Guvernanții vor natalitate, dar fiecare mamă se descurcă pe cont propriu. 1.500 de lei, analizele în primele luni. Cine n-are bani, riscă pe pielea ei În ciuda declarațiilor sforăitoare ale politicienilor, femeile însărcinate din România sunt lăsate de izbeliște.

Simona, din Cluj, are 32 de ani, și a scos din buzunar, pentru analizele obligatorii din primul trimestru de sarcină, peste 1.500 de lei. „Gravidele au toate drepturile numai pe hârtie. Pentru primele analize de sânge am achitat 160 de lei. Apoi am efectuat un examen de urină pentru depistarea posibilelor infecţii, o ionogramă și alte analize de sânge și am achitat 184 de lei. Alte două examene de urină și urocultură – 110 lei. Profilul Torch – 400 de lei, dublu test – 150 de lei. Și toate aceste analize trebuiau să fie gratuite. La asta mai adaug consultațiile la medicul ginecolog, 270 de lei/vizită și au fost trei. Asta e România”, se plânge femeia.

Cine nu are bani și nu face analize, riscă, iar în România încă se naște la întâmplare. Profilul Torch este esențial pentru toxoplasmoză și alte boli infecțioase. La spitalul de specialitate, asistenta de la Triaj recunoaște sincer: „Facem, dar abia în ianuarie. Acum nu mai avem fonduri”.

Pentru o mamă care câștigă 1.000 de lei pe lună, acest test costă 400 de lei. Și alege să nu-l mai facă. Directorul de la Infecțioase e sincer: „Nu mai avem bani. Înainte făceam analize pentru 20 de gravide zilnic.”, spune Ioan Mureșan. Altă analiză importantă este „Dublu Testul”, care depistează malformațiile fătului.

La Clinica de Ginecologie 1 din Cluj prețul e afișat la intrare: 150 de lei. „Nu mai sunt fonduri”, e refrenul. E o listă lungă de prețuri, nimic nu e gratuit: 35 de lei consultația, 100 de lei ecografia simplă, 200 de lei cea 4D etc. „Ecografiile 3D, 4D, nu se decontează, or sunt esențiale pentru identificarea malformațiilor. E avantajos inclusiv pentru stat să nu aibă în grijă copii cu handicap, care necesită costuri uriașe”, spune medicul de familie Remus Lupu.

20% dintre mame nasc fără analize

Consecința: tot mai multe mame nasc fără să fi făcut măcar o analiză pe toată durata sarcinii. „Conform unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică, 20% dintre mamele care au născut anul trecut au primul contact cu medicul la naștere”, a explicat Ana Moiță, de la Asociația Mame pentru Mame. Numărul gravidelor care nu fac teste și examene prenatale a crescut în ultimii doi ani. „S-au închis unele spitale și distanța pentru mame a crescut. Unele nu au nici bani de transport”, a mai punctat Ana Moiță.

 

Sursa: Evenimentul Zilei

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea