8 martie - Ziua Internationala a Femeilor - este sarbatorita in Romania cu flori si cadouri oferite femeilor. Este o zi simbolica de recunostinta pentru contributia pe care femeile o au in familie, la locul munca si, in general, in societate.

Insa Ziua Internationala a Femeii poate si trebuie sa fie si un prilej de a pune in lumina  problemele cu care femeile din Romania continua sa se confrunte, unele din aceste probleme fiind agravate in ultima perioada de criza economica, de lipsa de interes politic si de politici publice adecvate. Centrul FILIA, organizatie nonguvernamentala din Bucuresti care militeaza pentru egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati,  atrage atentia asupra catorva din aceste probleme si situatii dezavantajoase:Femeile din Romania sunt mai prost platite pentru aceeasi munca.

  • Femeile din Romania sunt mai prost platite pentru aceeasi munca.

  • Femeile din Romania constituie majoritatea angajatilor din sectoarele bugetare cu salariile cele mai mici : asistenta sociala, invatamant, sectorul medical.

  • Femeile din Romania au risc de saracie mai crescut decat barbatii.

  • Femeile din Romania sunt expuse violentei domestice in crestere (aproape dubla fata de 2005-2006).

  • Femeile din Romania indeplinesc majoritatea muncilor in gospodarie - calca, spala, matura, gatesc si a sarcinilor de ingrijire: a copiilor, a batranilor, a bolnavilor - neplatite si nevazute (ocupand un loc « fruntas» in Europa in ore de munca domestica).

Implicarea reprezentantilor politici in gasirea de solutii care sa conduca la ameliorarea acestor situatii este aproape nula. In ultima perioada s-a inregistrat un regres in respectarea angajamentelor pe care Romania si le-a asumat in raport cu Uniunea Europeana in asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati. Situatia actuala ne arata ca:

- Politici si bugete pentru asigurarea egalitatii de sanse (garantata prin Legea nr. 202/2002) NU sunt implementate, iar Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati a fost desfiintata.

- Salariile, oricum scazute, din asistenta sociala, invatamant, sectorul medical au fost scazute sau nu au mai fost platite.

- Indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copiilor a fost scazuta.

- Prevederile privind concediul parental au fost supuse unor modificari severe, nepermis de bruste si defavorizante pentru femei.

- Servicii de ingrijire (crese, gradinite, centre) accesibile NU sunt subventionate corespunzator de stat.

- Agentia Nationala pentru Protectia Familiei a fost desfiintata in 2010 iar violenta domestica a fost data uitarii.

- Adaposturi pentru victimele violentei domestice nu sunt subventionate de stat...

 

Reprezentantii politici le-au spus femeilor in 2010:

- ca pampersii sunt un moft.

- ca ingrijirea copiilor in concediu parental inseamna „ a sta acasa” .

- ca adaposturi pentru femei victime ale violentei domestice nu pot „apasa” bugetul de stat.

- ca gradinite, crese sau centre de ingrijire nu vor fi subventionate suficient...sa se descurce „familia” singura. Familia pe care, le asigura ei, o respecta si o iubesc.

- ca institutiile responsabile pentru asigurarea egalitatii de sanse si a combaterii violentei domestice trebuie desfiintate.

Nevoile si interesele femeilor, ca cetatene cu drepturi si obligatii, nu sunt reprezentate corespunzator la nivel politic in Romania. Pentru femei nu sunt suficiente flori si martisoare de 8 Martie, ci este nevoie de o reala reprezentare politica care sa le imbunatateasca viata si perspectivele de viitor.

____________________

Reprezentantele FILIA, impreuna cu un grup de voluntari, se vor afla in data de 8 martie, in intervalul orar 17,00 -20,00, in pasajul Universitatii si in statia de metrou Universitatii din Bucuresti, unde vor imparti pliante si vor discuta cu trecatorii despre realitatile cu care se confrunta femeile din Romania, despre reprezentarea acestor realitati pe agenda publica si despre semnificatia Zilei de 8 Martie.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea