"A avea o soție este, la urma urmei, mai bine decât a avea un câine” este una dintre replicile celebre ale lui Charles Darwin, faimosul naturalist britanic, care l-au transformat într-unul dintre exponenții misoginismului victorian. Și totuși, totul nu era decât o mască, susține Phillipa Hardman, unul dintre biografii părintelui teoriei evoluției.

Analele științei sunt pline până la refuz cu personalități masculine care, după standardele de azi, ar fi considerate ca veritabile definiții ale misoginismului. Iar Charles Darwin a fost doar unul dintre acești „luminați” ai științei care nu s-au sfiit să categorisească femeia în fel și chip. Dar Darwin nu făcea altceva decât să se alipească unei tendințe generale pentru a nu își compromite imaginea, susține Phillipa Hardman.

Într-o serie de scrisori care nu a fost niciodată publicată, scrisori adresate unor femei din lumea științei, Darwin trădează o cu totul altă față. Omul care susținea în public ca „selecția sexuală i-a făcut pe bărbați mai bătăioși, mai energici și mai creativi decât femeile” se simțea în largul său corespondând cu naturalista Mary Treat sau cu activista Lidya Becker. Mai mult, Darwin nu s-a sfiit să le încurajeze deși, cel puțin, Becker era o aprigă luptătoare pentru drepturile femeilor. De altfel, Charles Darwin a susținut-o și a încurajat-o pe Mary Treat să își publice studiile asupra fluturilor argumentând că femeile nu trebuie cu niciun chip private de educația științifică.

„Există numeroase motive pentru care Darwin nu și-a manifestat public părerile sincere despre femei și despre egalitatea în drepturi. Filosoful John Suart Mill, cel care și-a exprimat părerile vis-a-vis de recunoașterea drepturilor femeilor, a fost ridiculizat de presa vremii și de publicul masculin, fiind categorisit ca feminin. Darwin nu avea nevoie de asemenea etichete, mai ales că lupta sa pentru recunoașterea teoriilor sale era în plină defășurare. Pur și simplu, Darwin s-a raliat trendului masculin asociat cu mediul academic din acea perioadă. Nu putem spune că era un feminist, dar nici nu mai putem afirma că era un misogin înveterat”, concluzionează Phillipa Hardman.

Sursa: stiintasitehnica.com

 

Cam cât de mult credeţi că a evoluat misoginismul de la Darwin şi până in prezent?

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea