Asociaţii din întreaga lume pledează pe 17 decembrie pentru încetarea violenţei asupra femeilor implicate în prostituţie. Cu ocazia acestei zile, două organizaţii non-guvernamentale din Români, ARAS şi APADOR-CH, au făcut o anchetă a cărei principală concluzie este că prostituatele sunt agresate de proxeneţi, dar şi de poliţişti.

Coordonatorul de proiect Liana Velica, de la Asociația Română Anti-Sida, a precizat că studiul se bazează pe prostituția de stradă și, în mică măsură pe cea de apartament, nu pe cea de lux. La chestionar au răspuns, prostituatele implicate în programul de prevenire  a riscului de infectare cu HIV. Studiul se bazează pe date de la sfârșitul anului 2011, începutul anului 2012.

Asociațiile scot în față un caz, al unei agente sub acoperire, care în aceeași perioadă în care s-a desfășurat și ancheta, a intrat în rolul unei prostituate pentru a arăta comportamentul abuziv al polițiștilor asupra femeilor, care prin ceea ce fac, sunt vulnerabile. Doi polițiști de la Secția 3, din Capitală, au bătut-o și terorizat-o psihic. Cei doi au amenințat-o că dacă nu mărturisește că practică prostituția sau dacă nu le dă mită o să-i “tragă o bucată de o să cadă în cap”. Mai mult, unul dintre polițiști a încătușat-o pentru câteva minute și i-a refuzat dreptul de a da un telefon. Durata și motivul încătușării nu au putut fi justificate. Al doilea s-a comportat abuziv, i-a făcut percheziție corporală, chiar dacă aceasta se face de o persoană de același sex, ocazie cu care a dezbrăcat-o complet, smulgându-i îmbrăcămintea și lenjeria intimă.

“ARAS desfășoară acțiuni de prevenire HIV încă din 1992, însă din 2000 desfășurăm un program destinat prevenirii riscului de infectare cu HIV în rândul persoanelor care practică prostituția. Însă am văzut că există discriminări și abuzuri și aveam sentimentul că nu reușim”, a spus Liana Velica. Femeile care practică prostituția “se tem să depună plângere”. De ce se tem? Tocmai pentru că sunt abuzate chiar de autorități. Potrivit studiului celor două organizații 32% dintre prostituatele, aflate în programul de prevenire, au rămas fără prezervative după ce le-au fost confiscate de cei care se ocupă cu ordinea publică. Concret, seară de seară, femeile care practică prostituția au parte de: injurii, amenzi, confiscarea prezervativelor, bătăi, violuri. Răspândirea infectării cu HIV este astfel favorizată. Mai mult, 48% dintre ele au fost bătute de clienți, proxeneți, dar și de autorități.

Chiar dacă 46% dintre ele doresc pedepsirea în continuare a proxenetismului, 71% vor dezincriminarea prostituției.

 

Un articol de Roxana Covrig, preluat de pe www.dcnews.ro

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea