Comunicat de presa Cristina Pocora, deputata PNL cu privire la sanctionarea cu avertisment a domnului profesor Florin Tudose, de catre Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, potrivit art. 2 alin. 11 si art. 26 alin. 1 din O.G. nr.137/2000, privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare:

Decizia cu avertisment a fost data in urma sesizarii formulate de deputatul PNL Cristina Ancuta Pocora, presedinta Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati, care a reclamat Consiliului faptul ca domnul Tudose, prin declaratia sa publicata de Inpolitics, „a adus grave prejudicii de imagine doamnelor si domnisoarelor care lucreaza in mass-media si, in ultima instanta, femeii in general”. In plus, aceasta declaratie a fost preluata de presa si de mai multe posturi de televiziune.


”As sustine oricand o lege care sa presupuna ca moderatorii de televiziune si comentatorii politici care intra intr-o emisiune televizata, sa fie examinati psihic inainte de a avea acces pe sticla. Sa fiu eu sigur ca sunt intr-o stare mentala perfecta cand vorbesc acolo. Spun asta deoarece, ceea ce vad, ascult sau citesc in mass-media, ma face sa cred ca oamenii astia nu au nicio legatura cu realitatea. Ca ei vorbesc despre lucruri care nu se intampla niciodata. Nu sunt misogin, dar cred ca femeile din mass-media ar trebui sa fie tinta unei astfel de legi. Nu ma refer doar la cele din televiziune, ci si la cele de la radio, fiindca diferenta nu este foarte mare. Am pacienti care au dezvoltat nevroze din pricina unor moderatoare de televiziune. Este incredibil.  Mi-au spus ca atunci cand o vad pe cutare sau pe cutare le vine sa sparga televizorul”, dezvaluia, printre altele, profesorul Florin Tudose in Inpolitics, titlul materialului fiind elocvent - ”Femeile din mass-media ar trebui controlate psihiatric”.
„S-a realizat un act discriminator la adresa femeilor, deoarece din categoria profesionala a moderatorilor TV si a comentatorilor politici, petentul a singularizat femeile ca fiind genul care au nevoie de examen psihologic”, se arata in decizia Colegiului CNCD.
„Am argumentat in cadrul audierilor de ce declaratiile domnului Florin Tudose sunt discriminatorii, defaimatoare si aduc grave prejudicii imaginii femeilor din mass-memdia si femeilor in general. Interventia mea a fost determinata de faptul ca domnul Tudose, prin meseria de psihiatru pe care o practica, poate induce opiniei publice impresia ca femeile din mass-media au probleme grave psihiatrice si ca ar trebui sa se trateze. Or, astfel de afirmatii sunt extrem de priculoase, daunatoare, cu atat mai mult cu cat opinia sa poate fi considerata la nivel de perceptie publica, ca una avizata, de specialitate, existand riscul unei stereotipii de gen”, a declarat deputatul PNL Cristina Ancuta Pocora.
Presedinta Comisiei pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati regreta ca un fapt evident, dovedit si prezentat cu claritate, a determinat o motivare a hotararii CNCD care nu retine toate argumentele pe care le-am exprimat atat la audieri si in concluziile scrise.
„Parcurgand textul horararii CNCD am constatat ca argumentatia este incompleta in raport cu elementele prezentate in dosarul plangerii. In ceea ce priveste argumentatia, retin opinia concurenta a domnului Isvan Haller, membru al Colegiului Director, care acopera obiectul petitiei pe care am inaintat-o. Doamnia sa afirma, in hotararea Colegiului Director al CNCD, ca s-a adus o atingere si a dreptului de demnitate, asa cum este definit prin art. 15 al O.G. nr. 137/2000. Afirmatia (domnului Tudose – n.n.) care face obiectul petitiei, reprezinta un comportament manifestat in public – prin intermediul unui post de televiziune – care vizeaza crearea unei atmosfere degradante, umilitoare indreptata impotriva unui grup de persoane – femeile, in general, pe criteriul de gen si moderatoarele in special, pe criteriul de gen si criteriul socio-profesional”, a subliniat Cristina Ancuta Pocora.

Cristina Ancuta POCORA
Deputata PNL Fetesti-Tandarei

 

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (Hotarare_CNCD_-_sanctionare_Fl._Tudose.pdf)Hotarare_CNCD_-_sanctionare_Fl._Tudose.pdf 1560 kB
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea