrie 2010) la Tokio, un simpozion in parteneriat cu Institutul Internaţional de victimologie din Tokiwa. Scopul acestuia a fost de a produce o agenda de propuneri pentru a ajuta femeile japoneze victime ale agresiunilor sexuale. In urma colectarii povestilor si propunerilor mentionate in cadrul acestui simpozion, au luat nastere 11 recomandari care sustin de exemplu, ca in timpul investigatiilor, la interogatoriu, sa fie interzis politiei sa puna intrebari victimelor in legatura cu experienţele lor sexuale anterioare sau sa faca orice alte referiri necorespunzatore si intruzive. Recomandarea sustinte ca acelasi lucru sa fie interzis si reprezentantilor legali, judecatorilor sau oricaror altor persoane implicate in proces.
"Scopul meu prim este ca victimele sa inceapa sa vorbeasca, astfel incât sa putem crea o miscare", a spus organizatoarea simpozionului Noriko Moriya. "Vocile lor trebuie sa fie auzite si acest simpozion este o cale de urmat."
In 2006, Biroul Japonez pentru Egalitatea de Gen a constatat ca doar 7 la suta din 1578 respondenti de sex feminin au spus ca au fost violate cel putin o data. Doar 5 la suta din aceste victime (6 din 114) au raportat crima la politie. Dintre cele care au ramas tacute, aproape 40 la suta au motivat ca sunt "jenate" de situatia si conditia de victima a unui viol. Ca urmare a simpozionului, va fi prezentata o versiune de proiect legislativ Parlamentului National din Japonia si Comitetului sau de revizuire a planului de baza pentru victimele infractiunilor.
Sursa: womensenews.org