Mai multe ONG-uri ii cer Ministrului de Interne, printr-o scrisoare deschisa, sa trateze cu maxima seriozitate cazul politistei la Bals

In urma recentelor incidente care au avut loc la Bals, judetul Olt, in care o angajata a Politiei acuza ca a fost violata in repetate randuri de catre superiorul sau si fortata sa intretina relatii sexuale cu procurori si politisti, mai multe asociatii pentru drepturile femeilor i-au trimis ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, o scrisoare deschisa in care iau pozitie si solicita tratarea cu maxima seriozitate si transparenta a acestui caz.

Semnatarele scrisorii atrag atentia ca evenimentele de la Bals prezinta elemente de violenta fizica si psihologica, hartuire si agresiune sexuala care sunt sanctionate de legislatia in vigoare si subliniaza faptul ca acesta nu este un incident izolat (vezi cazul Perla).

„Atragem atentia ca inegalitatea de gen, abuzurile sexuale sunt departe de ceea ce inseamna relatii de munca bazate pe echitate, respect si profesionalism. Dorim sa subliniem ca tratarea necorespunzatoare a acestor incidente nu vor face altceva decat sa adanceasca neincrederea cetatenilor in institutia pe care o reprezentati cu atat mai mult cu cat Ministerul Afacerilor Interne este puternic masculinizat” se arata in scrisoarea deschisa.

Totodata, asociatiile ii cer Ministrului crearea unui sistem intern care sa faciliteze anchetarea plangerilor agentelor de politie care sunt victime ale abuzurilor sexuale comise de superiori si colegi, precum si aplicarea de urgenta a unui protocol de prevenire a oricaror forme de hartuire si abuz asupra angajatelor de gen feminin. De asemenea atrag atentia ca „unitatile de politie din tara trebuie sa fie un mediu de lucru sigur pentru toti angajatii, femei sau barbati”. Mai mult,  „tinand cont de numarul diferit de femei si barbati care lucreaza in institutie, de faptul ca Politia Romana continua sa fie reticenta in ceea ce priveste accesul si valorificarea capacitatilor profesionale ale femeilor, punand bariere inclusiv la admitere si la angajare”, semnatarele considera „ca sunt necesare masuri ferme care sa elimine discriminarea de gen si sa ofere aceleasi sanse femeilor ca si barbatilor de a se afirma in structurile teritoriale ale Politiei si de a beneficia de un mediu de lucru sigur”.

Modul in care cazul de la Bals va fi tratat va putea incuraja sau descuraja alte femei care se confrunta cu aceste abuzuri de a solicita ajutorul pe viitor, sustin feministele.

Lista organizatiilor semnatare:

Societatea de Analize Feministe AnA

Asociatia Front

Centrul pentru Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen FILIA

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Euroregional Center for Public Initiatives

Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen A.L.E.G.

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea