Un târg de modă cu deviza „femei pentru femei“ are loc zilele acestea în muzeul femeilor din Bonn. Shaima Breshna este una dintre creatoarele din toată lumea care îşi expun lucrările în cadrul târgului internaţional „femme 2”.

De orgine din Afghanistan, Shaima Breshna, a rămas uimită în anul 2002 când s-a întors în propria ţară. Femeile şi copii au fost cei mai afectaţi de război. Peste un milion de femei au rămas văduve şi peste un milion şi jumătate de copii şi-au pierdut cel puţin unul din părinţi. Pentru a ajuta femeile afghane aflate în dificultate, designera a înfiinţat proiectul Azezana, denumire care vine înseamnă „speranţă pentru femeile afghane”. Prin acest proiect s-a înfiinţat un atelier de mătase la care lucrează şi se califică femei. Scopul e reconstrucţia ţării şi ajutorarea pe termen lung a femeilor afghane şi a familiilor lor.

Prelucrarea mătăsii se bazează pe o tradiţie afghană care aproape a fost pierdută. În prezent îndeletnicirea a fost transformată într-o afacere internaţională sustenabilă. Creatoarea Shaima Breshna, acum în vârstă de 70 de ani, consideră că alegerile de consum sunt alegeri politice. Ea consideră că acţionăm emancipatoriu abia atunci când suntem dispuşi să plătim mai mult pentru a susţine femeile din Afghanistan să îşi asigure un venit decent şi o calificare. Mai mult, ea consideră că este mai plăcut pentru consumatoarele din Europa să cumpere de la producătoare locale decât din lanţurile tradiţionale de magazine.

Printr-un astfel de proiect, Shaima Breshna crede că poate uni femei din Europa şi femei din Afghanistan, două lumi diferite care au ceva în comun, dorinţa de a se exprima prin modă.

sursa: deutsche welle


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea