Ioana Vrabiescu
Nou aparutul studiu de psihologie cognitiva “Delusions of Gender: How Our Minds, Society, and Neurosexism Create Difference”* uimeste prin franchete si deconstructie argumentativa. Autoarea, Cornelia Fine, reuseste sa demonteze toate stereotipurile pe care psihologia pseuso-stiintifica se baza. Baietii sunt buni la aritmetica, pe cand fetele se joaca cu papusi, inteleg mai bine emotiile si se descurca de minune in gospodarie este ceea ce sustinea neurostiinta tendentioasa in interpretari insuficient argumentate.
Reprezentarile eronate ale descoperirilor neurostiintifice sunt cele care au intarit convingerile conform carora barbatii inteleg mai bine lumea, iar femeile inteleg mai bine oamenii. De cate ori ne punem problema cat de intemeiate sunt aceste teorii? Prejudecati, opinii cu pretentii stiintifice, ne formeaza...
modul de a gandi diferit in ceea ce-i priveste pe baieti si pe fete. Iar distributia rolurilor de gen intre femei si barbati ramane un hotar greu de trecut.
Cornelia Fine intreprinde o cercetare remarcabila si consistenta care, chiar atunci cand abordeaza intr-o maniera pretentioasa un subiect complex, pastreaza un stil limpede si placut. Autoarea demonstreaza in carte cum femeile nu sunt slabe la matematica, ci datorita asteptarilor sociale diferite, intemeiate pe gresita interpretare neurologica, le este mult mai greu sa indeplineasca sarcini nelegate de rolul social. Iar acest neurosexism adanceste diferentele dintre femei si barbati.
Egalitatea de gen inclusa in aproape orice domeniu poate avea efecte psihologice benefice. Dar problema este efectul pe care il au stereotipurile din media de tipul “creierul barbatilor este pur si simplu mai bun la asta, iar creierul femeilor este mai bun la asta”. Diferenta consta in faptul ca in mod curent se intelege nu ca barbatii ar fi mai buni pentru ca muncesc mai mult, ci pentru ca genetic ar fi diferiti. Stereotipurile de gen intemeiate pe “adevaruri stiintifice” sunt mai periculoase decat diferentele in sine.
Neurologii sustin ca exista diferente intre creierul femeilor si cel al barbatilor, dar in nici un caz nu pot spune in ce constau aceste diferente. Descoperirile legate de reactia cortexului prefrontal drept in timpul unui test nu sunt inca pe deplin intelese. Neurologii stiu asta, dar scriitorii care popularizeaza stiinta pur si simplu exploateaza acest fapt argumentand ca femeile si barbatii ar simti si gandi diferit.
Pe scurt, pana cand vom continua sa editam si sa citim ca Femeile vin de pe Marte, barbatii de pe Venus (sic), vom asculta de glasul pseudo-stiintific al neurosexismului.
* Cordelia Fine, Delusions of Gender: How Our Minds, Society, and Neurosexism Create Difference