Mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care şi asociaţia feministă Front, critică, într-o scrisoare deschisă adresată Comisiei de revizuire a Constituţie, renunţarea la un amendament ce interzice discriminarea în baza unor criterii precum orientarea sexuală, vârsta şi dizabilitatea.

Amendamentul, aprobat iniţial de Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei, prevedea următoarele: „Art. 4 – (2) România este patria comună si indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi. Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă, credinţă sau religie, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală este interzisă".

Marţi, preşedintele Comisiei, liberalul Crin Antonescu, a precizat că votul de săptămâna trecută a fost dat "de principiu" şi a supus din nou la vot amendamentul. De această dată, amendamentul a fost respins urmând ca alineatul să rămâna în forma din Constituţia actuală, respectiv: "România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială".

Romaniţa Iordache, cercetătoare la Comisia Europeană, expertă în combaterea discriminării, a declarat, la Radio France International, că „situaţia este într-adevăr gravă, pentru că transmite un semnal prost. În momentul în care comisia a adoptat varianta de articol 4 cu o listă inclusivă în prevenirea împotriva discriminării, am răsuflat cu toţii uşuraţi, crezând că iată, în sfârşit, parlamentarii români înţeleg că facem parte din Europa, au citit articolul 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Reacţia noastră iniţială a fost una de satisfacţie şi de bucurie că avem valori comune cu parlamentarii. Din păcate, ce s-a întâmplat acum două zile ne-a şocat pe toţi!".

Experta antidiscriminare precizează că "şocul mare nu vine numai din revotare şi revenirea la formula veche, Iorgovan, de definire a articolului 4. Mult mai şocante sunt discuţiile care au avut loc în comisie, cu prilejul revotării, pentru că înţelegem de fapt că miza a fost scoaterea orientării sexuale dintre criteriile protejate. Ceea ce nu este O.K., indică homofobie! Însă nu au realizat parlamentarii noştri şi că ştergând această listă, apare o diferenţă de tratament şi în ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi şi în ceea ce priveşte persoanele în vârstă. Constituţia României, pe fostul articol 4 nu includea aceste trei criterii".

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (protest revotarea art. 4_14.06.2013.pdf)Scrisoarea deschisă semnată de organizaţiile neguvernamentale. 64 kB
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea