de Iulia Sima

Ziua Internationala a Femeii, la inceput denumita Ziua Internationala a Femeilor Muncitoare, este marcata in data de 8 Martie, in fiecare an. Este o zi cu importanta globala care celebreaza drepturile obtinute de femei  in plan economic, politic si social.

La inceput deci, Ziua Femeii era un eveniment politic, dar cu timpul si-a pierdut din semnificatiile reale, devenind simplu, o ocazie pentru barbati de a-si exprima iubirea fata de femeile din jurul lor, intr-un mod asemanator zilei de Valentine’s Day. La noi, sarbatoarea de 8 Martie se impleteste cu traditia locala a Martisorului, fiind considerata de catre multi si Ziua Mamei, aceasta fiind o reminiscenta a ideologiei comuniste.

Dar 8 Martie este mai mult decat atat! 8 Martie inseamna in primul rand o celebrare a realizarilor femeilor si in acelasi timp o reafirmare a dorintei de lupta pentru drepturi si egalitate!  Sa ne reamintim cele mai importante momente ale acestei lupte:

1857

Originea Zilei Internationale a Femeii o gasim la mijlocul secolului XIX. In data de 8 Martie 1857, la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au iesit in strada pentru a protesta impotriva conditiilor inumane de munca si a salariilor foarte mici. Femeile au fost dispersate cu brutalitate de politie.

1908

In data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au marsaluit la New York, cerand sa le fie micsorata ziua de munca, salarii mai bune, dreptul la vot si incetarea exploatarii copiilor pentru munca. Sloganul lor era: “Paine si Trandafiri”, painea simbolizand securitatea economica iar trandafirii, o imbunatatire a calitatii vietii lor.

Aceasta revolta pentru drepturi a femeilor  a fost curand asimilata de catre Miscarea socialista. In luna mai a aceluiasi an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminica a lunii februarie sa devina Ziua Nationala a Femeii.

1909

Prima Zi Nationala a Femeii a fost celebrata in Statele Unite in data de 28 Februarie 1909.

1910

La nivel international, organizatiile socialiste din intreaga lume s-au intalnit in anul 1910, la Copenhaga, in Danemarca. In cadrul acelei intalniri, Internationala Socialista a propus o Zi Internationala a Femeii.

1911

In data de 19 martie 1911,  Ziua Internationala a Femeii a fost sarbatorita pentru prima data in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. In acea zi, peste un milion de barbati si femei au iesit in strada pentru o serie de revendicari.

Un alt moment istoric pentru lupta femeilor si pentru insemnatatea zilei de 8 Martie este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, cand intr-un incendiu cauzat de nerespectarea sigurantei angajatilor au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos in strada peste 100.000 de protestatari, femei si barbati.

1913-1914

Ziua Internationala a Femeii devenise si un mecanism de protest impotriva Primului Razboi Mondial. Femeile ruse au sarbatorit prima zi internationala a femeilor in ultima duminica a lui februarie. In toata Europa, un an mai tarziu, femeile au marsaluit pentru pace si pentru a-si sustine cauzele.

1917

Patru ani mai tarziu, in anul 1917, dupa ce doua milioane de soldati rusi au pierit pe front, mamele, sotiile si fiicele lor au iesit in strada in ultima duminica a lui februarie pentru a protesta impotriva razboiului. “Paine si pace” era sloganul lor.

1977

In anul 1977, Organizatia Natunilor Unite si-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internationale a femeii. In acel an, Adunarea Generala ONU a adoptat Rezolutia 32/142, invitand fiecare tara sa proclame, orice zi a anului, in acord cu obiceiurile si traditiile sale, ca “Zi a Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala”. Nu a fost mentionata  in mod specific data de 8 martie, insa multe tari au ales sa celebreze femeile in aceasta zi.

Este o zi cand femeile sunt recunoscute pentru realizarile lor, netinand cont de diviziuni nationale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie  cand trebuie sa ne amintim eforturile si realizarile din trecut si, cel mai important, sa privim in perspectiva la potentialul neexploatat al femeilor si la oportunitatile ce le asteapta pe femeile viitoarelor generatii”. (UN Womenwatch - organism ONU)

 


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea