Inconjurata de aproximativ 20 de barbati, pentru ca "ei au puterea de decizie" si pentru ca "punctul de vedere al barbatilor este rareori solicitat sau auzit", organizatoarea Sulfina Barbu (deputat PDL) a ascultat parerile domnilor privind cresterea reprezentarii politice a femeilor. Deciziile le iau barbatii, atmosfera o intretin femeile, transmite prezenta din sala.

Sulfina Barbu vrea sa oblige partidele, printr-o lege organica, sa vina la alegeri cu minumum 40% femei si daca nu o fac, sa piarda subventia anuala de la bugetul de stat. De ce aceasta dezbatere? Doar 1 din 10 parlamentari romani e femeie. Doar 1 din 20 de angajati ai Guvernului este femeie. Doar 1 din 30 de primari e femeie.

Dezbaterea a incercat sa raspunda la intrebarea: ce este mai important, sa nu le pui bete in roate femeilor care merita sa ajunga in politica sau sa obligi partidele sa promoveze minimum 40% femei?

Noi avem, insa, alta intrebare: cat de utile ii sunt doamnei Sulfina Barbu ideile produse in cadrul acestei dezbateri si ce imbunatatiri va aduce domnia sa proiectului de lege, in baza acestor idei?

Iata cateva dintre acestea:

Marian Preda, presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice, decanul Facultatii de Sociologie de la Universitatea Bucuresti a tinut un discurs de 7 minute in care a spus ca nu crede in ideea de egalitate, a prezentat statistici privind femeile in politica si a spus ce parere are despre sansele unei femei sa reuseasca in politica romaneasca.

„Prezenta femeilor in anumite zone este benefica. Va dau un exemplu. Spaga a scazut de cand a crescut numarul femeilor politist, pentru ca barbatilor le este mai rusine sa dea spaga unei femei" (Marian Preda, presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice, decanul Facultatii de Sociologie de la Universitatea Bucuresti)

„In Romania, inca, in mediul rural, femeile sunt socializate dupa poezia celebra a lui Marin Sorescu, care spune ca la noi femeia pupa mana barbatului si din dumneata nu-l scotea niciodata. S-au mai schimbat lucrurile in urban, dar nu foarte mult" (Marian Preda)

"Exista ocupatii care nu atrag femei, dupa cum exista ocupatii care nu atrag barbati. Faptul ca 100% din clientii care cumpara ruj sunt femei, nu este o discriminare la adresa barbatilor, este doar o chestiune culturala. Rujul nu este politica, da, dar exista fluctuatii statistice si in politica. Sunt sceptic legat de acest proportionalism de 40%. O reprezentare echitabila nu este una proportionala".(Catalin Avramescu, consilier prezidential, doctor in filosofie politica si morala)

"Nu consider ca femeile sunt discriminate, ci ele trebuie incurajate sa intre in politica si sunt de acord ca o femeie trebuie promovata pe criteriul competentei, nu pentru ca e femeie". (Sulfina Barbu, deputat PDL)

"Romania are 75% femei in sistemul judiciar, fata de 20% in Franta, de exemplu. Si nu a fost nicio lege speciala in acest sens. E statistica europeana din 2007. La marile companii sunt femei peste media europeana. Si nu a fost nicio lege. Problema care e? In sistemul judiciar se promoveaza valoarea, prin examene. Deci trece competenta. In firme, niciun patron nu-si permite sa numeasca o femeie incompetenta, pentru ca da faliment. Deci se promoveaza tot valoarea. Trebuie sa gasim o formula de recrutare bazata pe competenta si in politica".(Cristian Parvan, Asociatia Oamenilor de Afaceri)

"Femeile au inceput sa voteze liber in 1990, deci nu exista o traditie a votului femeilor, o educatie electorala feminina sa voteze femei". (Thomas Kleininger, director Institutul pentru studii populare)

"Problema porneste, parerea mea, de la structura partidelor din Romania. Un partid organizat pe baza de intalniri si decizii ad-hoc, in care derapajele sunt tolerate, intr-un asemenea mediu de negociere pe sub masa, primele care pierd sunt femeile. Un asemenea mediu paralizeaza in primul rand femeile". (Catalin Avramescu)

"Femeile au nevoie de egalitate de rezultate pentru ca si ele platesc acelasi impozit pe care il platesc barbatii ".(Sulfina Barbu, deputat PDL)

"O idee ar fi colegii speciale pentru femei. Degeaba propun partidele 40% femei, daca ele candideaza doar impotriva barbatilor. Vor pierde alegerile si tot la fel de putine femei vor fi in Parlament". (Adrian Moraru, director Institutul pentru Politici Publice)

„Nu este vorba de cat de competent va deveni Parlamentul, este pur si simplu un drept al femeii, ca si cetatean" (Dragos Iancu, expert in studii de gen)

"Mai important este sa fie femei in Consiliile Locale si in Consiliile Judetene, pentru ca acolo sunt mai aproape de oameni, acolo se vede mai mult diferenta si impactul" (Constantin Marza, vicepresedinte Asociatia Pro Democratia).

"In Romania sunt mai multe femei decat barbati. In Romania, mai multe femei termina o facultate decat barbatii". (Marian Preda)

"Partidele pot sa evite foarte usor promovarea femeilor: platesc amenda si promoveaza barbati ca sa nu piarda alegerile".

Sursa: www.adevarul.ro

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea