"Noi, femeile activiste de etnie roma, care am participant la Conferinta Nationala pentru Incluziunea Sociala a femeilor rome din 27-28 noiembrie 2010, organizata de Asociatia Femeilor Rome din Romania, ne exprimam dezaprobarea fata de propunerea deputatului Silviu Prigoana legata de schimbarea numelui oficial al persoanelor din comunitatile rome din “rom” in “tigan”, intregistrata in cadrul Senatului Romaniei in luna septembrie, a.c.

Ingrijorate de dezbaterea obsesiva, prezenta din ce in ce mai accentuat in spatiul public legata de analogia dintre cuvantul “rom” si “roman”, noi dorim sa reamintim urmatoarele:


•    In luna ianuarie 1995,  Ministrul Afacerilor Externe a dat un memorandum care recomanda utilizarea termenului de “tigan” in loc de “rom”. Ca urmare a acestui lucru si dupa o serie de consultari cu institutiile romanesti, cu organizatii internationale si ONG-uri rome, in februarie 2000, Ministerul Afacerilor Externe aduce un nou memorandum prin care recomanda ca persoanele ce lucreaza in misiuni diplomatice romanesti si in institutii din administratia publica centrala sa foloseasca termenul de “rom”, si nu de “tigan”.
•    “Propunerea legislativa privind terminologia folosita pentru grupul etnic rom” inregistrata in cadrul Biroului Permanent al Senatului, nr. Bp 621 din data de 23.10.2007, respectiv 44 din 05.02.2008.
•    Sebastian Bodu, membru al Parlamentului European a  propus in acest an o motiune prin care cerea schimbarea termenului de “rom” cu cel de “tigan”
•    O data cu miscarea pentru drepturi a persoanelor de etnie roma, asociatiile rome au cerut in mod constant ca termenul “rom” sa inlocuiasca pe cel de “tigan”, ultimul fiind considerat o degradare a demnitatii grupului minoritar rom, avand in vedere faptul ca inca din 1919 a fost dat  un Memo de catre Asociatia Nationala a Romilor din Transilvania, tinut la Ibasfalau/Dumbraveni, orasul Sibiu, in care se cerea: “(...) noi cerem ca de acum incolo, in toate documentele oficiale romanesti, termenul (porecla) de “tigan” sa nu mai fie utilizat ca o bataie de joc la adresa noastra si a celor care ni se alatura.”
•    Congresul International al Uniunii Rome din aprilie 1971, de la Londra,  care a adoptat pentru prima data in istoria moderna steagul romilor, termenul de "romi" si imnul romilor.
•    Cuvantul "tigan" nu exista in limba romana. Termenul nu a reprezentat niciodata o identificarea nici pentru limba romani, nici pentru persoanele rome, fiind un cuvânt profund peiorativ folosit de ceilalti/ non-romi pentru a insulta si dezumaniza romii.
•    Termenul "tigan" provine din limba greaca veche, de la "athinganos/ athinganoy", cateva din sensurile pe care acest cuvant le poate lua fiind urmatoarele: "pagan", "eretic", "de neatins" sau "necurat”.
•    In Principatele Romane, incepand de la primele documente mentionate in 1385  de la Manastirea Vodita, a fost descoperit termenul roma de "atzigan", care a devenit mai tarziu "tigan". Acest cuvant descria initial un statut social, acela a unui slujitor, nu o etnie.
•    "Rom" este un cuvant vechi in limba romana, intotdeauna folosit pentru a descrie etnia romilor, cu toate ca el este un termen ştiinţific INcorect. Potrivit istoricilor termenul deriva din cuvantul Prakriti "dom" , care semnifică "a fi om" şi se referă pe de o parte la imigrantii indieni din diferite grupuri etnice ce s-au amestecat şi s-au angajat in casatoriile mixte in Persia , formandu-se ca grup acolo inainte sa migreze spre  Europa, si pe de alta parte, un subgrup etnic din India, care exista si astazi.   

Noi protestam impotriva utilizarii abuzive a imaginii si limbajului rasist legat de femeile si copiii romi prezentate in mass-media si in discursul public, care contribuie la perpetuarea imaginii stigmatizate a comunitatii noastre, precum si la incurajarea si / sau justificarea  abuzurilor impotriva comunitatilor rome.
Avem dreptul la demnitatea umană!
Solicitam dreptul de a nu fi "straini" si "sclavi" in propria noastra societate la care toata lumea contribuie!
Solicitam dreptul copiilor nostri de a trai intr-o societate multietnica care sa nu se confrunte cu acelasi stigmat cu care ne confruntam noi si parintii nostri!"

28.11.2010


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea