Florin Zeru
Daca o problema nu este pe agenda media aceasta nu exista. Din pacate, afirmaţia este cat se poate de reala. Asociaţia FRONT, susţinuta de Cercul de Lecturi Feministe, Grupul FiA, cu sprijinul www.feminism-romania.ro si Blogul Medusei, au reusit sa aduca in atenţia mass-media o problema, foarte grava, cu care se confrunta femeile din Romania: agresiunea sexuala.
„Marsul Panaramelor”, o actiune de succes
Actiunea, numita „Marsul Panaramelor”, a captat atenţia totala a mass-media. Realitatea TV, Antena 3, Pro TV, precum si multe publicatii si aparitii online (Mediafax, Adevarul, Ziare.com, Hotnews, etc.), au dedicat o atentie deosebita evenimentului. Majoritatea presei a tratat subiectul din punct de vedere neutru spre pozitiv, reusind sa preia declaratiile celor prezenti la mars.
Principalele mesaje preluate
Principalul mesaj, pe care aproape toata presa l-a preluat, a fost ca victimele agresiunilor sexuale nu trebuie considerate vinovate iar blamarea lor de catre autoritaţi trebuie sa inceteze. Un alt mesaj preluat a fost cel in care se specifica ca „agresiunile verbale si fizice cu tenta sexuala sunt la ordinea zilei”, in tara noastra. „In Romania are loc un viol la patru ore” este un alt mesaj preluat intens de catre presa.
Pozele si vesnicul deliciu al presei
„Nu ma simt flatata sa fiu agresata”, „1, 2, 3 agresorii jos cu ei!", „Nu vrem cursuri de aparare pentru o simpla plimbare", „Pot sa fiu si goala, pe corpul meu nu pui mana, decat daca vreau eu" au fost principalele sloganuri preluate de o parte a presei. In schimb, pozele au fost deliciul presei. Se spune ca o poza face cat o mie de cuvinte si intr-adevar asa este. Publicaţia Adevarul a dedicat o pagina numai fotografiilor de la mars. Ziarele au scris aproape la unison ca nu toate femeile au venit sumar imbracate, asa cum s-ar fi asteptat « lumea ». Probabil au scris asta cu dezamagire, cine stie..
Manifestul nu este atractiv pentru presa
Organizatoarele au prezentat un manifest prin care cereau autoritatilor dar si oamenilor de rand o serie de lucruri concrete: „sa rupem tacerea asupra agresiunii stradale; sa inceteze blamarea victimelor agresiunilor sexuale; politia, sistemul medical si justitia sa nu mai fie complici la aceste agresiuni, ci institutii de sprijin pentru victime; reprezentantii institutiilor sa ofere sprijin victimelor si sa le trateze cu demnitate, pentru a nu exista teama de a apela la ele; sa nu ne fie teama sa depunem plingere penala impotriva agresorilor; sa existe ajutor pentru victimele violentei; ca victime ale agresiunilor sexuale, sa avem acces efectiv la servicii medicale si consiliere psihologica; sa fie adoptat ordinul de restrictie impotriva agresorilor; violatorii sa fie monitorizati ulterior punerii In libertate”. Din pacate, cererile din manifest au fost prea putin preluate de presa.
Despre ce a mai scris presa
Alte publicaţii au scris despre experientele traumatizante pe care femeile le-au intampinat de-a lungul vietii. In unele cotidiane apare informatia conform careia la mars au participat si barbatii intr-un numar foarte mare. Intre 200 si 300 de persoane reprezinta cifra de participanţi specificata de presa.
Presa din Romania urmareste doar senzaţionalul
„Marsul Panaramelor” a fost un real succes. Numele extravagant si vestimentaţia exotica a participantilor au fost principalele atractii ale presei. Nici un politician nu a prezentat o poziţie cu privire la aceasta actiune si implicit la solicitarile organizatoarelor.