Astăzi, mai multe activiste și mai mulți activiști pentru drepturile femeilor ne-am adunat în fața Poliției Generale a Capitalei și în fața Ministerului de Interne pentru a protesta împotriva abuzurilor sexuale din Instituțiile Poliției.

 

Protestul s-a desfășurat sub formă de flash-mob. Timp de câteva minute, în fața celor doua instituții am afișat un banner pe care se putea citi: “Opriți abuzurile sexuale din poliție!”

Acţiunea de astăzi este o continuare a tuturor luărilor de poziție pe care le-am avut în această perioadă, după ce o polițistă și-a acuzat superiorul că a violat-o și că a forțat-o  să întrețină relații sexuale cu procurori și polițiști. (link Cazul Balș)

Într-o nouă scrisoare deschisă, alături de mai multe organizații, îi cerem domnului Ministru Radu Stroe seriozitate maximă cu privire la ancheta inițiata de catre Minister pentru a verifica condițiile in care angajatele din Poliție își desfășoară activitatea.

Este imperativă modificarea întregii culturi instituționale care a permis astfel de abuzuri, dar şi a altor aspecte care afectează nu doar femeile, ci şi bărbaţii din poliţie. Cetăţenii trebuie să capete încredere în instituţia Poliţiei şi, sub nici o formă, aceasta nu trebuie să mai transmită imaginea unei structuri bazate pe abuzuri, violenţă şi discriminare, în rândul angajaţilor sau în relaţiile cu aceştia.

Organizațiile care au aderat la aceste forme de protest vor continua să monitorizeze și să investigheze conformarea IGPR la normele legale anti-discriminare și anti-hărțuire sexuală, sesizând atât organele competente, cât și opinia publică de eventualele abateri și oferind asistență eventualelor persoane afectate.

Este important mesajul de toleranţă zero faţă de orice formă de hărţuire şi agresiune, inclusiv hărţuire sexuală, față de angajați/angajate sau cetațeni/cetațene. Este important ca acest mesaj să fie dat de la nivelul conducerii Poliţiei şi urmat de acţiuni ferme şi susţinute și de asemenea  este important ca societatea să  identifice și să amendeze vehement orice derapaj în direcția violenței sexuale.

Opriți abuzurile sexuale din poliție!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea