La 5 noiembrie 1906, cateva sute de persoane au venit pentru a vedea cu ochii lor acel eveniment senzational, anormal. Pentru prima data în istoria Sorbonei, un curs urma sa fie tinut de o femeie. Acea femeie era Maria Skłodowska-Curie, iar anul acesta este anul ei (în Polonia, n.t.).

Daca decizia s-ar fi luat pe criterii de competenta si volum al activitatii stiintifice, sefia catedrei ar fi trebuit sa-i revina Mariei Skłodowska. Pentru ca era, împreuna cu sotul sau, laureata a Premiului Nobel si una dintre cele mai mari femei de stiinta din Europa. Dar era, în acelasi timp, femeie, deci o specie inferioara de om. Niciodata, nicio femeie nu fusese sef de catedra si nu sustinuse prelegeri la Sorbona. Ar fi însemnat sa se produca o schimbare civilizationala. Asadar, comisia, formata din patru eminenti profesori, a decis ca sefia catedrei sa nu fie încredintata nimanui, în schimb sarcinile sa-i revina Mariei. Oficial, functia ei se numea „chargé de cours“. Primea, deci, munca, fara a avea pozitia si prestigiul oferite de statutul de sef de catedra.

Atunci cand Maria Skłodowska-Curie a primit primul Nobel, s-a scris despre ea ca era „un colaborator dedicat al sotului sau“, ca „îl ajuta cu devotament“, ca „atata în el focul sacru daca observa ca începe sa se stinga“ si ca domnul Curie fusese atat de „galant sa împarta cu sotia onorurile pentru descoperirea sa“. Fiindca ea nu avea cum sa aiba propriile realizari stiintifice. Pentru ca era femeie.

Sursa: 22

Am citit acest articol si ne-am intrebat (retoric) daca mediul academic si invatamantul superior nu mai sunt acum atinse de discriminarea de gen. Oare mediul academic romanesc este in zilele noastre strain de misoginism si sexism?

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea