de Iulia Sima

Recent am primit din nou pe Facebook “report” pentru ca am postat o fotografie în care se văd sânii unei femei. Fotografia este de fapt un print screen blurat dintr-un videoclip cu dans contemporan de la Sigur Rós. În cazul meu este a doua sau a treia oară când o expresie artistică, sinceră, a corpului femeii primește report, iar Facebook mă pune la colţ cu texte ca: “ai încălcat regulile comunităţii”.

Stai, nu te grăbi! Nu am niciun fel de frustrare cu privire la faptul că-mi este interzis să folosesc reţeaua de socializare timp de 3 zile, ca forma de pedeapsă virtuală. Nu sufăr atât de tare pentru că în timpul petrecut pe Facebook pot sa scriu un articol, de exemplu. Nu, revolta mea este de-a dreptul viscerală şi odată cu întâmplarea asta s-a amplificat, iar când vă văd atât de stingheri, mă revolt şi mă întristez amarnic.

Cum e posibil să trăim într-o lume în care corpul nud al femeii este sexualizat şi obiectificat şi traficat şi folosit şi photoshopat şi stigmatizat… şi… ah!, în cele mai murdare moduri posibile, iar acest lucru să fie general acceptat, plăcut, ne-raportat, aplaudat, iar corpul sincer, expresiv, natural este subiect al ruşinii!?

Fotografiile banate sunt acestea două:

Francesca Woodman – On Being an Angel

 

Captura din videoclipul Sigur Ros - Vlatari

 

Nu sunteţi aşa mişto când sexualizaţi!

Voi continua pe un ton dur care, după cum ştiu mulţi dintre cei care mă cunosc, nu mă caracterizează. Dar sunt foarte furioasă pe orbirea voastră şi modul cum acceptaţi atât de “cool”, tot ce se întâmplă atât în viaţa voastră online, cât şi în viaţa voastră offline. Apropo, aş vrea să ajungă şi la Vice articolul ăsta, poate înţeleg şi ei ceva: Nu sunteţi aşa mişto când sexualizaţi! Nu sunteţi deloc! Şi toţi cei care vă credeţi atât de revoluţionari, atipici, atunci când participaţi la “ordinea” asta lumească,… ei bine, de fapt nu sunteţi.

Şi poate mesajul meu ajunge şi la PETA care în mila lor supremă faţă de fiinţele animale, demonstrează un dublu-standard cras, bătându-şi joc de alte fiinţe – adică de femeile cărora le sexualizează corpul ca să-şi ducă mai departe mesajul. Mai nou am aflat de la PETA că un bărbat nud este “gânditor”, pe când o femeie goală este… doar carne. Ce să spun… încurajaţi o altă industrie, cea a traficanţilor de carne vie, că se ocupă alte organizaţii cu problemele astea.

Mesaj către voi toţi

Mesaj către voi intelectualii “fini” şi “hipsterii de Bucureşti”, de pretutindeni şi băieţii şmecheri dar şi fetele din publicitate şi fotografii, fotografele şi da, fashionistele cool care îşi iau sau îşi doresc haine de pe American Apparel, da, voi toţi cei şi cele din spatele vieţii online, care vă bucuraţi de vieţile voastre liniştite, care aţi mai căpătat ceva awareness politic, dar când vine vorba de un protest pentru drepturile femeilor staţi cuminţi în banca voastră şi nici măcar nu vreţi să înțelegeți unde “arde”. Ei bine, arde! Şi arde rău de tot!

Trăiesc de fapt într-o lume cu oameni orbi? Motivul revoltei mele? Modul în care sunt terfelite în toate modurile posibile imaginea, corpurile şi minţile femeilor. Modul în care suntem manipulaţi şi cum trăim conduşi de ideologia “Like-ului”. Ideologia “Like-ului” care este oglinda unei societăţi diforme, o societate în care corpul femeiesc sexualizat – acel corp obiectificat, redus la statutul de furnizor de plăcere şi stimul sexual, fie că vorbim de viaţa offline, fie că vorbim de viaţa online este acceptat, şi în care corpul femeiesc natural, pur, expresiv, sincer, este interzis! În lumea asta a voastră, corpul femeiesc terfelit de fotografii “cool” este acceptat şi nu vă deranjează cu nimic şi continuaţi să daţi “Like” şi “Share” si să perpetuaţi prin ignoranţă acelaşi sistem de valori.

 

Aceasta este “ideologia like-ului”. O lume în care ţi se repetă obsesiv că eşti imperfectă, că nu arăţi ca în reclamele photoshopate, că nu arăţi precum puştoaicele de 14 ani aşezate în posturi sexy, că trebuie să-ţi ţii buzele nu ştiu cum şi să ai “părul de cosânzeană” ca să… placi şi ca să faci parte din societatea asta atât de gri.

Nu este o falsă problemă -  toate mesajele pe care le perpetuaţi prin “Like and share” vorbesc femeilor despre cum ar trebui să fie, să se îmbrace şi să se poarte ca să fie pe plac!

Refuz acest Like! Refuz manipularea şi starea asta de orbire.

Vă rog să deschideţi ochii! Facebookul, Internetul în general este plin de imagini în care corpul femeii este ultra-sexualizat. Vă provoc: refuzaţi ideologia Like!

Hey, coolii care ascultaţi deep-house pe Majestic Channel! Fotografia asta înseamnă sexualizare!

 

Hey, voi toţi! Fotografia asta de ce nu primeşte Report pe Facebook?!

PS. Tocmai m-am întors de la o conferinţă de presă în care mi s-a spus cu zâmbetul pe buze “că nu eşti femeie dacă nu arăţi ca Ileana Cosânzeana”.0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea