Deşi părea imposibil, se sărbătoreşte într-o ţară mai rasistă ca anul trecut. În 2013, în România, un “tânăr politician” şi-a permis să susţină că femeile rome ar trebui sterilizate.  Incidentul a generat reacţii negative minore în presa din România. In schimb, a produs extrem de multe comentarii online care sustineau ideea sterilizarii si cereau, in plus, exterminarea tuturor romilor. Mai mult, deşi trecute sub tăcere, există multiple cazuri în care femei rome au fost sterilizate la insistenţa medicilor sau autorităţilor locale, sub pretextul oferirii unor servicii de sănătate reproductivă. La mai puţin de 80 de ani de la Holocaust, opinia publică din România încurajează sau tolerează instigarea la genocid.

Activiste rome au arătat că mesajele extremiste anti-rome se concentrează asupra simbolului femeii rome şi că pentru femeile rome în carne şi oase aceste mesaje rasiste creează nesiguranţă zilnică. Argumentele rasiste ascund cauzele economice ale sărăciei şi discriminarea cotidiană  cu care se confruntă o mare parte a femeilor rome.

A propune sau încuraja sterilizarea femeilor dintr-o anumita etnie înseamnă a considera că dreptul unei femei de a dispune de propriul său corp poate fi încălcat pe criterii etnice sau rasiale. Indiferent de etnie, ca femei avem dreptul să decidem asupra a ce se intamplă cu corpurile noastre: de ce să ţi se lege trompele dacă nu ai salariul destul de mare?!

Într-un context din ce în ce mai rasist, nu e suficient ca instituţii şi ONG-uri să ceară sancţionarea urii rasiale. Dreptul femeilor de a decide asupra propriilor corpuri, accesul la resurse şi servicii de sănătate reproductivă, dreptul tuturor la respect şi o existenţă lipsită de ameninţare trebuie afirmat zilnic de fiecare dintre noi.

Nu ar trebui să fim complici la a crea un viitor sumbru pentru nimeni. Începând de azi, nu mai tolera discriminarea romelor şi romilor in Romania. Ia atitudine împotriva declaraţiilor şi actelor rasiste, fie ele vizibile în media sau printre cei pe care îi cunoşti.

* Deşi nu există cifre exacte, între 1939 şi 1945 se estimează că ar fi fost omorâţi de către nazişti sau aliaţii lor peste 220.000 de romi. Comisia română pentru victimele Holocaustului a declarat 36.000 de morti, dar alte estimări propun o cifră cu mult mai mare. În 1941 şi 1942, din România au fost deportaţi în Transnistria 26.000 de romi. Mii dintre cei deportaţi au murit din cauza abuzurilor armatei sau foamei.

 

Sursa: http://ziuaromilor.wordpress.com/info/

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea