Laura Candidatu
Nu o sa imi asum in acest articol nicio pozitie referitoare la noul conflict ce implica Libia. Cele de mai jos vizeaza in special o pozitie personala cu privire la accesul femeilor din Libia in domeniul armatei.
Muammar al-Gaddafi are bodyguards femei. Auzind asta, ma gandesc imediat la faptul ca aceste femei au in responsabilitatea lor protectia celui mai important om din stat, lucru ce legitimeaza in mare masura accesul femeilor in domenii considerate in mod traditional masculine. Aceste femei, inainte de a fi selectate, trec printr-o perioada de formare si antrenament dur in folosirea armelor de foc si in arte martiale, fiind pregatite sa isi dea viata pentru liderul politic. Mai mult, depun un juramant de castitate, desi, in acelasi timp...
sunt libere sa se imbrace in haine vestice, sa foloseasca machiaj, coafuri moderne, sa poarte tocuri.
Primul gand poate fi, insa, destul de inselator. Nu trebuie confundata excentricitatea si pozitia de putere, care iti permite sa te porti ca un baietel pe un teren de joaca transpus in lumea reala, cu jucarii persoane la indemana ta, cu o viziune clara de sustinere a drepturilor femeilor.
Nu poti atribui o forma de progresism unui om care isi alege, din viziunea asupra drepturilor omului in general si a femeilor in particular, doar ce ii convine. Ar fi o confuzie cu privre la principiile unui stat democratic.
Gaddafi pretinde ca sustine egalitatea dintre femei si barbati. Dar daca barbatii din armata libiana ar depune un juramant de castitate? Ar afecta oare eficienta femeilor din armata o viata sexuala normala? Raspunsul este unul negativ pentru ambele intrebari. Este cel putin schizoid si infantil sa creionezi limitele in care se poate defini identitatea acestor femei: acces la privilegii vestice « feminine », si totodata juramant de castitate.
Ca feminista, ceea ce ma preocupa, printre altele, este dorinta de a ma defini eu insami ca femeie si, in consecinta, toate deciziile politice care ma privesc sa fie luate in raport cu asta. In plus, este necesar ca femei, ca si mine, sa participe la formularea unor astfel de decizii.
Acces in armata, da, dar nu conform conditionarilor impuse de viziunea unui barbat asupra identitatii mele. Nu, multumesc!