Domnule Crin Antonescu,

noi cu cine votam? Da, suntem turmentate/turmentati, nu pentru ca am fi consumat licori alcoolice, ci pentru ca, de doua zile incoace, ascultam declaratiile diversilor politicieni, pe diverse teme si simtim nevoia de a reactiona. Nefiind decat simple alegatoare/ simpli alegatori, nu avem la dispozitie nici posturi de televiziune care sa ne reia in mod obsedant declaratiile, nici ziare in care sa putem scrie editoriale, asa ca ne adresam dumneavoastra, in speranta, naiva probabil, ca ne veti  ajuta sa ne clarificam confuziile.

Presupunand ca maine ar trebui sa mergem la vot, iata care sunt “ofertele”!

 

Am putea vota cu alianta USL din care face parte partidul pe care il conduceti. Insa, acum cateva zile, toata presa a prezentat programul “Turism fara constrangeri” al colegului dumneavoastra de alianta, Radu Mazare. Conform acestei viziuni de resuscitare turistica, fetele frumoase din Romania ar trebui utilizate in promovarea turistica a tarii ca simple obiecte de decor, in cel mai fericit caz sau ca “nade” pentru turism sexual, in cel mai probabil caz. Unele/unii dintre noi, ca si dumneavoastra, avem fiice pe care nu am vrea sa le vedem, nici acum si nici peste cinci ani, pe post de “animatoare turistice nationale”, asa ca oricat de tentante ar fi ofertele de redresare economica sau sociala ale aliantei, noi nu vom putea vota cu USL-ul.

Sigur, aliantele se fac si se desfac si, la data alegerilor, s-ar putea ca partidul dumneavoastra sa candideze separat. Din pacate, nici aceasta posibilitate nu ne indeamna prea mult sa iesim la vot, pentru ca, pe 13 august, tinerii liberali din judetul Giugiu petreceau cu foc, iar distractia era sustinuta de fete (membre de partid sau nu, nu ne este prea clar!) a caror aparitie l-ar umple de bucurie pe Radu Mazare. Nici dumneavoastra, nici organizatia de femei a PNL nu ati avut nicio reactie, iar lipsa de reactie, pentru noi ca alegatoare/alegatori, inseamna aprobare.

Dincolo de alianta sau de partid, exista posibilitatea ca dumneavoastra sa candidati la functia de presedinte. Ieri, probabil, o asemenea varianta ne-ar fi linistit. Cu 2-3 zile in urma, din pacate, v-am auzit declarand ca nici dumneavoastra, nici partidul pe care il conduceti nu sustineti varianta cotelor separate pentru femei in Parlamentul Romaniei si ca militati pentru promovarea pe criterii de competenta. Stiti la fel de bine ca si noi ca, daca promovarea in partide, inclusiv in cel pe care il conduceti, s-ar face doar pe criteriul competentei, proportia femeilor ar fi semnificativ mai mare. Erati ultimul politician roman (ma refer aici la partea masculina a vietii politice) despre care ne faceam iluzii, pana azi, ca ar sustine reprezentarea reala a femeilor in viata politica, erati politicianul care, acum cativa ani, intrebat de presa daca ar vedea vreo femeie in functia de presedinte al Romaniei, o nominaliza fara ezitare pe Mihaela Miroiu. Am inteles, acum, de unde provenea aceasta lipsa de ezitare: din convingerea dumneavoastra ca, de fapt, nici Mihaela Miroiu si nici o alta femeie nu ar avea in mod real o sansa de a ocupa aceasta functie. Aveti, dumneavoasta si toti ceilalti barbati din politica romaneasca, grija ca o asemenea “oroare” sa nu se intample, opunandu-va unei politici afirmative, care sa permita o mai buna reprezentare a femeilor. Prin urmare, la viitoarele alegeri, nu veti fi, in nici un caz, presedintele nostru si, posibil, nici presedintele altor votanti, femei si barbati deopotriva, dispusi sa va sustina, pana la ultimele declaratii.

Am putea, suparate/suparati pe dumneavoastra, pe partidul dumneavoastra si pe colegii dumneavoastra de alianta, sa ne orientam catre actuala putere. Dar, nici aceasta nu este o solutie pentru noi: actuala putere inseamna, in mod inevitabil, domnul presedinte Traian Basescu. Or, pentru noi, Traian Basescu inseamna primul sexist al tarii: el este cel care, referindu-se la Elena Udrea, declara, intr-o maniera absolut scandaloasa: “nu stiu,  n-a fost la mine, poate la vreun consilier de la Cotroceni , ha, ha, ha!” Nu ne numaram printre admiratoarele/admiratorii doamnei Udrea, insa, dincolo de criticile pe care i le putem aduce, a o pune in postura de “vizitatoare de alcovuri in miez de noapte” denota o viziune cu privire la femeile din politica pe care nu o putem aproba si fata de care ne asteptam sa existe unele reactii, macar din partea organizatiei de femei a PDL. Si, pentru ca nu se poate ca domnul presedinte sa se dezminta in vreo ocazie, ieri, la intalnirea cu fostii sai colegi de la Academia Navala “Mircea cel Batran”, la implinirea a 35 de ani de la absolvire, a declarat, referindu-se la aceasta institutie: “Construieste barbati chiar si din studentii care sunt femei, construieste oameni care sunt educati sa fie invingatori”. Dumneavoastra ce intelegeti dintr-o asemenea declaratie? Noi, urmand o logica simpla, intelegem faptul ca, pentru domnul Traian Basescu femeia nu e tocmai om deplin, asa ca o scoala care o poate transforma in barbat, adica in om curajos, e binevenita!

Acestea fiind optiunile principale, noi revenim cu intrebarea: cu cine sa votam? Daca cele pe care vi le-am relatat va vor determina sa nu ne raspundeti, ar trebui sa intelegem ca sunteti rusinat sau ca pierderea catorva voturi va lasa rece? Dar daca nu sunt doar cateva?

Laura Candidatu, asociatia FRONT

Mihaela Chiribuca, asociatia FRONT

Irina Ilisei, asociatia FRONT

Delia Panait, asociatia FRONT

Ioana Vrabiescu, asociatia FRONT

Ilona Voicu, asociatia FRONT

Daca doriti sa va alaturati demersului nostru si sa semnati scrisoarea, o puteti face trimitand un mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., ori postand un  comentariu la acest editorial. Va rugam sa precizati numele si ocupatia/organizatia. Pentru ca acest demers sa-si atinga obiectivul, precizam faptul ca lista de semnaturi va ramane deschisa timp de o saptamana, fiecare actualizare zilnica a acesteia urmand sa fie postata ca anexa a editorialului.

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (Lista_semnaturilor-04.09.2011.doc)Lista_semnaturilor-04.09.2011.doc 110 kB

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea