INSTITUTII DIN ROMANIA


Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse (A.N.E.S)

Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati (ANES) este institutia guvernamentala cu atributii in promovarea principiului egalitatii de sanse si tratament intre femei si barbati in toate domeniile societatii romanesti.

ANES a fost infiintata in 2005 prin O. G. nr.84/2004, cu ajutorul programului Phare de infratire institutionala Romania-Spania, aflandu-se in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Agentia are ca principale atributii functionale coordonarea si  aplicarea strategiei si politicilor guvernului in domeniul egalitatii de sansa intre femei si barbati, precum si elaborarea de proiecte de acte normative si planuri nationale de actiune pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati.

ANES coordoneaza activitatea Comisiei Nationale in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati (CONES), alcatuita din reprezentanti ai ministerelor si ai altor organe de specialitate ale administratiei publice centrale din subordinea guvernului, ai organizatiilor sindicale, asociatiilor patronale si organizatiilor neguvernamentale. De asemenea, agentia a avut reprezentare si la nivel teritorial, prin comisiile judetene in domeniul egalitatii de sanse (COJES), insa aceste structuri au fost desfiintate, din motive de natura economica, prin H.G. nr. 1381/2009.

ANES nu are competente de a aplica sanctiuni la constatarea nerespectarii legislatiei in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati, insa a reusit sa initieze si sa finalizeze campanii pentru combaterea hartuirii sexuale si a traficului de fiinte umane, pentru promovarea diversitatii, concilierea vietii de familie cu viata profesionala etc.

http://www.anes.ro/

 

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (C.N.C.D.)

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (C.N.C.D.) este autoritatea de stat autonoma, sub control parlamentar, care isi desfasoara activitatea in vederea combaterii faptelor de discriminare, in conformitate cu legislatia interna in vigoare (O.G. nr. 137/2000) si cu documentele internationale la care Romania este parte.

In mod oficial, CNCD isi exercita atributiile in urmatoarele domenii: prevenirea faptelor de discriminare; medierea faptelor de discriminare; investigarea, constatarea si sanctionarea faptelor de discriminare; monitorizarea cazurilor de discriminare; acordarea de asistenta de specialitate victimelor discriminarii. In realitate, unele dintre aceste atributii sunt limitate: activitatea de mediere are loc doar in momentul investigatiei sau al constatarii faptei de discriminare, atunci cand partea reclamata admite incalcarea legislatiei in domeniu, iar asistenta de specialitate se exprima doar prin prezentarea instrumentelor juridice pe care le are la dispozitie persoana discriminata.

In conformitate cu prevederile O.G. 137/2000, orice discriminare, inclusiv cea pe criterii de sex, poate face obiectul unor sesizari catre C.N.C.D., iar in jurisprudenta consiliului se numara si hotarari cu privire la plangeri ce au drept obiect posibile acte de discriminare in care dimensiunea de gen este prezenta (la angajare, cazuri de hartuire sexuala etc.)

http://www.cncd.org.ro/

 

Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati a Camerei Deputatilor

Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati a Camerei Deputatilor este una dintre comisiile permanente ale legislativului, infiintata la 18.11.2003 si care numara, in prezent, 12 membri proveniti din randul partidelor parlamentare (PD-L, PSD, PNL, PC si UDMR) si un reprezentant al minoritatilor.

Este structura care numara printre domeniile sale de activitate integrarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati in initiativele legislative, precum si urmarirea aplicarii prevederilor referitoare la egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati din documentele internationale ratificate de Romania.

http://www.cdep.ro/comisii/egalitate_sanse


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea