Alice Iancu

Centrul FILIA

Dedic acest editorial tuturor celor care dau dovadă de o crasă nesimţire misogină. Acest editorial vine după al-nu-ştiu-câtelea „dialog” în care „argumente” care mai de care mai hilare, prosteşti şi arogante sunt aruncate când este vorba de un eveniment feminist. Acest editorial conţine câteva reguli clare- un mic ghid despre cum să nu fiţi nişte nesimţiţi misogini! Citatele şi exemplele date sunt reale, întâlnite deseori în diverse forme şi sunt folosite în scop ilustrativ şi educativ!

Orice eveniment sau dezbatere feministă riscă să fie cotropită de domni imperioşi şi atotştiutori. Eu îi includ în categoria „Şed în fund şi urlu pentru că nu suntem băgaţi în seamă”, cunoscută feministelor şi feminiştilor de pretutindeni.


Să luăm doar un exemplu recent: dezbateri pe marginea violului şi violenţelor sexuale. Marea majoritate a victimelor adulte ale violului sunt femei. Marea majoritate a victimelor adulte ale agresiunilor sexuale sunt femei. FEMEI. FEMEI. FEMEI. Domnilor care simt nevoia să năvălească în galop la orice eveniment feminist, cu un aer grav sau indignat, plini de propria importanţă, cu impresia că ne vor „lumina” cu ale lor cugetări nemaiauzite, pentru a ne atrage atentia că ar trebui să susţinem o abordare „echitabilă” a violului (de ex.), în care politicile se fac „în mod egal pentru toată lumea” ţin să le spun următoarele:

Înţelegeţi că nu totul este sau trebuie să fie „despre bărbaţi”- Luaţi un pahar de apă, beţi câteva guri şi reflectaţi la ridicolul propriei reacţii de revoltă în faţa acestui fapt. Deşi cultural suntem obişnuiţi ca orice subiect „serios” să aibă neapărat, dar neapărat, în centru (cel puţin „şi”) bărbaţii, de multe ori nu este cazul. Nu „aici”, nu „acum”. Sunt multe astfel „aici” şi „acum”. Nu va crăpa cerul, nu se vor prăbuşi munţii.  Nu mai bateţi cu pumnii în masă şi nu vă mai indignaţi cu atâta autosuficienţă, ţipând "De ce nu vorbim şi despre bărbaţi?". Ascultaţi. Înţelegeţi. Solidarizaţi-vă. Eu cred că puteţi. Mulţi bărbaţi au putut şi pot. Nu veţi fi discriminaţi. Feminismul nu discriminează bărbaţii şi nu el e cel care are o părere sub orice critică despre bărbaţi, ci patriarhatul.

Înţelegeţi că nu sunteţi „corecţi” sau „echilibraţi”- Violul nu afectează „în mod egal pe toată lumea”. A face legi „în mod egal pentru toată lumea” nu înseamnă să fim „corecţi” sau „echilibraţi”, ci înseamnă să ignorăm victimele. Să nu luptăm cu agresorii de fapt. Aşa cum sunt victimele şi agresorii în mod real, nu imaginat abstract. Infracţiunile şi agresiunile cărora le cad victime femeile sunt de cele mai multe ori mai puţin pedepsite sau raportate. Reflectaţi la acest „echilibru”. Înţelegeţi că scopul este tocmai reglarea unui profund dezechilibru între femei şi bărbaţi. Gândiţi-vă că s-ar face politici împotriva sărăciei, dar ele ar trata egal toate zonele şi am ajunge să implementăm politici împotriva sărăciei în Primăverii. Ar fi asta „corect” ? Nu. Exemple asemenea mai pot scrie cu paginile. Dar aţi înţeles ideea.

Abţineţi-vă de la “complimente” misogine Atunci când vă spunem “da, şi bărbaţii sunt victime ale violului” sau (aveţi senzaţia că) vă dăm dreptate în ceva, nu ne gratulaţi cu asemenea aroganţă nesimţită “Magnific, magnific. Felicitări. Uite frate o femeie care gândeste şi îşi foloseşte creierul în acest sens.” O femeie îşi foloseşte creierul şi când nu este de acord cu voi. Nu trăim domnilor pentru aprobarea vostră şi nu sunteţi etalonul nimănui! Dacă vă şochează asta luaţi încă o gură din paharul cu apă menţionat anterior. Nu leşinăm de plăcere când “frate”, felicitaţi (parcă cu oareşice uimire) “o femeie” deşteaptă (mereu una singură, sau hai, câteva excepţionale, în marea de “proaste”).  Nici nu aşteptăm aprobarea voastră cum aşteaptă un căţel să fie mângâiat. Înţelegeţi că unele complimente pot fi de-a dreptul misogine.

Nu recurgeţi la misoginisme evidente dacă sunteţi-pentru a nu fi contestaţi- Dacă sunteţi contestaţi nu presupuneţi automat că ceva “nu e destul de clar pentru inteligenţa” noastră. Nu afirmaţi lucruri de genul următor păstrând vreo iluzie că nu sunteţi misogini: “Aviz amatoarelor : sper ca unele dintre dumneavoastra doamnelor si domnisoarelor, acele posesoare de o cantitate mai mică de materie cenusie, să nu aibă falsa impresie că sustin "violurile" sau sunt împotriva "feminismului". Eu nici nu mai comentez fragmentul ăsta, cred că lucrurile sunt de clare.

“Politeţea” exagerat-misogină este o tactică ieftină Dacă peroraţi aberaţii misogine nu vă ascundeţi condescendent în spatele formulelor de politeţe şi nu declaraţi marea dvs sensibilitate faţă de eternul feminin, doamne şi domnişoare. Înţelegeţi că este o tactică veche...de când patriarhatul şi nu păcăliţi pe nimeni.

Nu vă ascundeţi brusc invocând simţul umorului, nobile sentimente şi inimi delicate după ce exprimaţi păreri profund misogine şi patriarhale Nu vă încheiaţi jalnica peroraţie misogină cu un smileyface sau afirmând că, de fapt, „nu sunteţi împotriva feminismului”. Nu sunt dispusă să leşin în hohote de râs în faţa fiecărei replici misogine “glumeţe” pe care o aud, de parcă ar trebui să văd în ea cine ştie ce episod genial din Seinfeld şi nu mângâi matern pe cap bărbaţi misogini. Bărbaţi care apoi evident sunt teribil, teribil de răniţi că nu au fost înţelese nobilele lor intenţi şi suferă o îngrozitoare nedreptate care le răneşte delicata lor inimioară pliinăăă de compasiune pentru femeile victime (ale violului de ex.). Înţelegeţi că a noastră compasiune feministă o rezervăm pentru femeile victime ale patriarhatului (ale agresiunilor sexuale, ale sărăciei crescute, ale abuzurilor de tot felul), nu pentru misoginii care contribuie inclusiv la suferinţa acestor femei, indiferent câte poezii rănite vor produce respectivii misogini.

Nu apelaţi la întâmplări din viaţa personală crezând că asta vă legitimează cumva. De exemplu lumea este plină se pare de bărbaţi care mai mereu se nimereşte să aibă câte prietenă pe care ei personal au ajutat-o să depăşească o agresiune. Prietenă despre care nu se întreabă niciodată de ce nu este atât de vocală în spaţiul public cum sunt ei, referitor la ceva care i s-a întâmplat EI.  Este de asemenea plină lumea de bărbaţi care îşi iubesc mama, soţia, prietena, amicele, au o femeie (sau câteva) pe care le stimează, respectă şi iubesc în mod deosebit...dar tot cred că aşa, în general, femeile sunt (totuşi!) cam isterice, iraţionale, proaste, emotive, exagerate etc.

Nu refuzaţi să răspundeţi contra-argumentelor devenind brusc defensivi şi invocând perspecuţii feministe- este o tactică ieftină şi fricoasă a tuturor celor cărora le ies „porumbei” misogini din gură sau din taste. Răspundeţi argumentelor care vi se aduc. Fiţi pregătiţi să şi recunoaşteţi când sunteţi misogini sau patriarhali. Asta n-a omorât până acum pe nimeni. Patriarhatul în schimb a omorât şi omoară în continuare.

Nu minimalizaţi nedreptăţile la care sunt supuse femeile: Nu peroraţi frustraţi la un eveniment feminist “Bai nene, o daţi pe asta cu violul, şi legati cuvântul ăsta doar de "marea" drama pe care o suferă o femeie, atunci cand este violată. Nu contest asta, însă feministelor, vă intreb, nu tot viol se numeşte atunci când o persoană de sex feminin forţează prin diverse mijloace un bărbat ca să, una alta ?”. În primul rând, demonstraţi că nu aveţi nici o minim umană empatie faţă de marea (fără ghilimele) dramă pe care o sufera o femeie, atunci cand este violata. În al doilea rând, demonstraţi că sunteţi incapabili să vă solidarizaţi împotriva nedreptăţilor faţă de un grup din care NU faceţi parte. În al treilea rând demonstraţi “băi nene” că habar nu aveţi să purtaţi o discuţie civilizată fără să vă aruncaţi în ea ca domnul Goe căruia mereu i se cuvine atenţie.  În al patrulea rând “feministelor” nu este un termen peiorativ sau vreo insultă decât pentru căpşoare ignorante şi misogine. În al cincilea rând demonstraţi că nu înţelegeţi că nu totul este şi trebuie să fie despre bărbaţi.

Aroganţa condescendentă care explică mereu că “nu e atât de rău” nu numai că trădează ignoranţă cu privire la problemele discutate şi minimalizarea expertizei celor din faţa voastră, dar arată şi o profundă ierarhizare patriarhală, în care “problemele femeilor” nu sunt niciodată importante, fundamentale, centrale. Sunt multe, multe, multe nedreptăţi pe care femeile le suferă pentru că sunt femei.  Dacă rămâneţi prin preajmă veţi avea ocazia să aflaţi suficiente informaţii despre asta. Dar...hotărâţi-vă: ori vă revoltă asta, ori vă revoltă că cineva vă spune asta. Cum reacţionaţi va determina ce sunteţi : feminişi sau sexişti şi misogini.

Nu începeţi prin a ne ţine lecţii despre feminism, eventual de la prima voastră intervenţie în discuţie- Nu ne explicaţi ce este “de fapt” feminismul sau cum “ar trebui” el să fie, ţinându-ne lecţii ca unor şcolăriţe. Intelegeti ca este profund ridicol să vă apăraţi peroraţiile misogine cu „tocmai voi femeile sunteti cele care nu intelegeti foarte bine acest termen de feminism”, pentru că, nu-i aşa, bărbaţii care aterizează plini de importanţă printre noi sigur ştiu ei ce e feminismul iar atitudinea lor nu trădează deloc aşteptări patriarhale şi misogine referitor la cum ar trebui noi să îi ascultăm cuminţi pe ei când vorbesc, eventual dând din cap aprobator pentru a nu se simţi, cumva, vreodată, contestaţi! Nu ne explicaţi condescendent care este de fapt „problema”. Încercaţi să ascultaţi. Care este „problema”, la un eveniment feminist, faceţi un efort să presupuneţi că ştiu bine feministele şi feminiştii prezenţi (ce şoc!) şi citiţi-ascultaţi cu o minimă atenţie şi un minim respect ce vi se spune.

Abţineţi-vă de la afirmaţii ignorante şi denigratoare despre feminism- Nu vă ascundeţi în spatele “generalismelor”: “suferinţa e general umană”, “ toţi suferim nedreptăţi”, “nu e nevoie de feminism, avem drepturile omului”.Repet: Sunt multe, multe, multe nedreptăţi pe care femeile le suferă pentru că sunt femei. Contra nedreptăţilor patriarhale luptă feministele şi feminiştii. Nu mai afirmaţi că subiectul violului-sărăciei-hărţuirii etc nu trebuie legat (vai, Doamne!) de femei şi de FEMINISM (dacă la cuvântul feminism aţi suferit o reacţie alergică apelaţi la Claritinul intelectual necesar- mai documentaţi-vă). De exemplu mişcările feministe sunt cele au contribuit decisiv la existenţa unui cadru legal-social-instituţional mai drept faţă de femeile victime ale violenţei. Mereu. În toată lumea. Fără FEMINISM  încă trăiam numai sub tirania “cugetării în abstract” şi nu aveam loc de domnii care sunt şi au fost de-a lungul istoriei atât de preocupaţi de abordări “echitabile” şi “violuri scuzabile”.  Înainte să dezvoltaţi preconcepţii despre feminism citiţi despre el şi ascultaţi feministele şi feminiştii din jur.

Acest ghid este fără jenă şi ruşine menit mai ales (deşi nu exclusiv) pentru bărbaţi! Autoarea acestui ghid este sătulă de veşnicele îndemnuri la „echilibru”. Dacă aţi citit până aici ar trebui să fie clar de ce. Acest ghid nu este complet- el doar reflectă cum pot fi corectate, prevenite şi stoptate unele reacţii şi atitudini misogine.


În acest caz evenimentul feminist declanşator de nesimţire patriarhală este PROTESTUL împotriva includerii violului în noua Lege a Medierii. Dar boala misogină nesimţită descrisă aici se regăseşte oricând şi oriunde o feministă sau mai multe ridică glasul.


La final, câteva precizări simple, pe care le tot repet şi le voi mai repeta oricând şi oriunde, despre viol şi agresiuni sexuale: Agresorul este mereu de vină! E simplu. Cine nu înţelege asta este un apărător al violatorilor şi un ignorant sau o ignorantă. Feministele nu cred că bărbaţii sunt nişte bestii incapabile să nu devină agresori dacă văd o femeie cu fustă scurtă, o femeie care merge noaptea pe stradă (care se pare că e doar a bărbaţilor) sau o femeie care (văleu) a îndrăznit să bea la o petrecere. Numai minţile patriarhale, masculine şi feminine deopotrivă, cred asta. Iar dacă aceste minţi au senzaţia pentru o clipă măcar, că aşa nu devin susţinătoare ale violatorilor, atunci le rog frumos să citească şi asta: Iluzia cuminţeniei.

Nu mai scuzaţi violatorii, nu le mai găsiţi circumstanţe „atenuante”. Atitudinea voastră duce la puţini agresori condamnaţi (legal, social, cultural) şi la victime nedreptăţite.

Sunteţi complici cu violatorii, moraliştilor!

 



0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea