Proiectul Adrianei Radu a fost unul dintre cele premiate în cadrul competiţiei Restart România de anul acesta. Platforma Sexul vs. Barza funcţionează în zona educaţiei sexuale şi a educaţiei pentru toleranţă- totul în format video.

Fiecare săptămână are o tematică, despre care Adriana va vorbi, într-un video postat pe site. În ziua următoare, discuţia va fi susţinută de text, iar, în a treia, se vor oferi informaţii informaţii despre tema respectivă printr-o serie de linkuri către alte articole utile ori comics-uri pe subiectul cu pricina.

Totodată, din două în două săptămâni va fi publicat un interviu pe o temă anume, interviu realizat fie cu adolescenți, fie cu adulți tineri care își pot împărtăși experiențele prezente sau trecute.

Site-ul se adresează atât copiilor din clasele V-VIII, cât şi celor de liceu.

Adriana spune că nu vrea să discute din postura unui profesor autoritar: informaţiile pe care le transmite vor fi reformulate într-o manieră pedagogică, cu ajutorul unei profesoare de la liceul George Coşbuc, Ioana Nanu, însă Adriana explică că vrea să le vorbească tinerilor din punctul de vedere al prietenei mai în vârstă: "Cum vorbeau prezentatorii de pe la Atomic, când eram noi mici, adică să simţi că-i mai mare decât tine, dar într-o manieră prietenoasă şi deschisă. Nu vreau să-i iau de sus pe copii, vreau să spun lucrurile de aşa natură încât să creez un soi de încredere între mine şi ei", adaugă.

Speră ca şi profesorii să-i îndrume pe cei mici către site, în orele de dirigenţie ori biologie, de exemplu, însă se bazează pe principala calitate a internetului: că-l poate accesa oricine.

Ideea i-a venit anul trecut, pe când lucra în Germania, ca teaching assistent la o şcoală generală din Karlsruhe.  În cadrul unei organizaţii la care făcea voluntariat, s-a făcut un curs de educaţie sexuală pentru femei, adresat femeilor străine. O doamnă ginecolog le-a vorbit despre corp într-un fel în care la noi nu i s-a vorbit: "După două ore cât am ascultat-o, am plecat cu ideea că menstruaţia este ceva minunat şi că, de fapt, este baza nutritivă pentru un potenţial copil pe care alegem să nu-l facem, dar că nu-i nici dubioasă, nici murdară. N-am primit deloc mesajul asta până la 23 de ani, că corpul meu e ok, că corpul meu e frumos. Chiar a schimbat ceva în mine şi m-am gândit la mine când eram mică- vreau că fetelor din următoarea generaţie să li se spună asta şi să aibă o imagine mai bună despre asta."

Totodată, a pornit şi de la faptul că, în landul în care lucra ea, se face educaţie exuală din clasa a patra. Povesteşte că, în anul în care a predat în Germania, un medic ginecolog a făcut nişte workshp-uri cu cei de clasa a patra, în care le-a vorbit despre corp. Iar, la un moment dat, un băieţel voia să întrebe ceva în legătură cu părul pubian şi nu putea să spună "vulvă": "Îi era jenă şi tot spunea "acolo jos". Iar tipa ginecolog l-a încurajat să spună cuvântul standard şi să nu se jeneze. Şi el a spus până la urmă, roşu la faţă, jenat, dar a spus. Trebuie să  începi să vorbeşti cu cuvintele normale despre sex, fără ocolişuri. Când ai folosit cuvântul "vulvă" ca pe cuvântul "nas" deja eşti câştigat", explică.

Spune că România e departe de Germania în momentul ăsta. La ei se face educaţie sexuală din clasa a patra, în România nu se face deloc: "A existat o încercare cu Educaţie pentru Sănătate la un moment dat, numai că e o materie care, în mare parte nu s-a făcut. Era şi opţional.  Importantă este introducerea Educației sexuale ca materie obligatorie în școlile din România. Pe termen mediu şi lung ne dorim să influenţăm factorii de decizie înspre schimbarea legislativă și introducerea în curriculum a educației sexuale".

Spune că mai știe de site-uri bune pe educaţie sexuală, în Anglia ori în Statele Unite, însă nu știe niciunul care să fie preponderent în format video.

Echipa site-ului e formată, pe lângă Adriana, din echipa ONG-ului FRONT care deține site-ul www.feminism-romania.ro, din Ioana Nanu, profesoară de limba română la liceul George Coşbuc, filmările le face Dorin Dinescu, iar site-ul a fost pus pe picioare de firma de IT Good Afternoon. S-au apucat să facă un stoc de filmuleţe, site-ul urmând să fie îmbogăţit cu conţinut constant din februarie.

Articolul Mirunei Bardulete poate fi citit integral pe http://b365.realitatea.net/ciorna-sexul-vs-barza-platforma-care-le-zice-celor-mici-de-unde-vin-copiii_185199.html

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea