Andreea Molocea

8 martie 2011 - Centrul FILIA a sarbatorit aceasta zi intr-un mod atipic, punand la cale o actiune de constientizare si informare cu privire la ce fac reprezentantii politici pentru cetatene, in pasajul de la Universitate. Facand fata unei temperaturi neprietenoase, cei 50 de voluntare si voluntari FILIA au  impartit pliante si informatii trecatorilor cu privire la problemele femeilor si reprezentarea lor politica, campania facand nota discordanta  tuturor mesajelor elogioase adresate reprezentantelor genului feminin in acea zi.

Acum, dupa doua zile in care am avut timp sa ne dezghetam si sa ne incalzim, putem analiza „la rece” rezultatele actiunii. Iar concluzia noastra este ca a fost un succes. Am impartit peste 4500 de pliante si am reusit sa avem o interactiune productiva cu trecatorii care, in majoritatea lor, au aperciat munca si mesajul nostru. Mai mult, sloganul din acest an „Vrem reprezentare, nu doar flori si martisoare!”a fost unul mai mult decat inspirat, el ajungand sa fie preluat si de catre media online.

Ideea de a face o actiune de 8 martie care sa contrabalanseze avalansele de zambile si martisoare ne-a venit inca de anul trecut cand am realizat o campanie la metrou asemanatoare, cu mesajul „Ma respecti doar de 8 martie”. Anul acesta, pe fondul resimtirii efectelor crizei economice, am dorit sa aducem in discutie faptul ca politicile si bugetele care asigura egalitatea de sanse nu sunt implementate, ca indemnizatiile de crestere a copiilor au fost scazute, ca prevederile privind concediul pentru cresterea si ingrijirea copiilor au suferit modificari drastice si bruste, fiind defavorizante pentru femei. Ca Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, precum si Agentia Nationala pentru Protectia Familiei au fost desfiintate in conditiile in care egalitatea de sanse exista doar la nivel declarativ, iar violenta domenstica, care a crescut ingrijorator de mult in ultimii doi ani, a ramas un subiect uitat pentru sfera politica.

Noi am considerat ca este timpul ca femeile sa cunoasca de „ziua lor” ce anume le lipseste din punct de vedere politic ca cetatene. Uimitor pentru noi a fost sa observam ca doamnele sunt cu mult mai receptive la mesajul nostru decat  tinerele fete, acest lucru subliniind faptul ca diferentele de gen se accentueaza o data cu varsta si devin simtite in mod real in momentul in care, ca femeie, intri pe piata muncii, intretii o familie, cresti copii.

Suntem constiente ca nu toate femeile sunt interesate de faptul ca adaposturile pentru  victimele violentei sunt aproape inexistente, ca sunt prea putine crese, gradinite sau centre de ingrijire, poate ca nu toate simtim (inca) inegalitatile de gen, dar de 8 martie, Ziua Internationala a femeii, zi ce celebreaza (mai presus de propaganda comunista care miza pe simbolica mamei) drepturile femeilor, ar trebui sa ne solidarizam cu toatele si sa aratam cu degetul toate problemele pe care reprezentantii politici le considera mofturi, actiuni de asistentialitate sau pur si simplu le ignora. Pentru femei, ziua de 8 martie ar trebui sa fie o sarbatoare prin care sa fie amintite strabunicile, bunicile si mamele noastre care au avut curaj si initiativa pentru ca noi sa ne putem bucura astazi de libertati si drepturi ce lor le-au lipsit. Dar, mai presus de toate, aceasta zi trebuie sa fie un simbol al solidaritatii tuturor femeilor-cetatene care nu au nevoie sa primeasca doar flori si martisoare de la barbati, dar care sunt perfect capabile sa isi cunoasca pozitia si actioneze pentru a cere drepturile care le sunt nu incalcate, ci de cele mai multe ori uitate!

Am vrut sa facem ceva aparte, pentru ca declaratiile ce le auzim si le primim in acea zi sa nu stirbeasca adevaratul sens al lui 8 martie – acela de a lupta pentru drepturi sociale si politice ale femeilor. Credem ca am reusit.


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea