Marina Abramovic "Balkan Erotic Epic: Women in Rain"Femeile din Balcani, care lucreaza in Occident, au devenit singurele sustinatoare financiare ale familiilor lor. Incepand cu 1990, femeile care au emigrat au depasit emigrantii barbati in noua tari balcanice, potrivit Departamentului ONU pentru Afaceri Economice si Sociale, UNDESA. In Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia, femeile alcatuiesc 54% din migranti, prin comparatie cu 49,6% la nivel mondial.

Tendinta este confirmata de o estimare din 2008 a Bancii Mondiale, potrivit careia femeile reprezinta 4,3 milioane, sau 54,4% din cele 7,9 de milioane de persoane care au emigrat din Balcani. In trecut, femeile din Balcani ramaneau acasa cu copiii lor, in timp ce sotii lucrau in minele de carbune sau in otelariile din Occident. Penuria de forta de munca din Europa de Vest face necesara prezenta imigrantilor, iar economiile sarace din majoritatea tarilor din Balcani se dovedesc o sursa aproape inepuizabila de femei dispuse sa lucreze. Astfel, sondajele realizate in 2006 si 2008 de catre Gallup Balkan Monitor releva ca nemultumirea profunda fata de standardele de viata a fost principalul motiv pentru aceste tendinte de emigrare. Pe de alta parte, majoritatea imigrantelor intervievate in Italia, Austria, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Romania si Bulgaria cred ca avantajele migratiei trec dincolo de sumele de bani pe care le pot castiga in strainatate.

Aproximativ 88% din cele aproape 255.0000 de romance, care munceau temporar in Italia, au lucrat cel putin o data - si de multe ori ilegal - ca menajere. Desi aceasta realitate a dat mai multa putere femeilor din Balcani, ea este totodata responsabila pentru faptul de a le fi indepartat de familiile lor. Tensiunile cresc cand unicul sustinator financiar al familiei este de sex feminin, in conditiile in care aceast fapt contesta structurile familiale patriarhale.

sursa: epochtimes-romania.com

foto copyright: marina abramovic - balkan women in rain

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea