Tu dai tonul la egalitate!

 

 

Sub sloganul  „Tu dai tonul la egalitate”, în perioada 19 – 21 septembrie se va desfăşura la Sibiu o nouă ediţie a Festivalului Egalităţii de Gen. Evenimentul cuprinde proiecţii de film, teatru invizibil, biblioteca vie şi alte activităţi inedite care au drept scop schimbarea prejudecăţilor şi stereotipurilor despre femei şi bărbaţi. Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen - A.L.E.G. din Sibiu împreună cu partenerii din cadrul Coaliţiei pentru Egalitate de Gen:  Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia E-Romnja şi Asociaţia Front.

 

 

 

 

 

De ce un Festival al Egalităţii de Gen?

Sibiul este cunoscut ca un oraş al festivalurilor. Dacă majoritatea festivalurilor au un rol cultural sau comercial, Festivalul Egalităţii de Gen este singurul festival cu rol educativ, ce prmovează schimbarea socială. Scopul principal este formarea de noi atitudini şi comportamente, în special în rândul tinerilor, activităţile sunt bazate pe metodele educaţiei non-formale iar intrarea la evenmente este gratuită.

 

Festivalul Egalităţii de Gen este o campanie de conştientizare organizată anual de A.L.E.G. care atrage atenţia că violenţa împotriva femeilor este favorizată de prejudecăți şi stereotipuri. Ce ar spune un extraterestru despre pământence dacă şi-ar forma imaginea despre femei din  reviste, reclame sau ştirile TV? “Idealul lor în viaţă este să scoată petele din cămăşi şi şosete. Cele mai multe au sub 35 de ani şi nu pot să mănânce o ciocolată fără să se dezbrace. Unele sunt răsfirate mai mult de decor printre costumele masculine din parlament şi guvern. După 35 de ani sunt grase şi locuiesc la bloc.” Iar despre bărbaţi: „Majoritatea sunt politicieni, fotbalişti sau infractori. Restul au chelie, burtă şi nu fac nimic toată ziua decât să bea bere şi să comande femeilor ce să gătească.”

 

Din păcate, aceste imagini, repetate zi de zi, ajung să ne influențeze chiar şi pe noi, pământenii. Stereotipurile se agaţă de noi fără să ne dăm seama. Ajungem să privim lumea prin lentile ponosite, care nu sunt neaparat ale noastre, dar prin care violenţa şi discriminarea ne par normale. Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, A.L.E.G. şi partenerii săi din proiectul Coalitţia pentru Egalitate de Gen cheamă tinerii să dea tonul la egalitate şi să schimbe aceste percepţii în cadrul Festivalul Egalității de Gen, arătând că există şi o altă Femeie şi un alt Bărbat, care ies din tipare şi pot interacţiona de la egal la egal.

 

Pentru ca participanții la festival să poată să dea tonul la egalitate, voluntarii A.L.E.G. s-au gândit să îi ajute prin Brioşele Emancipate, nişte prietene dulci cu mesaje piperate, care aduc o perspectivă dublă, feminină şi masculină, asupra lumii şi te ajută să recunoşti mai bine inegalităţile:  „Nu trebuie să fii împotriva bărbaţilor ca să fii pentru femei”, „A-i spune unei femei ce nu poate să facă înseamnă să-i spui ce are voie să facă”. Brioşele vor insoţi activităţile din festival, iar sibienii care le gustă sunt invitaţi să facă donaţii pentru Centrul de Consiliere pentru Victimele Violenţei de la A.L.E.G.

 

Iată ce activităţi inedite oferă anul acesta festivalul:

 

Biblioteca Vie (Librăria Habitus, 20 septembrie ora 11)

De când nu ai mai citit o carte? Dar un om? La Biblioteca Vie, cărţile sunt oameni pe care îi poţi împrumuta. Fiecare carte vie spune o poveste care te poate ajuta vezi lumea cu alţi ochi. Cei şi cele care vor să îşi confrunte prejudecățile despre pușcăriași ar trebui să împrumute cartea Povestea unei recidiviste – Atunci când pedeapsa este pușcăria, întruchipată de Mihaela Săsărman, de la organizația Transcena care lucrează de peste 20 de ani în penitenciarele din România. Dacă credeţi că toţi directorii au burtă, sunt plini de ei şi au peste 40 de ani, vă recomandăm cartea lui Adrian Tibu, noul director al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Gong” din Sibiu, O staţie de tren. Dacă credeţi că victimele violenţei nu pot fi ajutate pentru că ele mereu se întorc la partenerul abuziv, împrumutați Povestea unei Supraviețuitoare - Eleonora Pokola. Peste 12 cărţi aşteaptă să fie lecturate într-o conversaţie informală, de circa 20 de minute. Între două cărţi te poti delecta cu proiecţii de filme ale regizoarei Camelia Popa, carte vie şi ea în biblioteca noastră.

 

Proiecţie de teatru invizibil (Bicicleta Pub, 20 septembrie, ora 19.00)

Cu sprijinul Tursib S.A. si Mojo By Our Coffee Shop, A.L.E.G. a realizat începând din luna august filmări cu camera ascunsă pentru a surprinde reacţiile sibienilor la situaţii de violenţă jucate de actori profesionişti, dar pe care publicul le-a perceput ca situaţii reale. Teatrul invizibil este o formă de teatru social în care publicul nu este dinainte avertizat că are loc o piesă de teatru şi află acest lucru doar la sfârşit. În autobuzele Tursib s-au filmat două situaţii de hărţuire (o fată acostată de un bărbat şi un băiat hărţuit de două fete). La Mojo, s-a înscenat o situaţie de violenţă în cuplu. Sibienii au avut reacţii foarte diverse, de la ignorare la implicare în sprijinul victimei. Invităm publicul să vedem împreuna filmările şi să le discutăm. Scopul acestei acţiuni este să arătăm că violenţa este o chestiune publică ce ne priveşte pe toţi.

 

 

Filme (Librăria Habitus, 19 septembrie ora 11, 21 septembrie ora 18.00)

 

Corpul meu îmi aparţine! este un film ce va putea fi vizionat în premieră, produs de A.L.E.G. în cadrul proiectului „Corpul meu îmi aparţine – violenţa sexuală în rândul tinerilor, conştientizare şi centru de consiliere” finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG România. În următoarele 10 luni, filmul va fi punctul central al unei caravane educative în scoli din judeţele Sibiu şi Mureş , scopul fiind ca adolescenţii să înveţe să recunoască situaţiile abuzive şi modalităţi de a ieşi din situaţie sau de a oferi suport cuiva aflat la nevoie. Regia este asigurată de Camelia Popa, filmările şi montajul de Ionuţ Vişan.

 

Filmul Hapy Hapy/Cumplit de fericită din arhiva Transilvania Film Festival este un film despre visul de fericire în familie şi diferenţele între vis şi realitate.

 

Harta interactivă a discriminărilor urbane (cort festival Piaţa Mică, 19 septembrie ora 17.00)

 

Partenerii noștri din Coaliţia pentru Egalitate de Gen, de la organizaţia AnA din Bucureşti, lansează sibienilor întrebarea: unde în Sibiu te-ai simţit vreodată discriminat/ă pentru că eşti femeie sau bărbat? Pe o hartă uriaşă a Sibiului trecătorii vor putea marca instituţiile sau locurile unde au avut experienţe de discriminare şi ne vor putea împărtăşi istorioara pe bileţele care se vor constitui într-o legendă a hărţii discriminărilor urbane. La final, fotografia hărţii cu legenda ei va fi făcută publică şi transmisă către Primărie şi alte instituţii abilitate pentru a rezolva o parte din problemele semnalate.

 

 

Consultă PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI.

 

Parteneri locali ai Festivalului Egalităţii de Gen 2014: Librăria Habitus, Lipicioşii, Transilvaiania Film, Bicicleta Pub, Campania Sibiul Vesel, Gratuitor, Sibiu 100%, Zile şi Nopţi, Trans Agape, Simpa. În 2015, partenerii de proiect vor replica la Bucureşti Festivalul Egalităţii de Gen de la Sibiu.

 

Anul acesta Festivalul Egalităţii de Gen este organizat de A.L.E.G. la Sibiu în cadrul proiectului Coaliţia pentru Egalitate de Gen finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea totală a proiectului: 74.250 Euro. Durata: 18 luni. Promotor proiect: Centrul Parteneriat pentru Egalitate, parteneri: A.L.E.G., Asociaţia Front, Societatea pentru Analize Feministe AnA şi E-Romnja. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org” .

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea