Ana Maita - Pres. "Mame pentru mame"

 

Astazi marcam ziua internationala pentru Eliminarea Violentei Asupra Femeilor. Este un subiect la care romanii au obrazul gros – buletinele de stiri abunda de cazuri care nu mai impresioneaza pe nimeni. Semnul gravitatii violentei impotriva femeilor in Romania este chiar imunitatea noastra la ea. Eu insa ma voi referi la un tip special de violenta asupra femeilor – deoarece acest fenomen are multe forme si nuante, de la traditionala batuta a concubinei la violul marital. Violenta asupra femeii despre care scriu astazi este una pe care majoritatea romancelor o accepta fara sa clipeasca si fara sa constientizeze ca ele – educate sau nu, cu bani sau fara, cu statut sau lipsite - sunt totusi victime ale violentei: violenta in maternitate.

Daca ai fost repezita in timp ce treceai prin durerile nasterii, daca ai fost facuta ‘vaca’, ‘vita’, ‘animal’ cand tipai in chinurile facerii, batjocorita ca ai facut pe tine in timpul travaliului, daca ai fost legata de maini si/sau de picioare de masa de nastere, daca ai fost obligata sa accepti pozitii, proceduri sau  medicatie pe care nu le doreai, daca ai fost apasata cu cotul pe burta in timpul nasterii, sau daca ti-a fost luat copilul de langa tine dupa ce l-ai nascut viu si sanatos atunci DA, ai fost victima violentei in maternitate. Stiu ca toate aceste situatii suna socant dar totodata familiar: fiecare romanca a auzit cel putin 20 de astfel de povesti de nastere si de cele mai multe ori, aceasta cultura orala ne-a pregatit pe fecare pentru ca sa le acceptam fara cracnire atunci cand ne vine si noua randul sa nastem copii in Romania…am perpetuat noi insine violenta in maternitate pentru ca pana ACUM nimeni nu a denuntat-o. Ni s-a parut fireasca, o cunosteam, o asteptam – ea forma in intregime orizontul nostru de expectanta in ceea ce priveste experienta nasterii in maternitate.

 

Toate aceste practici sunt comune in Romania anului 2011 dar cei care le perpetueaza – personalul medical in speta – sunt bine-intentionati si profesionisti. Sunt oameni care au invatat ani lungi o facultate grea, patrioti adevarati care profeseaza o meserie dificila intr-o tara anapoda, profesioisti care se lupta pentru viata. Sunt orbi insa la faptul ca au invatat meserie intr-o epoca in care politica privitoare la reproducere era una bazata pe principiul abuzului si a incalcarii celor mai fundamentale drepturi ale omului. Nu realizeaza ei sau profesorii lor s-au format intr-o vreme cand femeile erau fortate sa nasca cat mai multi copii iar rolul maternitatii era total pervertit – devenita fabrica de produs vajnici cetateni si forta de munca in numar cat mai mare, linia de productie a maternitatii trebuia sa duduie iar femeile nu erau decat simple containere din care trebuia extras rapid si eficient viitorul glorios al patriei. Dreptul femeii de a face alegeri informate, auto-determinate cu privire la propriul corp si la modul in care acesta este tratat de societate era incalcat in totalitate, incepand cu interzicerea contraceptiei si continuand cu protocolul medical la care era supusa in maternitate.

Iesirea din comunism si iesirea din ilegalitate a contraceptiei si a avortului nu a insemnat decat jumatate de pas inainte: romancele pot de atunci sa decida cand vor sa isi asume aducerea unui copil pe lume insa in continuare nu pot decide CUM vor sa il aduca pe lume. In continuare suntem pe linia de productie, trebuie sa nastem in parametrii decisi de o institutie, ideal cat mai rapid si mai controlat. Trebuie sa “fim” nascute de altii, nu sa fim asistate atunci cand nastem noi. Inertia protocolului medical din era comunista ne confisca in continuare dreptul de a naste liber. Noi romancele suntem recunoscatoare ca putem sa nastem asistate cu rigoare medicala insa atunci cand rigoarea medicala este aplicata fara blandete si respect este perceputa ca violenta – iar nasterea este traita ca un episod traumatic. Miracolul ne este furat si in loc ne este dat un cosmar – un succes profesional pe de-o parte, o traire ratata pe de alta - si anume de partea care conteaza.

Romancele abia acum invata sa nasca, acum afla ca nasterea poate fi si altfel decat traumatica – acum realizam CUM sa inchidem de tot rana adanca lasata de comunism in trupul rodnic al romancelor. Chemam alaturi de noi personalul medical din maternitati sa invete si ei alaturi de noi si sa ne insoteasca cu respect si blandete pe drumul greu dar necesar al vindecarii acestei violente pe care ani in sir am asteptat-o cu credinta ca nu se poate altfel. Acum STIM ca se poate altfel: putem naste frumos, cu blandete si respect, in confort si siguranta. Stop violentei asupra femeilor in maternitati.


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea