COMUNICAT DE PRESĂ

Mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile femeilor solicită Ministerului Justiţiei şi Consiliului de Mediere să confirme public faptul că, de la 1 august, şedinţele de informare asupra avantajelor medierii nu sunt obligatorii în cazul acţiunilor penale, aşadar nici în cazul infracţiunii de viol, acestea fiind amânate, potrivit  OUG nr. 4/2013, până la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală.

În ultima săptămână au apărut în presa centrală şi locală mai multe articole [1] care informează asupra intrării în vigoare, de la 1 august 2013, a unor prevederi legale ce obligă părţile aflate în proces să participe la o şedinţă de informare asupra avantajelor medierii, sancţiunea în cazul neparticipării la această şedinţă fiind inadmisibilitatea cererii de către instanţa de judecată.

Articolele respective informează că aceste prevederi se aplică inclusiv în acţiunile penale în care se admite retragerea plângerii şi/sau împăcarea părţilor, printre aceste tipuri de cauze penale numărându-se şi infracţiunea de viol. Cu alte cuvinte, articolele apărute în presă lasă de înţeles că de la 1 august victimele violului vor trebui să participe obligatoriu la o şedinţă de informare asupra „avantajelor medierii”, în caz contrar plângerea penală nu le va fi admisă de instanţa de judecată.

Organizaţiile non-guvernamentale atrag atenţia că, potrivit OUG nr. 4/2013, mai precis Art. VIII din această Ordonanţă de Urgenţă, intrarea în vigoare a prevederilor Legii Medierii în cauzele penale a fost amânată până la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală, prevăzută a  avea loc în februarie 2014.  Şedinţele de informare asupra medierii sunt obligatorii şi sancţionate cu inadmisibilitatea cauzei numai în procesele în materie civilă, de familie şi alte materii prevăzute de lege, mai puţin în materie penală.

Organizaţiile non-guvernamentale reiterează faptul că nu sunt de acord cu includerea violului în rândul infracţiunilor ce pot fi supuse medierii şi au solicitat expres în mai multe rânduri amendarea Legii Medierii în acest sens, astfel încât să nu existe nicio permisivitate în ce priveşte sancţionarea legală a violatorilor.

Nu în ultimul rând, ele atrag atenţia că rezolvarea pe cale extrajudiciară a litigiilor ce vizează forme de violenţă împotriva femeilor este interzisă prin Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei  împotriva femeilor şi a violenţei domestice, Convenţie pe care România urmează să o semneze şi ratifice în perioada următoare.

 

Organizaţii semnatare

Asociaţia Front

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Societatea de Analize Feministe AnA

A.L.E.G.( Asociația Pentru Libertate şi Egalitate de Gen)

Centrul Filia

Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei – Artemis Cluj şi filiala Baia Mare

_________

 

[1] Mediafax: Informarea asupra medierii, pas obligatoriu înainte de proces, de la 1 august. violul, printre infracţiunile care pot ajunge la mediere ;  Evenimentul Zilei: Cu violul la mediere. Vezi cum poţi evita un proces şi cauzele în care se aplică medierea; Ziarul Puterea : Şedinţe de informare obligatorii. De la 1 august, violul intră la mediere.

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (Scrisoare deschisa Mediere VIOL.doc)Scrisoare deschisa Mediere VIOL.doc 38 kB
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea